Epres-balzsamecetes lekvár kakukkfűvel – ezt kend a reggeli pirítósra!

Öt különleges tavaszi és nyári dzsemet is hoztunk erre a hétre olyan ízkombinációkkal, amik nem feltétlenül megszokottak a kamrákban. Pedig érdemes egy kicsit fűszerezned a dzsemeket és lekvárokat – tökéletesek lesznek egy-egy puha kalácsszelet tetején, amerikai palacsintán sós vajjal, de akár salátaöntetekben is elférnek egy-egy kanállal a citrom és az olívaolaj mellett.

Itt az eperszezon, most érdemes összedobnod ezt a különlegességet. A pirítós mellett akár mascarponés pohárkémet is egyszerűen készíthetsz vele, de egy jeges, epres koktélban is tökéletes.

Vaníliával is finom.
Vaníliával is finom.LauriPatterson

Hozzávalók

  • 1 kiló eper megtisztítva, apróra vágva
  • 50 deka cukor
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 deci vörösbor
  • 1 zacskó dzsemfix 2:1
Recept idők

Elkészítés:

A gyümölcsöt és a bort keverd el egy lábasban, majd a dzsemfixet két evőkanál cukorral dolgozd el. Add a gyümölcsökhöz, majd forrald fel a keveréket a maradék cukorral együtt. Hagyd zubogva forrni 5 percen át, közben add hozzá az ízesítőket is. Ha szükséges, a habot távolítsd el a tetejéről, majd töltsd át előkészített üvegekbe, amiket hagyj fejjel lefelé állni 10 percen át. Ha kakukkfű nincs otthon, borssal, vaníliával vagy levendulával is készítheted. 

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek