Akkor most grillezhetünk az erkélyen, vagy örökre felejtsük el?

Vagy marad az elektromos grill? Azt meg minek kivinni? Ezenkívül mindenre választ adott a katasztrófavédelem.

A grillezett ételek aromája semmihez sem hasonlítható, egyre szebb az idő, ráadásul egy minigrill épp elfér a balkonon... Sajnos úgy tűnik, hogy ez most nagyjából nem számít. De azért talán mégis megoldható az erkélyen grillezés, ám csakis a megfelelő eszközökkel. 

Szabad-e grillezni az erkélyeken, ha ez a társasház szabályzatában nem tiltott?

A kérdésben Mukics Dániel tűzoltó alezredes, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője igazított el minket. 

„A tűzgyújtási tilalom azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakó helyeken is. Azt, hogy éppen hol van tűzgyújtási tilalom, a katasztrófavédelem weboldalán lehet látni” – emelte ki.

Jelenleg az egész ország térképe piros, mert április 10-e óta tűzgyújtási tilalom van mindenhol az országban

– szomorított el minket majdnem végérvényesen. 

Akkor ezek szerint a kertben sem szabad bográcsozni?

Ez azonban nem vonatkozik a kerten belüli sütögetésre – tette hozzá a szóvivő, azaz grillezni, szalonnát sütni, bográcsozni a saját kertünkben ilyenkor is szabad. Viszont nagyon fontos, hogy figyeljünk oda a tűzre, mert a száraz idő miatt minden nagyon könnyen meggyullad. Idén már 5036 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat, ezekben 17 ember megsérült, egyvalaki pedig meg is halt.

A kerti főzőcskézésnél is érdemes tehát betartani az alapvető tűzvédelmi szabályokat, ha nem a tűzoltókkal akarunk ebédelni és nem tűzvédelmi bírságot kérünk desszertként.

A szakember azt is elárulta, hogyan lesz a legbiztonságosabb a grillezés:

  • Mindig legyen oltóanyag és olyan szerszám a közelben, amivel kordában lehet tartani a tüzet, parazsat.
  • Egyetlen pillanatra se hagyjuk magára a tüzet.
  • Ha feltámad a szél, azonnal fejezzük be a kinti sütögetést.
  • Sütögetés után úgy oltsuk el a tüzet, hogy az ne tudjon visszagyulladni. A legjobb, ha 5-10 centiméter földet vagy homokot szórunk rá.
  • A PB-gázpalackról üzemelő grillekhez úgy csatlakoztassuk a palackot, ahogy azt a használati utasítás javasolja. A házi barkácsmegoldások veszélyesek lehetnek. Ha szivárog, inkább ne használjuk.
  • Ne használjunk szintetikus égésgyorsítókat, mert ezek amellett, hogy veszélyesek, mérgező gázokat bocsátanak ki az égésük során, ami az étel ízét és minőségét is rontja.

Mi a helyzet az erkéllyel?

Társasház erkélyén szabad grillezni, de nem mindegy, milyen módszerrel – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy gázpalackról működő grillt társasház erkélyen tilos működtetni. Aki pedig faszénnel, brikettel, parázsló fával szeretne grillezni, az szintén ne az erkélyt válassza ennek helyszínéül – tette hozzá.

Ha az erkélyen grilleznénk, azt elektromos grillezővel tehetjük meg, de mielőtt nekiállunk az erkélyen főzőcskézni, előtte olvassuk el a saját társasházunk házirendjét, nem tiltja-e esetleg az ilyen tevékenységet is. Évente átlagosan 100-150 erkélyen keletkezik tűz, ne a miénk legyen a következő! – figyelmeztetett a szóvivő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek