Ezért repedt szét a fonott kalácsod

Míg az egyiknél minden egyes fonat gyönyörűen a helyén marad, a másik sem csúnya, csak éppen szétreped sütés közben. Mi lehet a rejtélyes jelenség oka? Utánajártunk.

Na nem mintha ne falnánk és ne tartanánk gyönyörűnek a szétrepedt kalácsokat is, de akik csak a tökéletessel elégednek meg, talán úgy szeretik jobban, ha sütés közben a fonatok is úgy maradnak, ahogy hagytuk őket. Mit tehetünk akkor, ha mégis elmászik a kalácsunk?

Hát először is engedjük el. Nem történt semmi baj, a kalács repedten is kifejezetten élvezhető. 

 

Na de miért repedt szét a kalácsom?

Elrontottam valamit? Az élesztő volt egészen más? Az instant másképp viselkedik, mint a friss? Túlkelt? A hőmérséklet nem volt jó neki, nem jól fontam, vagy vajazni kellett volna a tetejét?

A helyzet az, hogy ezek közül majdnem mindegyik igaz lehet. 

A kelt tészták mestere, Limara épp a mi oldalunkon árulta el, mi okozhatja a legtipikusabb kalácsbakikat:

Többféle hibát is elkövethetünk sütés közben. Ha a kalács a sütőben reped, de emelkedik és nem esik össze, akkor keletlen volt a tészta, mielőtt a sütőbe került. Ha pedig reped, ráadásul össze is esik, terül, akkor viszont túlkelt a tészta. Az ilyen kalács megvágva tömör, sokszor sületlen. Ha pedig a sütőben eltűnnek a fonások, akkor vagy túl sok folyadék, vagy sok élesztő volt benne, és az is lehet, hogy túl meleg helyen kelesztettük. 

Itt a ideje, hogy magunkba nézzünk, mivel bántottuk meg a kalácsunkat

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek