Ez itt a bazsalikom és minden, amit tudnod kell róla

Ezek azok az aromás levelek a pizza tetején, amikkel manapság már desszertekben is kísérleteznek a kreatív séfek és cukrászok. Alább pedig minden, amit érdemes tudnod a bazsalikomról.

A bazsalikom fontos szerepet játszik számos mediterrán, különösen az olasz konyha fűszerei között. Ez adja a pesto alapját, és jellegzetes ízt ad a salátákhoz, tésztához, pizzához. Az olasz mellett az indonéz, a thaiföldi és a vietnámi konyha szintén előszeretettel használja ezt a fűszert, talán mert tudják, hogy különleges aromája mellett vitaminokkal, ásványi anyagokkal és számos antioxidánssal látja el szervezetünket.

De mire is jó a bazsalikom?

A bazsalikom többféle makroelemet, például kalciumot és K-vitamint, valamint számos antioxidánst tartalmaz. A tudósok a rákotszívbetegségetrheumatoid arthritist, a cukorbetegséget és más egészségügyi problémák kialakulását is összekapcsolták már az oxidatív stresszel. A test ennek megszüntetésére előállít antioxidánsokat, de az étrendünkkel mi is javíthatunk a helyzeten. A bazsalikomban található számos antioxidáns között megtalálhatók az antocianinok és a béta-karotin is, ezért is érdemes minél többször fűszereznünk vele. 

Egy patkányokon végzett  2015-ös vizsgálat során kiderült, hogy a bazsalikom pozitív hatást gyakorol a máj egészségére is. Mindezeken túl rákellenes hatást is tulajdonítanak neki, és még a bőr öregedésével is felveszi a harcot. 

És ez még nem minden: egy másik, patkányokkal végzett vizsgálat során rájöttek, hogy a bazsalikom levelének kivonata hozzájárult a vércukorszint csökkentéséhez. Egy 2011-es áttekintés arról számolt be, hogy a bazsalikom kivonata rövid ideig csökkentette a magas vérnyomást, valószínűleg  eugenoltartalma miatt.

Hogyan használd?

Leginkább frissen. Minden olasz hangulatú étel tetején tökéletes, de érdemes kipróbálnod epres édességekben, visszafogott ízű fagyikban, gyümölcs- és zöldségsalátákban is. Ha szereted a különlegességeket, készíts hagyományos sajttortát lime és bazsalikom ízesítéssel, vagy tálald a fűszer leveleit epersziruppal készült limonádé közepén. Ha inkább a hagyományos ízek felé húzol, add a megszokott paradicsomos fogásaidhoz: jól illik a töltött paprikába és a paradicsomlevesbe is. Nagyon finom sárgadinnye mellett, és egy nagy adag friss, házi széles metéltre szórva csirkehússal és egy kevés tejszínnel és citromhéjjal. 

A legerőteljesebb íz elérése érdekében a bazsalikomot mindig a főzés legvégén add az ételeidhez.

 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.