Húsvét utáni reggeliötlet: sonkás-édesburgonyás quiche alpesi sajttal és medvehagymával

Ha nálatok is maradt egy kevés húsvéti sonka, itt az idő, hogy a hagyományos receptek mellett egy-két különleges szendvicsben, quiche-ben és tésztába burkolva is megkóstoljátok. Erre adunk tippeket ezen a héten.

Ha épp van időtök egy tartalmas reggelire, dobjatok össze egy jó quiche-t, ha pedig gyors változatban készítenéd, leveles tésztára halmozd a tojásos tölteléket. Sokszor mutattunk már hagyományos receptet erre az ételre, most, az ünnep utáni pihenés jegyében a leveles tésztás változatoké a terep.

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 bögre édesburgonya felkockázva
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál étolaj
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
  • 1 bögre sült sonka felkockázva
  • 1 kisebb darab vöröshagyma összevágva
  • 1 deci tejszín
  • 5 darab tojás
  • 1 bögre ementáli vagy Gruyère sajt lereszelve
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma összevágva
  • 1 kisebb csokor medvehagyma összevágva
Recept idők

Elkészítés:

A leveles tésztát nyújtsd ki a piteformának megfelelő méretűre, majd tedd a formába. Villával szurkáld meg, és süsd elő 5-10 perc alatt előmelegített sütőben. Közben a tojásokat a tejszínnel és a tejföllel keverd el, és ízesítsd sóval, borssal a keveréket.

A forró zsiradékok keverékére dobd az édesburgonyát és a hagymákat, majd puhítsd a keveréket kis lángon negyedórán át. Ezek után mehet bele a sonka, és néhány perc után halmozd a keveréket a tésztára. 

Utána tojásos keveréket is öntsd rá. Süsd 160 fokon 25 percen át a sütőben, majd szórd rá a sajtot és olvaszd rá még 5 perc alatt. Friss medvehagymával a tetején tálald. 

Nem egészen francia, de attól még imádjuk: tökös-mogyorós quiche

Még több recept

A tojásos nokedlit csalánnal és olvadt sajtokkal is érdemes kipróbálnod

A csalán szuperegészséges, remek smoothie-k alapanyagaként és pestókban is elrejthető, de még jobb, ha bazsalikommal elkeverve a nokedli tésztájába forgatod.

április13., 10:24

Ezt a joghurtos panna cottát barackkal és karamellás pop-cornnal dobtuk fel

Fura, de finom, és naná, hogy már semmi köze a hagyományos panna cottához, de a lényeg ugyanaz: a savanykás ízek az édes, ropogós pattogatott kukoricával tökéletes ízharmóniát hoznak össze.

április13., 12:52

Sós crumble kelkáposztával – egy kevés füstölt sonkával lesz igazán finom

Ez a gyors morzsasüti most sósan készült, és remekül illik bele a maradék sonkából egy adag, ahogy a jó sok borssal és majoránnával fűszerezett kelkáposzta is.

március31., 12:52

Gado-gado saláta – remek tipp a húsvétról maradt főtt tojás felhasználására

Ez a különleges nevű saláta tökéletes akkor, ha húsvétról marad egy nagy adag főtt tojás, amit már nem szeretnél szendvicsek tetején vagy tojássalátába felhasználni.

április4., 12:52

Csalános-szarvasgombás tésztaszósz – egészséges és nagyon finom vega fogás lesz a végeredmény

Ehhez a gyors szószhoz nem is kell más, csak egy adag reszelt sajt és valamilyen száraztészta, nokedli vagy gnocchi, és alig fél óra alatt különleges fogást dobhatsz össze belőle.

április14., 10:44

Ez a spárgaquiche egy kis parmezánnal és szárított paradicsommal lesz az igazi

A quiche jó kis tartalmas francia tojásos étel, aminél nincs is jobb egy késő délelőtti bruchhoz. Úgy hangzik, mint egy nehezen összeállítható étel, pedig valójában nincs vele sok munka, hacsak azt nem számítjuk bele, hogy ki kell várnunk, amíg langyosra hűl. Remekül elrejthetők benne az előző napról maradt hússzeletek is.

2020. április18., 06:00

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.