Oké, hogy leállsz a kávéval, de vajon jobb-e a tea?

Egészségtudatos legyen a talpán, aki képes kiigazodni az évek során publikált tanulmányok sokaságában, legyen szó akár csak a kávéról pró és kontra. Egyesek szerint nem kéne innunk, a legújabb hírek szerint a filteres egyenesen ajánlott. Ha viszont mégis úgy döntesz, hogy leszoksz róla, vajon jobban jársz-e a teával? Ennek jártunk utána.

Alig néhány hete érkezett a legújabb kávés hír: napi néhány csésze fekete elfogyasztása nagyon nem tesz jót az immunrendszernek. Egy 1990-es kutatás szerint a nagy mennyiségű kávéfogyasztás csökkenti a szervezetük vírusfertőzésekre adott immunválaszának hatékonyságát. És ha ez még nem lenne elég, az egész jó eséllyel arra vezethető vissza, hogy a koffein kortizolra gyakorolt hatásával megzavarja a hormonegyensúlyt. Van ennél rémisztőbb, kávéhoz köthető kutatás is? Bizony! Ausztrál kutatók azt találták, hogy napi öt csésze kávé elfogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet.

A Medium szerint a kávé több előnye mellett fokozhatja a szorongást, és bár rövid távon javítja a teljesítményt, hatásának elmúltával jó eséllyel nehezebben koncentrálunk majd, mintha kihagytuk volna a reggeli melanzsot.

Ha a számos pró és kontra mellett mégis úgy döntenénk, hogy kipróbáljuk, milyen az élet kávé nélkül, a portál összeszedte, vajon mire számítsunk, ha teázni kezdünk helyette. 

Vajon jobb-e a tea?
Vajon jobb-e a tea?Jamie Grill / Getty Images Hungary

Akkor most jobb a tea, mint a kávé?

Ezt nem állíthatjuk, amíg hetente érkeznek újabb tudományos eredmények a kávé- és a teafogyasztás mellett és ellene, ám van néhány fontos információ, amit hasznos tudnunk, mielőtt meghozzuk A Nagy Döntést kávéügyben. 

1. A teát könnyebb elkészíteni

Sajnáljuk, de ez az egyszerű is a lap érvei mellett volt. És valóban: ha igazán jó kávét szeretnénk, az egy kicsit macerásabb, mint egy teafiltert a vízbe lógatni. Azért szerencsére akadtak még más érvek is a tealevelek mellett. 

2. Kevesebb koffein

Teából is készíthetünk brutál erőset, ez nem vitás, és ha ezen mesterkedünk, jó, ha tudjuk, hogy a fekete teában van a legtöbb koffein, a zöld valamivel kevésbé élénkít. Ám az egészben az a jó, hogy teázáskor egészen más koffeinsokkot kapunk. Míg a kávé egyből odavág, a tea fokozatosan adagolja az éltető erőt.

3. És még egészséges is

Sok teaféle tele van antioxidánsokkal és egyéb olyan összetevőkkel, amelyek megakadályozzák vagy késleltethetnek bizonyos típusú sejtkárosodásokat. Ezek az antioxidánsok segítenek abban is, hogy egy kicsit jobban nézzünk ki, és a közérzetünk is jobb legyen. 

4. A zöld tea segíthet fogyni

A zöld teában található összetevők, köztük az erős antioxidánsok segíthetnek a fogyásban.

5. A zöld tea javítja a memóriát

A bázeli egyetemen végzett tanulmány bizonyítékot talált arra, hogy a zöldtea-kivonat javítja a kognitív funkciókat, különösen a memóriát. Akármilyen furán is hangzik, a tudomány azt állítja, hogy a zöld tea növeli az adatok megtanulásának és megjegyzésének képességét. Mi meg még azt hittük annak idején, hogy a jó tanulók többet ülnek a könyvek fölött...

6. Stresszmentesség és jobb alvás

Egy csésze tea csökkenti a stresszt és segíti a jobb alvást – ebben a kávééval igencsak ellentétes a hatása. A Surrey-i Egyetem kutatói megfigyelték, hogy a teafogyasztók hosszabban és nyugodtabban alszanak, mint a kávéfogyasztók. Ha tehát gondod van az alvással, érdemes megfontolnod a cserét, vagy még jobb, ha gondolkodás nélkül leállsz a feketével. 

A kamillatea a legjobb ital a stressz enyhítésére, nyugtató hatásának köszönhetően, de csökkentheti a munkahelyi stresszt és a szorongást is.

Vannak, akik így használják.
Vannak, akik így használják.Stockbyte / Getty Images Hungary

Egy kicsit szóljunk a hátrányokról is

1. Azért még tartalmaz koffeint (csak kevesebbet)

Noha a tea koffeintartalma nem azonos a kávééval, azért van belőle, főleg egy-egy erősebb csészében. Ha érzékeny vagy rá, még számos előnyét figyelembe véve sem biztos, hogy jó választás. Ha gyengébbet szeretnél, ne a fekete teát válaszd.

2. A fogakat sajnos nagyon elszínezi

A tea a fogakat jobban elszínezi, mint a kávé, a vörösbor vagy más színes italok – sok más képessége mellett ez is felsorakoztatható. Az egész akkor lesz végérvényesen rossz döntés, ha mellé az ember klórhexidint tartalmazó szájvizet használ, amely mikroszkopikus szinten vonzza és köti a fogakhoz a foltokat.

Akkor most melyiket igyam?

Az eddigi információkat összefoglalva annyi kiderülhet: néha talán jól jön a koffeinsokk, de munka, tanulás mellett a hátrányait figyelembe véve is jobban járunk a teával, abból is inkább a zölddel. Javítja a mentális éberséget, az információfeldolgozást és a memóriát is, márpedig mindegyik fontos a vizsgák elvégzéséhez és a lenyűgöző prezentációk összeállításához.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek