Epres-balzsamecetes lekvár kakukkfűvel – ezt kend a reggeli pirítósra!

Öt különleges tavaszi és nyári dzsemet is hoztunk erre a hétre olyan ízkombinációkkal, amik nem feltétlenül megszokottak a kamrákban. Pedig érdemes egy kicsit fűszerezned a dzsemeket és lekvárokat – tökéletesek lesznek egy-egy puha kalácsszelet tetején, amerikai palacsintán sós vajjal, de akár salátaöntetekben is elférnek egy-egy kanállal a citrom és az olívaolaj mellett.

Itt az eperszezon, most érdemes összedobnod ezt a különlegességet. A pirítós mellett akár mascarponés pohárkémet is egyszerűen készíthetsz vele, de egy jeges, epres koktélban is tökéletes.

Vaníliával is finom.
Vaníliával is finom.LauriPatterson

Hozzávalók

  • 1 kiló eper megtisztítva, apróra vágva
  • 50 deka cukor
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 deci vörösbor
  • 1 zacskó dzsemfix 2:1
Recept idők

Elkészítés:

A gyümölcsöt és a bort keverd el egy lábasban, majd a dzsemfixet két evőkanál cukorral dolgozd el. Add a gyümölcsökhöz, majd forrald fel a keveréket a maradék cukorral együtt. Hagyd zubogva forrni 5 percen át, közben add hozzá az ízesítőket is. Ha szükséges, a habot távolítsd el a tetejéről, majd töltsd át előkészített üvegekbe, amiket hagyj fejjel lefelé állni 10 percen át. Ha kakukkfű nincs otthon, borssal, vaníliával vagy levendulával is készítheted. 

kapcsolódó Nagy befőzőlexikon: Lekvár és dzsem
Nagy befőzőlexikon: Lekvár és dzsem

Lépésről-lépésre bevezetünk titeket a lekvárkészítés rituáléjába: a bevásárlástól kezdve, a fertőtlenítésen és tartósításon keresztül, egészen a különleges, édes és sós, fűszeres, pikáns lekvár- és dzsem-költeményekig.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Eperleves mentával és kecskesajttal – imádni fogod a szokatlan kombinációt

Egy gyors fogás, ha éppen vendégeket vársz, vagy csak valami újat próbálnál ki a megszokott gyümölcsleves után. Készíts mellé grillezett csirkét rukkola-eper salátával és citromos-joghurtos öntettel, így lesz tökéletes ebéd vagy vacsora belőle.

2021. július10., 11:24

Eper-vanília guba mandulásan – a tökéletes brunch desszertje

Meleg, egyszerűen összedobható és nem mindennapi, ezért alkalmas egy jó kis villásreggeli egyik fogásaként. Cukormentes változatban is készülhet, ráadásul húsmentes – haladó gourmék hidegen, egy kis natúr sajtkrémmel is próbálják ki.

2020. szeptember4., 06:04

Fordított epertorta – egy kevés mentás tejszínhabbal próbáld ki

A legizgalmasabb úgy lesz ez a desszert, ha rebarbarát is keversz az eprek közé, és végül egy kevés mentasziruppal felvert házi tejszínnel tálalod.

2020. május16., 06:00

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

február23., 10:08

Gyömbéres-gránátalmás eperleves – néhány mentás rizsgombóccal lesz az igazi

Nem kell túlgondolnod, vagy külön bevásárolnod miatta – ha épp nincs gyömbér a közelben, egy kevés Cayenne-csilivel adj extra aromákat ennek a levesnek.

2020. augusztus6., 06:04

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

február18., 10:08

Mustra