Az internet új kedvence az 1932-es mogyoróvajkenyér, amihez élesztő sem kell

Felbukkant egy régi recept az interneten, ami jó eséllyel a karanténnak és a nem létező, ám mégis fenyegetőnek tűnő kenyérhiánynak köszönhetően egyre nagyobb sztár a közösségi médiában. A mogyoróvajkenyér kiadós, nagyon egyszerű összedobni, és még a másik el-elfogyó mumus, vagyis élesztő sem szükséges hozzá.

A tisztított földimogyorószemekből krémesre tört mogyoróvaj sikere forgalomba kerülése óta töretlen. 

A mogyoróvajra tett legkorábbi utalások az ókori inkákra és az aztékokra vezethetők vissza, akik a pörkölt földimogyorót pasztává őrölték. A modern földimogyoróvaj 1884-ben született, amikor a kanadai Marcellus Gilmore Edson egy kicsit újra feltalálta a földimogyoró-pasztát.

1895-ben dr. John Harvey Kellogg (a Kellogg’s gabonapehely atyja) szabadalmaztatta a mogyoróvaj nyers földimogyoróból történő előállításának folyamatát. A krémes mogyoróvajat tápláló fehérjepótlóként forgalmazta olyanok számára, akik valamiért nem tudták megrágni a szilárd ételeket. 1903-ban dr. Ambrose Straub szabadalmaztatta a földimogyoróvaj-készítő gépet, onnantól megállíthatatlan az alapanyag sikere. 

És hogy hogyan lesz belőle kenyér?

Viszonylag egyszerűen, és ez a legjobb benne. 

A most felkapott klasszikust földimogyoróvaj-kenyérnek hívják. Feltámadását 2019 nyarára tehetjük, amikor a Glen & Friends Cooking YouTube-csatorna videóban mutatta be az elkészítését. Az ötletgazda egy 1932-es receptkönyv egyik oldalán bukkant rá a pofonegyszerű péksüteményre.

Könnyű belátni, hogy miért olyan népszerű a recept, különösen napjainkban, amikor sokan abból sütnek és főznek, ami éppen a kamrában van. Ez a kenyér pedig elsősorban olyan dolgokat tartalmaz, amelyekből általában van otthon, és még kezdők számára is gyors instagramos és privát sikerélménnyel kecsegtet.

A legjobb az egészben, hogy ez egy extra gyors sütemény olyasmi, mint a banán-  vagy a cukkinikenyér, melyek egyike sem igényel élesztőt, dagasztást és kelesztést. Csak kövesd az utasításokat, és valamivel több mint egy óra alatt kenyér lesz a kulimászból. 

Nagyjából így fog kinézni:

Rajongói szerint ez a tökéletes reggeli, nem is kell más a tetejére, csak egy kevés lekvár vagy dzsem, és máris kiadós és saját készítésű szendvics került az asztalra, különösebb fáradság nélkül. 

Az amerikai, bögrékben megadott recept szerint nem is kell hozzá más, csak 2 bögre liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1/4 bögre cukor, fél teáskanál só, fél bögre mogyoróvaj, 1 bő bögre tej. (Ha a bögrés adagolást magyarra fordítanánk, a bögrét 2,5 decinek feleltethetjük meg.)

Mérnünk sem kell a dekákat és grammokat, mindössze annyi dolgunk van, hogy ezeket az alapanyagokat valamilyen keverőben összedolgozzuk, és a sütőben egy óra alatt készre süssük. Megálmodója azt írja, ha egy kissé gazdagabb, süteményesebb állagot szeretnénk, adjunk hozzá két tojást, és a cukor mennyiségét is duplázzuk meg. A javaslat szerint mazsolarajongók bátran szórhatnak a tésztába egy kis marékkal abból is. 

Akármilyen is a végeredmény, az internet közössége nyilvánvalóan rajongja, hiszen a cikk írásának pillanatában közel 3 ezer képet dob ki az Instagram a #peanutbutterbread hashtagre keresve. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek