Itt az idő, hogy te is megkóstold a sárgatúrót

Olvasási idő kb. 1 perc

Húsvétkor szeretünk úgy háromszor annyi tojást felhalmozni, mint amennyire szükségünk lesz. Ha te is így jártál, most hoztunk néhány ötletet arra, hogy a rántotta mellett milyen finomságokba érdemes felhasználnod a megmaradt tojásokat.

Egy igazi klasszikus, ami a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnépszerűbb. Több néven ismerheted: az édestúró, túrócska, de szláv eredetű szóval szirikk és a szirka nevek is ezt az ételt takarják.

Hozzávalók

  • 1 liter tej
  • 1 mokkáskanál
  • 5 evőkanál cukor
  • 0.5 darab biocitrom lereszelt héja
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 10 darab tojás
  • 2 marék mazsola (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

A tejet tedd fel melegedni a sóval, a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral. A tojásokatokat egyenként törd egy tálba, és keverd el kissé, majd öntsd a tejhez, és nagyon lassú tűzön, óvatosan kevergetve addig főzd, amíg a tejsavó kicsapódik a tetején.

Ekkor tedd egy szűrőbe fektetett gézdarabba, és néhány órára, hűvös helyre akasztva hagyd állni. Miután lecsepegett, mehet a hűtőbe. Tálaláskor szeletekre vágva kínáld a főtt sonka, kolbász és a kalács mellett.

Tisztázzuk végre: árt a tojás az egészségünknek vagy nem? Tisztázzuk végre: árt a tojás az egészségünknek vagy nem?

Sokáig koleszterinmumus volt, aztán ezt cáfolták, aztán megint kiderítették, hogy rizikós, aztán... Hol az igazság tojásügyben?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Legyen a tojássaláta még egészségesebb – zellerrel és fejes salátával dobtuk fel

Ha egy kicsit több zöldséget ennél, remek ötlet néhány kedvencedet a tojássalátába keverni. Nálunk egy kevés fejes saláta és zeller dobta fel, de párolt gombával és aszalt paradicsommal is nagyon finom ez a klasszikus.

2021. április25., 10:44

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Tojás-chorizo szendvics – sült hagymával és sajtkrémmel igazán tartalmas ebédhelyettesítő

Ez az a szendvics, ami reggelire, ebédre és vacsorára is tökéletes lesz, főleg, ha kedvenc zöldségeidből is kerül belül be egy nagy adag.

2021. július4., 12:52

Leveles tésztában sült sajtos tojás – a tökéletes hétvégi reggeli

Egy szelet napon szárított spanyol sonka is elfér a tojások alatt, naná, hogy az sem rontja majd el ezt a fogást. Egy jó brunch tökéletes egyik fogása a házi tonhalkrém és a frissen sült, narancslekváros croissant mellette.

2021. május29., 11:24

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek