Lehetséges, hogy a Simpson család már 20 éve megjósolta a koronavírust?

simpson cover

Véletlenek nincsenek, és amúgy is: a világ maga egy nagy összeesküvés. Ezt a tényt a Simpson család sem cáfolja meg.

Ha eléggé figyelünk a már majdnem 700. epizódjánál tartó Simpson családra, talán megtudhatjuk, hogy milyen új kütyüket mutatnak be idén, milyen nagy változásokra számíthatunk az üzleti világban, de lehet, az is kiderül, hogy mikor és miben hal ki az emberiség. Amikor Donald Trumpot megválasztották az Amerikai Egyesült Államok elnökének, a világ hirtelen felfigyelt az amerikai rajzfilmsorozat 2000-es epizódjára, amelyben Lisa úgy indul az elnökségért mint Donald Trump utóda. „Egy csinos költségvetési válságot örököltünk Trump elnöktől” – mondja az epizódban. 2016-ban, amikor az elnök tényleg elfoglalta az elnöki széket, széles körben ismertté váltak a műsor jóslatai, az elmúlt hetekben pedig szintén felröppent a hír, hogy Simpsonék a tomboló koronavírus-járvány kapcsán is megmondták a tutit már évekkel ezelőtt. Hogy ez igaz-e, azt mindjárt meglátjuk, de azt is, hogy mi mindent látott meg a jövőben az amerikai rajzfilmsorozat.

1. Cenzúra Michelangelóra! 2. évad, 9. epizód

1990-ben volt látható az az epizód, amelyben a springfieldiek tüntettek Michelangelo Dávid-szobrának múzeumi kiállítása ellen, tekintve hogy az alkotás meztelenséget ábrázol. Az abszurd szituáció aztán meg is történt: 2016 júliusában Szentpéterváron kiállították a reneszánsz szobor másolatát, habzó szájú tüntetők pedig amellett protestáltak, hogy felöltöztessék az alkotást.

2. Levelek a Beatlestől 2. évad, 18. epizód

1991-ben a Simpsons egyik részében a végtelenül elfoglalt Ringo Starr rajongói levelek ezreire válaszol, amelyeket évtizedekkel korábban írtak neki. 2013 szeptemberében két Beatles-fan válaszlevelet kapott Paul McCartneytől egy 50 éve küldött levélre és felvételre. A felvételt annak idején egy londoni színháznak juttatták el, évtizedekkel később pedig egy autóvásáron találta meg egy történész.

3. Az autocorrect 6. évad, 8. rész

A suli két rosszfiúja, Kearny és Dolph egy jegyzetet akar beírni a Newton készülékébe: „megverni Martint” (beat up Martin). Az 1994-es epizódban aztán a beírt szöveg helyett a következő jelenik meg a képernyőn: „rajongani Marthaért” (eat up Martha) – mindez előre jelezte az autocorrect funkciót, amely olykor teljesen indokolatlanul írja felül a szövegeinket. Az iOS (az iPhone operációs rendszere) egyik tervező menedzsere később bevallotta, hogy a Simpson család epizódja adott nekik ihletet az iPhone billentyűzetének tökéletes megalkotásához.

4. Az okosóra 6. évad, 19. epizód

1995-ben járunk, amikor az okosóra nem sokak fejében fordult még meg. Nem így voltak ezzel azonban a Simpson család írói, akik már 20 évvel azelőtt megalkották a rajzfilmokosórát, hogy az Apple piacra dobta volna az Apple Watchot. Bár ha pontosak vagyunk, a Seiko 1998 júniusában már bemutatta a Ruputer nevezetű okosórát, amely gombokkal, egyfajta joystickkel volt irányítható, ám internetre nem tudott csatlakozni, és érintőképernyője sem volt.

5. A londoni Shard 6. évad, 19. epizód

Ha azt gondoljuk, az eddigiek a puszta véletlen és kis szerencse művei, ez teljességgel meg fog győzni bennünket arról, hogy a sorozat alkotói jósok: egy 1995-ös részben Lisa Londonba utazik, az egyik jelenetben pedig a Tower Bridge mögött egy apró felhőkarcolót látunk, ami nagyon hasonlít a The Shard nevezetű épületre, még azon a helyen is található, ahol most áll. Eddig még nincs is ebben semmi furcsa, csakhogy a Shardot 14 évvel később, 2009-ben kezdték építeni.

