A barna mártás ezerféleképpen felhasználható, és csak egyszer kell megtanulnod a receptjét

A bezártságban több idő marad új dolgokat tanulni, így ezen a héten az öt alapmártás receptjét hoztuk el. Mindegyiket többféle ételhez felhasználhatod, legtöbbjükből pedig egy-két extra alapanyaggal más, ismert szószokat is összedobhatsz.

Szinte minden sült húshoz tökéletes, de a sült krumplit is feldobja, és persze az összes, mellé kínált köretet a sűrű, intenzív ízű barna mártás. Többféle receptje ismert, egyik sem megúszós, de nagyon is megéri elkészíteni. 

Vörös húsokhoz illik a legjobban.
Vörös húsokhoz illik a legjobban.Funwithfood

Hozzávalók

  • 1 kiló borjúcsont
  • 10 deka zsír
  • 15 deka liszt
  • 5 deka cukor
  • 30 deka vegyes zöldség
  • 15 deka zeller
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 10 deka paradicsompüré
  • 5 deka gomba
  • 2 deci vörösbor
  • ízlés szerint só, bors, babérlevél, kakukkfű
  • 2 liter húsalaplé
Recept idők

Elkészítés:

A darabokra vágott borjúcsontot és az apróra vágott zöldségeket pirítsd le a zsírban. Ezek után a kristálycukrot add hozzá, majd néhány perc utána a paradicsompürét és a fűszereket is. Az egészet végül öntsd fel az alaplével, majd kis lángon főzd 3-4 órán át. A kész mártást száraz, zsiradék nélkül készült rántással sűrítsd, majd szűrd le. Ha szükséges, ízesítsd még sóval, és a végén a vörösborral is forrald össze.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek