Az áfonyalekvár egy kevés juharsziruppal még különlegesebb

Öt különleges tavaszi és nyári dzsemet is hoztunk erre a hétre olyan ízkombinációkkal, amik nem feltétlenül megszokottak a kamrákban. Pedig érdemes egy kicsit fűszerezned a dzsemeket és lekvárokat – tökéletesek lesznek egy-egy puha kalácsszelet tetején, amerikai palacsintán sós vajjal, de akár salátaöntetekben is elférnek egy-egy kanállal a citrom és az olívaolaj mellett.

Ha valami illik a sütőporral és vajjal készülő minipalacsintákhoz, az ez az áfonyalekvár, amit juharsziruppal készítettünk el. Ha még autentikusabbat készítenél, egy adag durvára tört pekándióval a tetején tálald a palacsintákat.

Gyönyörű mélylila színe lesz.
Gyönyörű mélylila színe lesz.bhofack2

Hozzávalók

  • 1 kiló fekete áfonya megtisztítva
  • 40 deka cukor
  • néhány csepp citromlé
  • 1 deci juharszirup
  • 1 kis kanál vaníliakivonat
  • 1 zacskó dzsemfix 2:1
  • 1 deci fehérbor
Recept idők

Elkészítés:

Az áfonyát és a bort keverd el egy lábasban, utána a dzsemfixet két evőkanál cukorral dolgozd el. Add a gyümölcsökhöz, majd forrald fel a keveréket a maradék cukorral együtt. Hagyd zubogva forrni 5 percen át, közben add hozzá az ízesítőket is. Ha elkészült, a habot távolítsd el a tetejéről, majd töltsd át előkészített üvegekbe, amiket hagyj fejjel lefelé állni 10 percen át. 

kapcsolódó Nagy befőzőlexikon: Lekvár és dzsem
Nagy befőzőlexikon: Lekvár és dzsem

Lépésről-lépésre bevezetünk titeket a lekvárkészítés rituáléjába: a bevásárlástól kezdve, a fertőtlenítésen és tartósításon keresztül, egészen a különleges, édes és sós, fűszeres, pikáns lekvár- és dzsem-költeményekig.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

február14., 07:32

Epres-balzsamecetes lekvár kakukkfűvel – ezt kend a reggeli pirítósra!

Öt különleges tavaszi és nyári dzsemet is hoztunk erre a hétre olyan ízkombinációkkal, amik nem feltétlenül megszokottak a kamrákban. Pedig érdemes egy kicsit fűszerezned a dzsemeket és lekvárokat – tökéletesek lesznek egy-egy puha kalácsszelet tetején, amerikai palacsintán sós vajjal, de akár salátaöntetekben is elférnek egy-egy kanállal a citrom és az olívaolaj mellett.

2020. május31., 06:00

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

február19., 12:56

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

február21., 10:08

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

február18., 10:08

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

február14., 06:24

Mustra