Sajtrajongók, helló! Ez a csalános ravioli egy adag kéksajtot is kapott

A csalán önmagában nem egy nagy gasztronómiai élmény, tavasszal viszont szinte kötelező lenne a fogyasztása, annyira egészséges. Ha egyelőre te is dilemmázol, vajon hogy lehet a mindennapi fogások része a csalán úgy, hogy valami nagyon finom legyen a végeredmény, csekkold e heti receptjeinket, amik között 5 csalánnal készülő, tényleg finom étel is akad majd.

A csalán aromája mellett klasszul elfér a kéksajt, és ha igazán extra vacsorát készítenél, egy adag zelleres-almás saláta mellé tálald a frissen főtt raviolikat.

Egy kis tejszínes szósz és egy kevés petrezselyem elég a tetejére.
Egy kis tejszínes szósz és egy kevés petrezselyem elég a tetejére.Fotó: trexec

Hozzávalók:

A töltelékhez

  • 1 kisebb csokor apróra vágotta csalán
  • 10 deka kéksajt
  • 2 deka vaj
  • 2 gerezd áttört fokhagyma
  • 1 teáskanál
  • 1 evőkanál gríz

A tésztához

  • 2 nagyobb tojássárgája
  • 30 deka liszt
  • 1 csapott mokkáskanál
  • 0.5 deci víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Gyúrj rugalmas tésztát a hozzávalókból, majd kicsit olajozd be a tetejét és pihentesd legalább negyedórán át. 

Közben egyszerűen keverd el a töltelék hozzávalóit, majd ha letelt az idő, nyújtsd ki a tésztát kifejezetten vékonyra. A fokhagymát a vajban futtasd meg a csalánlevelekkel. Sózd és párold 5 percen át. Ezek után add hozzá a sajtot és a búzadarát (és ha úgy látod, hogy szükséges, egy evőkanál natúr krémsajtot is tehetsz a keverékbe).

Halmozd 5 centis távolságra a tölteléket a tészta felén, majd a másik felét is borítsd rá. (Szerencsés, ha a kimaradt tésztákat előtte megkened a tojásfehéjével.) Ezek után nyomkodd egy kicsit össze, majd vágd fel a tésztát derelyevágóval. Bő, sós vízben, 4-5 perc alatt főzd készre, kisebb adagokban. 

Ezek a világ legrégebbi receptjei – Melyik fogást kóstolnád meg?
Ezek a világ legrégebbi receptjei – Melyik fogást kóstolnád meg?

Egy kanál csalánpudingot? Vagy egy falatot Ötzi palacsintájából?

Tovább »

Még több recept

Hidegen és melegen is tökéletes: édes-csípős thai tésztasaláta

Ha szereted a csípőset, itt az idő, hogy bevállalj egy adagot ebből a tésztaételből, amihez vacsorára szerintünk nem is kell más, esetleg egy kis adag grillezett csípős-vajas garnélafarok.

július2., 06:04

Helló, én a füstös salsa vagyok, ez pedig a Jackass!

Nálunk egy picit csípősebbre sikerült a hozzáadott Moruga-portól, de ha még bárki számára fogyasztható módon készítenéd, egy adag Cayenne-csili is tökéletes ebbe a friss salsába.

július5., 06:04

Sárgabarackos-mandulás cobbler – akár egy mandulalikőr is elfér benne

Ha gyerek- és felnőttbarát verzióban egyszerre készítenéd, a mandulalikőrből csak a mellé kínált, frissen felvert tejszínbe kerüljön egy-két evőkanálnyi.

július2., 06:04

A csalános-kapros röszti mellé kötelező egy nagy adag fokhagymás tejföl

Ezúttal nemcsak fokhagyma, de egy kevés citromhéj is került nálunk a tejfölbe, ami a meleg tócsnik tetején jéghidegen a legfinomabb. Ha szereted a sajtot, vagy az estig tartó bűntudat időnkénti mardosó bejelentkezését, akkor egy nagy adag trappistát is reszelj a tetejére.

május2., 06:04

A meggyes-diós cobblert összerakni annyira egyszerű, hogy akár az első sütid is lehet

Nem a legszebben tálalható sütik a cobblerek, de egyrészt kit érdekel, másrészt még egy ok arra, hogy egy nagy adag tejszínnel és pirított dióval borítsuk be a nem tökéletesen szeletelt adagokat.

július3., 06:04

Hideg libamáj hagymalekvárral, ahogy Kiskunhalason készítik

Krémes, ízes és abbahagyhatatlan.

július4., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.