A londoni Shard, még mielőtt létezhetett volna
A londoni Shard, még mielőtt létezhetett volna20th Century Fox

6. A Higgs-bozon egyenlete 8. évad, 1. rész

Az 1998-as részben Homer Simpson feltaláló lesz, és egy tábla előtt komplikált egyenleteket old meg. A Simpon család és az ő matematikai rejtvényeik című könyv felfedi, hogy a Homer által felírt egyik sor megjósolta a Higgs-bozon egyenlet pontos tömegét. 1964-ben ugyanis Peter Higgs öt másik fizikusával már felfedezte a jelenséget, de 2013-ig nem sikerült bizonyítani, amit megelőzött egy 13 millió dolláros kísérlet.

7. Az ebola 9. évad, 3. rész

Az, hogy a pandémiát megjósolta a sorozat, nem igaz, hiszen a 2014-es világszéles járványt már megelőzte több kisebb kiterjedésű hullám: egy 1976-ban, egy 1995-ben és egy 2000-ben. Mégis, 17 évvel a globálisan felbukkanó betegség előtt Lisa a beteg Bartnak egy könyvet ajánl Kíváncsi George és az ebolavírus címmel, és ha hiszünk abban, hogy a rajzfilmsorozat erősen befolyásolja a valóságot... nos, akkor ez egy igen fontos pont.

8. A Disney bekebelezi a 20th Century Foxot 10. évad, 5. rész

A 1998-as epizódban Ron Howard és Brian Grazer igazgatja Homer egyik szkriptjét, ami természetesen a sorozatot is gyártó 20th Century Fox égisze alatt történik. Egy apróság azonban kiszúrható a stúdió logóját mutató az egyik snittben: „a Walt Disney Co. divíziója”. 19 évvel később, 2017. december 14-én a Disney megvásárolta a 21th Century Fox cégét 52,4 milliárd dollárért, beleértve a 20th Century Fox stúdiót is.

9. Hibás szavazógépek 20. évad, 4. rész

Amikor a 2008-as amerikai elnökválasztásokon Homer megpróbál Barack Obamára szavazni, a hibás gép megváltoztatja a szavazatát, és John McCainre adott voksként menti el. 4 évvel később egy pennsylvaniai szavazógépet ki kellett vonni a forgalomból, miután állandóan megváltoztatta az Obamára adott szavazatokat a republikánus riválisra.

10. Lady Gaga félidei show-ja a Super Bowlban 23. évad, 22. rész

2012-ben az énekesnő nagy volumenű performance-ot mutatott be Springfield felett, 5 évvel később pedig ugyanígy a levegőben lebegve énekelt a Super Bowl félidei show-jában.

11. Daenerys pusztítása 29. évad, 1. rész

A Trónok harca rajongói egészen meglepődtek (és még többen rossz szájízzel fel is háborodtak), amikor Daenerys Targaryen a már felszabadított Királyvárat elpusztította, megölve ezzel ezer és ezer ártatlan embert. A sorozat fináléját részben megjósolta a Simpson család is: 2017-ben, a 29. évad 1. részében Simpsonékat feudalista, mesebeli környezetben látjuk viszont, ami a Harry Potter, a Narnia, a Gyűrűk Ura és a Trónok harca világainak furcsa egyvelege, és amelyben Homer az utolsó jelenetben feltámaszt egy sárkányt, ami elpusztítja a várost, és benne minden ártatlan lakót.

12. A koronavírus

A közösségi médiában felröppent, hogy a Simpson család a jelenleg tomboló koronavírus-járványt is megjósolta egy 1993-as epizódjában. A mémekbe szerkesztett tények azonban kissé el vannak ferdítve, ugyanis a rajzfilm csak egy koronavírushoz hasonló járványt mutat be „Osaka-influenza” néven, amely egy csomagban rekedt köhögéstől terjedt át Japánból Springfieldbe.

Mondhatjuk ezt jóslatnak? Nem, hiszen a világ többször látott már világjárványokat, Simpsonék tehát egy pillanatra sem a jövőből merítettek – ahogy többször korábban –, inkább a múltat idézték fel. Az már inkább figyelemreméltó, hogy egy 1999-es epizódban Kent Brockman, a tévés a saját otthonából jelentkezik a hírekkel a 70 év felettiekre érvényes kijárási tilalom miatt. A BBC Channel 4 híradója már márciusban otthonról jelentkezett. Teljesen egyértelmű, hogy az alkotók szoros kapcsolatot ápolnak egy időutazóval, nem?

Borítókép és címlapkép: Csabai Kristóf / Dívány.hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek