Gyors tavaszi különlegesség: csalánkrémleves szarvasgombás krutonnal

A csalán önmagában nem egy nagy gasztronómiai élmény, tavasszal viszont szinte kötelező lenne a fogyasztása, annyira egészséges. Ha egyelőre te is dilemmázol, vajon hogy lehet a mindennapi fogások része a csalán úgy, hogy valami nagyon finom legyen a végeredmény, csekkold e heti receptjeinket, amik között 5 csalánnal készülő, igazán finom étel is akad majd.

Ha csalánból főzöl, és nem vagy a gyógynövényes aromák rajongója, érdemes elővenned az izgalmas, erőteljes ízeket, amiket szuperül kísér majd ez az egészséges hozzávaló. Ezért olyan tökéletes páros a csalán és szarvasgomba is, amit ezzel az egyszerű recepttel bizonyítunk. 
 

Ha a kenyér nem jönne be, egy kevés diót piríts meg a szarvasgombás olajban.
Ha a kenyér nem jönne be, egy kevés diót piríts meg a szarvasgombás olajban.LauriPatterson

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 szelet felkockázott kenyér vagy kalács
  • 3 evőkanál szarvasgombás olaj
  • 1 csokor felaprított csalán
  • 1 mokkáskanál barna cukor
  • 2 deci tejszín
  • 4 gerezd összetört fokhagyma
  • 4 deci alaplé
  • 1 deci fehérbor
  • 1 evőkanál puha vaj
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 1 kisebb darab felaprított vöröshagyma
Recept idők

Elkészítés:

A kenyeret locsold meg az olajjal, tedd a forró sütőbe, majd süsd 10 percen át. Ha kivetted, kapjon egy kis sót és borsot, majd tedd félre. 

A forró vajra dobd a fokhagymát, a hagymát és a csalánt, majd 5 perc után öntsd fel a borral, majd az alaplével. Fűszerezd és ízesítsd, és adj neki 10 percet. Ha ezzel megvagy, mehet bele a tejszín is – ezen a ponton eldöntheted, hogy krémlevest készítesz botmixerrel, vagy meghagyod a leveleket és nem pürésíted a levest. Ha krémesebbre szeretnéd, egy evőkanál étkezési keményítővel sűrítsd be. Az elkészült szarvasgombás kalácskockákkal tálald. 

 

kapcsolódó Ne irtsa a csalánt! Inkább igya, kenje, egye!
Ne irtsa a csalánt! Inkább igya, kenje, egye!

Ha azt gondolta eddig, hogy a csalán semmire nem jó, csak fájdalmat okoz, akkor hatalmasat tévedett. Még a csípése is jót tesz a szervezetnek!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

február21., 10:08

Gofri mandulaliszttel és cukor nélkül – egy kevés tejszínhabbal és eperlekvárral a legfinomabb

Ha egy kicsit egészségesebben készítenéd kedvenced, ezt a receptet ajánljuk, ha pedig igazán finomra szeretnéd, a (cukormentes) eperlekvár se maradjon le a tetejéről.

február11., 06:32

Szuper finom és egészséges: csalános-ananászos reggeli smoothie kókusztejjel

Akár melegen, akár jégkockákkal finom lesz ez a reggeli ital, ami egy kevés mézzel és zabbal elkeverve órákra elég energiát ad a naphoz. Ha ennél is különlegesebbre szeretnéd, egy kis kanál reszelt gyömbért is adj hozzá.

2021. április12., 12:52

Csalános tojáskosárkák – nálunk egy adag parmezán dobta fel a tavaszi finomságot

Ha az újhagyma zöldje megmarad, abból is adj ehhez a fogáshoz, és ne hagyd ki belőle a hűtőben árválkodó nyers és párolt zöldségeket sem. Minél többet találsz belőlük, annál finomabb lesz.

2021. április14., 10:24

Csalános-szarvasgombás tésztaszósz – egészséges és nagyon finom vega fogás lesz a végeredmény

Ehhez a gyors szószhoz nem is kell más, csak egy adag reszelt sajt és valamilyen száraztészta, nokedli vagy gnocchi, és alig fél óra alatt különleges fogást dobhatsz össze belőle.

2021. április14., 10:44

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

február16., 06:24

Mustra