Itt az idő, hogy te is megkóstold a sárgatúrót

Húsvétkor szeretünk úgy háromszor annyi tojást felhalmozni, mint amennyire szükségünk lesz. Ha te is így jártál, most hoztunk néhány ötletet arra, hogy a rántotta mellett milyen finomságokba érdemes felhasználnod a megmaradt tojásokat.

Egy igazi klasszikus, ami a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnépszerűbb. Több néven ismerheted: az édestúró, túrócska, de szláv eredetű szóval szirikk és a szirka nevek is ezt az ételt takarják.

Hozzávalók

  • 1 liter tej
  • 1 mokkáskanál
  • 5 evőkanál cukor
  • 0.5 darab biocitrom lereszelt héja
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 10 darab tojás
  • 2 marék mazsola (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

A tejet tedd fel melegedni a sóval, a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral. A tojásokatokat egyenként törd egy tálba, és keverd el kissé, majd öntsd a tejhez, és nagyon lassú tűzön, óvatosan kevergetve addig főzd, amíg a tejsavó kicsapódik a tetején.

Ekkor tedd egy szűrőbe fektetett gézdarabba, és néhány órára, hűvös helyre akasztva hagyd állni. Miután lecsepegett, mehet a hűtőbe. Tálaláskor szeletekre vágva kínáld a főtt sonka, kolbász és a kalács mellett.

Tisztázzuk végre: árt a tojás az egészségünknek vagy nem? Tisztázzuk végre: árt a tojás az egészségünknek vagy nem?

Sokáig koleszterinmumus volt, aztán ezt cáfolták, aztán megint kiderítették, hogy rizikós, aztán... Hol az igazság tojásügyben?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Zöldségekkel sült tojás – mexikói hangulatban szeretjük a legjobban

Avokádóval és egy kevés tejföllel készül ez az alacsony glikémiás indexű reggeli, ami mellé elég egy pita vagy néhány falat tortillacsipsz.

2021. január15., 06:04

Babos-csilis sült tojás – bármelyik napszakban remek, gyors fogás

A bab és a tojás nagyon jól összeillenek a tányéron, ezzel az isteni fogással be is bizonyítjuk!Egy indokolatlan adag pecorino sajt a tetejére és már el is készült ez az egyszerű étel, ami akár egy hossz nap után vacsorára is bevethetsz.

2021. március19., 10:24

A tojásos rizs a legegyszerűbb változatában a legfinomabb

Akár a délről maradt rizsből is összedobhatod vacsorára ezt a kicsit izgalmas, mégis nagyon egyszerű fogást. Ha mindkét fő alapanyagot szereted, jó, ha tudod, hogy együtt még finomabbak. Mint minden hasonló ételre, erre is vonatkozik, hogy maradékmentésre remekül alkalmas: mehet bele minden hűtőben árválkodó zöldségféle, ahogy a vizespohárban várakozó zöldfűszerek is.

2021. szeptember22., 11:24

Csípős-fűszeres sült tojásos rizs karfiollal és édesburgonyával

Vannak olyan napok, amikor az ember csak olyasmit dobna össze, amit egyszerűen be kell tenni a sütőbe vagy lábosba, és az étel elkészíti saját magát. Ez a fűszeres rizs sem egy bonyolult fogás, és önmagában is remek, ha pedig egy kicsit jobban feldobnád, akkor húsrajongóknak néhány szelet bacont kockázz fel és azzal pirítsd össze.

2021. augusztus20., 10:24

A tojás világnapja: ez a legfinomabb tojáskrém receptje

A tojás világnapját azért népszerűsítik évről évre megálmodói, hogy minél többekhez eljusson a hír: a tojás nem egészségtelen mumus fogás, nem ez okozza a magas koleszterinszinted, hanem remek, tápanyagokban gazdag alapanyag. És ha az egyik legegyszerűbb és legfinomabb fogást keresed, amit belőle elkészíthetsz, van egy jó hírünk.

2021. október8., 06:20

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek