Barackkal és sós karamellel is finom a rizskoch

A rizsfelfújtat bevetheted desszertként, de akár egy nehezebb leves után főételként is. Azért, hogy a kedvencetek ne legyen unalmas, ezen a héten 5 különleges változattal készültünk, és ha egy gyors, egyszerű változatra van szükség, arra is hoztunk egy egyszerű, bögrés receptet.

Persze hogy málnaszörppel a legfinomabb, de dobogós második helyre is kerülnie kell az egyik változatnak. Forró karamellszósszal és friss barackszeletekkel tálald. 

Így is szép, de a szósszal még finomabb.
Így is szép, de a szósszal még finomabb.lenakorzh

Hozzávalók 3 személyre

A felfújthoz

  • 1 bögre rizs
  • 1.5 bögre tej
  • 0.5 bögre aszalt barack felaprítva
  • 1 teáskanál
  • 2 nagy evőkanál cukor
  • 4 darab tojás
  • 1 nagy evőkanál baracklekvár
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A szószhoz

  • 5 evőkanál cukor
  • 1 deci tejszín
  • 1 mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál puha vaj
Recept idők

Elkészítés:

Főzd meg a tejben a rizst, és tedd félre hűlni. (Ha közben úgy látod, hogy szükséges, adj még hozzá egy kis tejet.) A tojások fehérjét verd fel, a sárgáját pedig dolgozd el a cukorral, lekvárral, vaníliával és a sóval. Keverd el a sárgáját a rizzsel, majd óvatosan a fehérjét is dolgozd bele, tedd egy kisebb szilikon sütőformába, majd forró sütőben süsd addig, amíg kissé megpirul a teteje.

A karamellhez kis lángon olvaszd fel a cukrot, és amikor már enyhén barna, add hozzá a tejszínt, egy kevés vajat és a sót, majd tálaláskor vékonyan locsold meg vele a felfújtat.

kapcsolódó Melyik rizs egészséges igazán?
Melyik rizs egészséges igazán?

Barna, fehér, basmati, jázmin, rövid- és hosszúszemű. Melyiket válaszd?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez a gombás rizottó egy kevés gesztenyétől lesz még különlegesebb

Ha te is szereted a főtt gesztenyét, törd össze és adj belőle egy kis adagot ehhez a rizottóhoz. Ha maradt otthon cukormentes, natúr gesztenyepüréd, azt is elhasználhatod ehhez a fogáshoz.

2021. február14., 06:00

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Ebédről maradt köret: így csináld a sült rizst!

Kedvenceink azok a zero waste fogások, amiknek „második felvonása” sem véleményes, éppenhogy ehető saláta vagy leves, hanem határozottan felveszi a harcot eredeti verziójával. Nálunk az ebédről maradt köretből készült vacsorára ez a remek rizs, ami nemcsak versenybe szállt köretként tálalt önmagával, de simán el is verte az ízek versenyében.

2021. október10., 15:24

Paella tenger gyümölcseiből – egy kis sáfránytól lesz igazán szép színe

Egy igazán klasszikus nyári fogás, aminek a tetejéről nem hiányozhat néhány szelet citrom és egy nagy csokor friss petrezselyem.

2021. augusztus1., 12:52

Mustra