Barackkal és sós karamellel is finom a rizskoch

A rizsfelfújtat bevetheted desszertként, de akár egy nehezebb leves után főételként is. Azért, hogy a kedvencetek ne legyen unalmas, ezen a héten 5 különleges változattal készültünk, és ha egy gyors, egyszerű változatra van szükség, arra is hoztunk egy egyszerű, bögrés receptet.

Persze hogy málnaszörppel a legfinomabb, de dobogós második helyre is kerülnie kell az egyik változatnak. Forró karamellszósszal és friss barackszeletekkel tálald. 

Így is szép, de a szósszal még finomabb.
Így is szép, de a szósszal még finomabb.lenakorzh

Hozzávalók 3 személyre:

A felfújthoz

  • 1 bögre rizs
  • 1.5 bögre tej
  • 0.5 bögre aszalt barack felaprítva
  • 1 teáskanál
  • 2 nagy evőkanál cukor
  • 4 darab tojás
  • 1 nagy evőkanál baracklekvár
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A szószhoz

  • 5 evőkanál cukor
  • 1 deci tejszín
  • 1 mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál puha vaj
Recept idők

Elkészítés:

Főzd meg a tejben a rizst, és tedd félre hűlni. (Ha közben úgy látod, hogy szükséges, adj még hozzá egy kis tejet.) A tojások fehérjét verd fel, a sárgáját pedig dolgozd el a cukorral, lekvárral, vaníliával és a sóval. Keverd el a sárgáját a rizzsel, majd óvatosan a fehérjét is dolgozd bele, tedd egy kisebb szilikon sütőformába, majd forró sütőben süsd addig, amíg kissé megpirul a teteje.

A karamellhez kis lángon olvaszd fel a cukrot, és amikor már enyhén barna, add hozzá a tejszínt, egy kevés vajat és a sót, majd tálaláskor vékonyan locsold meg vele a felfújtat.

kapcsolódó Melyik rizs egészséges igazán?
Melyik rizs egészséges igazán?

Barna, fehér, basmati, jázmin, rövid- és hosszúszemű. Melyiket válaszd?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Barnarizs-tabbouleh keménytojással – így még tartalmasabb lett egyik kedvenc salátánk

Kérdés, hogy hívhatjuk-e még ezt a salátát tabboulehnek, de végül is nem a neve a legfontosabb, hanem az, hogy a petrezselyemmel jól feltuningolt fogásba most egy kevés tojás is került, és ha még izgalmasabbá tennéd, a gránátalmát se hagyd ki belőle.

április3., 12:52

Az epres francia pirítós töltött változata a legjobb reggeli, ha te is édesszájú vagy

Nem túl időigényes fogás, de éppen elég elegáns arra az esetre is, ha egy brunch kerekedik nálatok, ahol néhány szokatlan fogással dobnád fel a menüsort.

szeptember21., 10:24

Karfiolrizs pestóval és grillezett paradicsomokkal – egy nagy adag sajtot olvasztottunk a tetejére

Ha te is spórolnál a kalóriákkal, mégsem mondanál le a finom falatokról, ez a remek zöldséges fogás biztosan tetszeni fog. Ha éppen nem zavarnak a zsírosabb hozzávalók, egy nagy kanál tejfölt és egy adag reszelt sajtot is olvassz a tetejére.

április18., 12:52

Ez az olaszos rizssaláta langyosan, jó sok zöldséggel a legfinomabb

Rizsből is készíthetsz salátát, amit akár hidegen, akár langyosan is tálalhatsz. A lényeg, hogy ne maradjon másnapra belőle, mert a főtt rizs könnyen romlani kezd. Ha ezt a fogást készíted el, a salátádnak nem sok esélye marad megérni a másnapot – a balzsamecetes paradicsommal, mozzarellával és rukkolával klassz, könnyű fogás lesz belőle. Ha egy kevés hallal ennéd, egy adag tonhalkonzervet is keverj bele.

április9., 10:24

Fokhagymás lazac – spenótos-paradicsomos csicseriborsóval lesz az igazi

Ez a isteni, ízesített csicseriborsó egy nagy adag zöldséggel salátává, egy kevés reszelt parmezánnal langyos köretté varázsolható. Ha pedig vegán vendégek jönnek, csak kanalazd egy nagy adag ananászos-citromfüves párolt rizsre és szórd meg egy kevés füstölt paprikaporral.

szeptember22., 12:52

Ramentészta új szinteken, gyors, csirkés változatban

Szeretjük a rament, mert egy kis forró vízzel pillanatok alatt ehető fogás válik belőle, a fantázia már csak ahhoz kell, hogy az ember kitalálja, mivel is érdemes ízesíteni és megpakolni a tetejét. Ha megkóstolnád egy kicsit magyaros hangulatban, ez lesz a neked való fogás.

szeptember19., 12:52

Mustra