Imadiéta, dohányzás és alkohol – ilyen fura módszerekkel fogytak a szüleid

Szórakoztató lehet felpróbálni anyukád régi farmerját, vagy beüzemelni a fater régi lemezjátszóját, de a következő rozsdás, régi és sokszor veszélyes étkezési tippeket felejtsd el! Elég, ha tudunk arról, milyen trükkök voltak anno, és néha kicsit meglepődünk azon, hogy ezeket bizony néhányan komolyan is gondolták.

Akármiben is hiszünk most, akárhogyan is igyekszünk egészségesen élni, elég nehéz elképzelni, hogy néhány év múlva kiderül róla, hogy úgy, ahogy van, baromság volt, netán annyira káros, hogy akár meg is betegíthetett volna. Szüleinkkel, nagyszüleinkkel viszont ez történt: jó néhány diétájuk ment a levesbe és körzeti orvosok agyára az elmúlt évek során. Lássuk a legfurábbakat!

Dohányzás

Valaha jó ötletnek tűnt dohányozni a kilók ellen – idézi fel a Daily Meal. Olyannyira, hogy például a Lucky Strike cigaretta egykori hirdetéseiben olyan szlogenekkel dobták piacra a cigit, mint a „nyúlj inkább valami szerencsésért, az édesség helyett” – utalva arra, hogy a cigaretta segít a fogyásban. A Stanfordi Egyetemnek van is egy olyan weboldala,  amelynek célja az összes cigarettával kapcsolatos olyan régi reklám összegyűjtése, amelyek szerint a dohányzás karcsúvá varázsol. Néhány évtizede még népszerű volt a kávé-cigi páros reggelire és étkezés helyett, aminek követői anyagcsere-fokozó hatást tulajdonítottak. 

Rengeteg hús

A húsfélék fajtájuktól és az elkészítés módjától függően lehetnek egészséges és egészségtelen ételek is. A húsétel egészségtelen, ha túl sok zsír, só és tartósítószer van benne – nem véletlen, hogy a húsfogyasztást már évekkel ezelőtt összefüggésbe hozták az olyan civilizációs betegségekkel, mint a túl magas koleszterinszint, az elhízás és a túlsúly, a köszvény, szív- és érrendszeri betegségek vagy a csontritkulás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Régen azonban inkább a fogyással kapcsolták össze, legalábbis a húsdiéta rajongói. 
A húsfogyasztás hangsúlyozottan nagy szerepet kapott már az 1930-as években, amikor a boltok polcain olyan könyvek jelentek meg, mint a Hús minden alkalomra: Kipróbált receptek gyűjteménye és a hús szerepének bemutatása a fogyókúrás étrendben. Azért ma már nem mindenki gondolkodik úgy, hogy a hús lenne a fogyás kulcsa. 

A húsdiéta vajon működik?
Vajon mitől ilyen savanyú a képe, talán húsdiétát tart?Nastco / Getty Images Hungary

Magas cukortartalmú étrend

Jól hangzik, de ma már tudjuk, hogy nem működik, kivéve, ha farkasétvággyal is szeretnénk küzdeni a túlsúly mellett. Ám az ötvenes években a cukor nem volt ellenség – a zsír volt az. A Time magazin 1955-ös kiadásában még azt reklámozták, hogy a cukor szerves része az intelligens fogyókúráknak. „3 teáskanál Domino-féle cukor kevesebb kalóriát tartalmaz, mint egy közepes alma!” – állt a reklám szövegében. 

Az imadiéta

Az 1950-es évek egyik legnépszerűbb étrendjét imadiétának hívták. Ennek fő szabálya az volt, hogy a súly elvesztéséért rendszeresen imádkozni kell. Könyv is született róla: miután sikeresen leadott 100 fontot, Charlie Shedd tiszteletes 1957-ben írta meg és adta ki a Pray Your Weight Away (Imádkozd le magadról a kilókat) című könyvet, ami gyorsan bestseller lett.

Nem dohányzik eleget, teste ettől kissé piknikus.
Nem dohányzik eleget, teste ettől kissé piknikus.RyanJLane / Getty Images Hungary

A nagyivó férfi diétája

Akár az alkohol is segíthet a fogyásban – gondolták régen. A The Drinking Man’s Diet (Az iszákos ember diétája) című könyv szerint a módszer lényege, hogy annyi alacsony szénhidráttartalmú alkoholt iszunk, amennyit akarunk. A könyvecske ezt az étrendet úgy reklámozta mint a „lehető legkevesebb erőfeszítéssel történő fogyás” legjobb módszerét. Ma már tudjuk, hogy így diétázni több szempontból is rossz ötlet lenne. 

Az izraeli hadsereg diéta

Ennek a furcsa, de meglepően népszerű, az 1970-es években kitalált étrendnek semmi köze sincs az izraeli hadsereghez, bár némi fegyelem valóban szükséges hozzá. Az izraeli hadsereg diéta egy nyolcnapos fogyókúra, amelynek során naponta csak egy típusú ételt ehet az ember. Az első és a második napon csak almát szabad enni, később sajtot, majd csirkét és salátát. Ma már tudjuk, hogy ennél azért élvezetesebben is le lehet csípni a napi kalóriamennyiségből.

Azért ma sem szűkölködünk fogyókúrákban, itt van például az F-faktor diéta

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek