Megvan, miért lesz kemény a pizzatészta – erre figyelj a tökéletes végeredményért

Annál, hogy miért lesz kemény az otthon készült pizza tésztája, talán még érdekesebb, hogy vajon hogyan lehetne ezt az egészet örökre elkerülni. Nagyon egyszerűen – már mutatjuk is, mit kell tenned a legfinomabb, kívül ropogós, belül puha végeredményért.

Azért az elég bosszantó, amikor a rendelt pizza egy órája motoron zötykölődő, félig kihűlt tésztája is klasszisokkal jobb, mint amit otthon összedob az ember éppen azért, hogy valami igazán finomat egyen.

Pedig az egész csak liszt, víz, egy kevés cukor, só, élesztő és talán valamennyi olaj. Kelesztjük, dagasztjuk, aztán valamiért elrághatatlan lesz a végeredmény. Kényelmes lenne abban a hitben élni tovább, hogy igazi pizzatészta csak Olaszországban sülhet, mert csak ott van hozzá megfelelő liszt és szaktudás, de nem lenne igaz. A valóság az, hogy több hiba is vezethet a fogpróbáló végeredményhez. 

Mitől lesz kemény a pizzatészta?

www.crustkingdom.com azt írja: több oka lehet a kartonpapír-állagúra sült tésztának,de szerencsére mindegyik viszonylag egyszerűen orvosolható.

Ettől lehet kemény a pizzatészta:

  • Túl hosszú ideig sült, és egyszerűen kiszáradt a tészta.
  • Nincs elég víz a tésztában, vagyis már eleve keményre készítettük ruganyos és lágy helyett. Furcsa, de a nedvesebb tészta valójában ropogósabbá teszi a pizzát. Több gőz keletkezik, amelytől az alap könnyű marad és gyorsabban emelkedik meg. 
  • Túl sok dagasztás. Igen, sajnos ez is tönkreteheti az állagát. Keverés, majd 20 perces kelesztés után mindössze néhány perces dagasztás javasolt a tökéletes eredmény érdekében.
  • Túl sok liszt hozzáadása dagasztás közben. Természetes, hogy ettől kevesebb lesz a víz aránya a tésztánkban.
  • Sodrófa használata nyújtás helyett. Bizony, a tésztát nem véletlenül pörgeti-forgatja az olasz szakács az igazán jó éttermekben. Nem a látvány miatt dobálózik, hanem mert a nyújtófával újra összepréselné a könnyű, megkelt tésztát, amit előtte szépen megdagasztott és megkelesztett.  

Vagyis a dolgunk nem más, mint a hozzávalókból lágy alapot készíteni és csak addig dagasztani, amíg puha, rugalmas tésztává nem áll össze. A nyújtásához ne használjunk sodrófát, és végül magas hőmérsékleten, rövid ideig süssük.

És ha ezek után kedvet kaptál hozzá, íme egy egyszerű pizzarecept: 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra