Így készül II. Erzsébet királynő kedvenc süteménye

ll. Erzsébet étkezési szokásairól már korábban is írtunk – akkor kiderült, hogy a brit királynő nem éppen a pompa híve a mindennapokban. Reggelire gabonapelyhet eszik, szereti a saját kertjében termelt alapanyagokat, és csak a délutáni tea mellé fogyaszt egy kevés süteményt. Ezek között a csokoládés a kedvence, amit a királynő egykori séfje nem mulasztott el megosztani a nagyérdeművel.

A királynő étkezési szokásairól gyakran kerülnek napvilágra információk, leginkább egyik volt szakácsának köszönhetően. Darren McGrady, a Buckingham-palota egykori séfje gyakran árul el bennfentes információkat arról, milyet ételeket szeret a királynő. Tudjuk, hogy nem eszik fokhagymát, tenger gyümölcseit, és külföldön csapvizet sem iszik, ám van egy kedvenc süteménye, amit délutáni teázásai mellé mindennap kér. McGrady megmutatta, hogyan készül a kekszes csokoládétorta.

Weboldalán a séf a királyi családtagok több kedvencét is bemutatja. Az egyik, munkájáról készült videóban azt is elárulja: több csokoládés sütemény fontos része a család mindennapjainak. Csokis születésnapi tortájuk például afféle családi örökség, évszázadok óta érintetlen recept, amely még Viktória királynő konyhájának személyzetétől származik.

A csokoládés keksztortáról, a legnagyobb kedvencről elárulta: nemcsak Erzsébet, de unokája, William is nagy rajongója, ez volt Vilmos hercegék egyik esküvői süteménye is, mégpedig azért, mert a herceg régen sokat teázott a királynővel, és akkoriban nagyon megszerette – árulta el McGrady.

A kis Archie dédnagymamája a hétköznapokban nem a pompa híve.
A kis Archie dédnagymamája a hétköznapokban nem a pompa híve.WPA Pool / Getty Images Hungary

Így készül a királyi finomság az eredeti recept szerint

Hozzávalók:

    • 1/2 teáskanál vaj, a forma kikenéséhez
    • 8 uncia (kb. 23 deka) édes keksz
    • 4 uncia (kb. 11 deka) puha, sótlan vaj
    • 4 uncia cukor
    • 4 uncia étcsokoládé
    • 1 tojás
  • A bevonathoz:
    • 8 uncia étcsokoládé
    • 1 uncia (kb. 3 deka) csokoládé a dekorációhoz

Az elkészítése sem tűnik ördöngösségnek:

Mini formába téve elég magas lesz.
Mini formába téve elég magas lesz.xalanx / Getty Images Hungary
  1. Kenj meg vajjal egy kisebb tortaformát, majd a kekszeket törd kézzel nagyjából mandulaméretű darabokra és tedd félre. 
  2. Egy nagy tálban keverd el a vajat és a cukrot, amíg a keverék világosodni nem kezd.
  3. Olvaszd meg a 4 uncia étcsokoládét, és folyamatos keverés közben add hozzá a vajas keverékhez. Add hozzá a tojást, és dolgozd el. Keverd el benne a kekszdarabokat mindaddig, amíg az összeset be nem borítja a csokoládés keverék.
  4. Kanalazd a keveréket az előkészített formába, majd hűtsd a tortát a hűtőszekrényben legalább 3 órán keresztül. Ezek után vedd ki a tortát a hűtőszekrényből, és hagyd állni egy keveset.
  5. Közben olvaszd fel a 8 uncia étcsokoládét vízgőz fölött. A tortáról csúsztasd le a gyűrűt, és fordítsd fejjel lefelé, hogy sima és szabályos legyen a teteje. Tedd egy rácsra, amin bevonhatod a csokoládéval.
  6. Simítsd az olvadt csokoládét a tetejére és az oldalára, majd a maradék 1 uncia csokoládét szintén olvaszd meg, és használd a sütemény tetejének díszítésére.
kapcsolódó Így néz ki Erzsébet királynő napi menüje – bevállalnád?
Így néz ki Erzsébet királynő napi menüje – bevállalnád?

Elég meglepő étrend, főleg ahhoz képest, hogy szakácsai bármit elkészítenének neki.

Tovább olvasom

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra