Te megeszed a lejárt száraztésztát? A szakemberek elmondták, jó ötlet-e

Egyrészt azt az ételt, ami lejárt, persze hogy nem ehetjük meg, másrészt viszont mi történik egy nappal a lejárati idő után, amitől ki kellene dobnunk azt a fél zacskó farfallét a konyhaszekrényből? A Nébih szakértőit kérdeztük.

Most kiderül, hogy a zero waste jegyében a „nincsen annak semmi baja” típusú emberek gondolkodnak jól, vagy azok, akik biztosak abban, hogy a dátum nem véletlenül kerül a zacskókra és dobozokra. 

Ehető a lejárt száraztészta?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal válaszából kiderült: egy nappal, de még egy héttel a zacskón megjelölt dátum elérése után sem kell túlságosan aggódnunk. 

A száraztészták minőségmegőrzési (tehát nem fogyaszthatósági) idővel rendelkező termékek, ami azt jelenti, hogy a lejárat utáni fogyasztásuk a legtöbb esetben nem jár egészségügyi kockázattal – írják válaszukban. Azért így is akadnak korlátozások, de ha látszólag nincs baja a terméknek, akkor megér egy próbát.

Kereskedelmi egységekben lejárt minőségmegőrzési idejű termékeket nem lehet árulni, de előfordulhat, hogy az otthonunkban lejárnak. Az ilyen termékek esetében is meg kell győződni a fogyasztás előtt arról, hogy valamilyen érzékszervi elváltozás nem utal-e romlásra. Ajánlott a felhasználás előtt alaposan átvizsgálni az élelmiszert, a liszteket átszitálni, a gabonapelyheket, száraztésztát kiterítve ellenőrizni. Ha rendben találjuk, mehet a lobogó, sós vízbe. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra