Miért van kakas egyes templomok tetején?

Miért pont kakas? Valamit jelképez, vagy csak a szél irányát segít kinyomozni? Utánajártunk.

Annak, ami a templomok tején van, a hivatalos neve toronycsúcsdísz. A katolikusoknál régen főleg kovácsoltvasból vagy rézből, esetleg ennek ötvözeteiből készült, manapság inkább alumíniumból, rozsdamentes acélból csinálják, és az IHS monogram vagy Krisztus nevének XP (valójában khi és rhó) rövidítése mellett a kakasábrázolás is megjelenhet. De nem csak ennél a vallásnál. 

Bibliai történetre utal

Nem a szél miatt teszik oda – sokkal fontosabb üzenete van, ami vallásonként nem is nagyon tér el egymástól. A kakas alakja egyrészt évezredek óta a hétköznapi élet része, másfelől gyakran használt vallási motívum.

Az evangélikus magyarázat szerint a szimbólum arra emlékeztet, hogy Péter apostol három alkalommal megtagadta Krisztust. Máté evangéliuma 26. fejezetében Péter az első kakasszóra döbben rá tettére, így a kakas a „ne áruld el Jézust” üzenetet hirdeti. Az állat a hűség, a bűnbánatra való felhívás, a hit és az erkölcsi éberség, az igazhitűség szimbóluma máig is az ókeresztény kortól – teszi hozzá a reformatus.hu.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A kakasokat a 9. századtól helyeztek a templomok tornyára, és a fenti történetre való utalás mellett a reggeli fény szimbólumaként is szerepelt, Krisztus feltámadására és az utolsó ítéletkor történő visszatérésére emlékeztetve.

A hónap dilemmája: Halálbüntetés pró és kontra. Az evangélikus lelkész válasza A hónap dilemmája: Halálbüntetés pró és kontra. Az evangélikus lelkész válasza

Bolba Márta evangélikus lelkész fejti ki gondolatait a halálbüntetés gyakorlatáról.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek