18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Így forgatják a hollywoodi szexjeleneteket

Annak ellenére, hogy milyen könnyednek, természetesnek és persze erotikusnak tűnnek a szexjelenetek a képernyőn, a valóságban ezek kemény munkát, előkészületet és sok-sok kínos pillanatot jelentenek.

A szerelem nem megjátszható, a szex pedig akkor bensőséges, ha igazi érzelmekkel töltik meg. Ezt kell megugornia annak a két színésznek, akik soha korábban nem kerültek intim kapcsolatba, és akik körül egy stáb – a rendezőtől kezdve a világításért felelős kollégákig – nyüzsög, hogy felvegyék azt, amin majd a mozi népsége izgulhat. Ahhoz, hogy ez lehetővé váljon, hogy a színészek kényelmesen, természetesen viszonyuljanak egymáshoz, a néző pedig valódinak lássa a szenvedélyüket, rengeteg minden kell.

Minden egy szerződéssel kezdődik

Mielőtt a produkció elindul, a színész egy szerződést ír alá. Ha a forgatókönyvben meztelen jelenet van, akkor a dokumentumban ez külön szerepel. Ez persze minden apróságot tartalmaz: mit kell csinálnia a színésznek, hogyan és kivel forgatják le, ki lesz ott a forgatáson. Nem meglepő, ha olyan részletekre is kiterjed, hogy pontosan mely testrészek látszódhatnak, vagy milyen hosszú ideig tart. Mielőtt bárki bármit is aláírna, hosszas tárgyalásokon minden kérdést megbeszélnek, minden részletet megvitatnak. A színészeket majdnem minden esetben szakszervezetek védik, illetve természetesen ügyvédek, menedzserek, akik arra szolgálnak, hogy a lehető legkomfortosabban legyen lebonyolítva az adott jelenetet. Például ha a rendező szeretné, hogy frontálisan meztelen legyen pár másodpercig, de a színész nem, akkor ezt a képviselői segítségével lebokszolhatja. Tudnivaló, hogy például az amerikai színészek szakszervezete kimondja azt is, hogy még ha a szerződést alá is írták, a forgatás előtt a színész meggondolhatja magát.

Koreográfia vagy improvizáció?

A rendezők a legtöbb esetben minden egyes mozdulatot a legnagyobb pontossággal helyeznek el, az improvizáció ez esetben fel sem merülhet. David Fincher, a Harcosok klubja és a Hetedik rendezője például kiemelt precizitással dolgozik, a Holtodiglan szexjelenete Neil Patrick Harrisszel és Rosamund Pike-kal rendkívüli részletességgel készült. Harris az Out magazinnak beszélt erről: „Meg kellett beszélnünk Daviddel a szexjelenetet, de minden apró centijét – »tedd a szádat a péniszéhez, aztán ennyi meg annyi szúrás, aztán te meg elélvezel.« [...] Azt akarta, hogy szinte robotként viselkedjünk, tudjuk pontosan, hol vagyunk, milyen pozícióban...”

Persze rendezője válogatja. Jean-Marc Vallée, a Mielőtt meghaltam, a Vadon vagy a Hatalmas kis hazugságok rendezője inkább a természetesebb utat szereti választani. „Nincs jellemző koreográfia, de meg tudunk ütni egy bizonyos tónust. Korlátozott személyzettel, előre beállított fényekkel dolgozunk, amik úgy vannak beállítva, hogy 360 fokos fordulatot is tudunk tenni a kamerával – aztán meglátjuk, mi lesz belőle”, nyilatkozott a New York Timesnak. A Vadon kapcsán például elárulta: „nem volt megtervezve az, hogy a srác fogja Reese [Witherspoont], a hátára fordítsa, majd pedig úgy történjen az aktus, csak egyszerűen így történt a forgatás alatt.”

Takarások és trükkök

Gondolkodtál már azon, hogy vajon a színészek tényleg meztelenek-e egy szenvedélyes szexjelenet alatt? A válasz egyszerű: egyfajta erényövet viselnek. „Ez olyan, mint egy hatalmas sebtapasz, ami takarja őket elölről, végig a lábuk között, a hátsó részekig. Nem tűnik valami kényelmesnek”, nyilatkozta a Glamour magazinnak Michelle Ashford, a Masters of Sex című sorozat alkotója.

Na de mi van a pénisszel? „Zoknit viselnek. Szó szerint”, árulta el Ashford. Persze nem marad ki a testszínű alsónemű, smink a teljes testre és egyéb takaróeszközök sem, amik védik a színészeket attól, hogy látszódjon bármi, illetve hogy egymás szoros kontaktusát ki tudják kerülni, bár a legtöbbször, amikor az aktust szimulálni kell, kitömött kellékeket, párnákat tesznek közéjük.

Számtalan példa volt ugyanakkor arra is, hogy a színészek egyáltalán nem akarták megmutatni a testüket, ilyenkor egy hasonló fizimiskájú dublőr szerepel helyettük, vagy számítógépes animációval rájuk montíroznak egy-egy testrészt. Isla Fisher az Ünneprontók ünnepe című vígjátékban például melldublőrt és fenékdublőrt is külön kapott, Lena Headey helyett pedig a Trónok harca híres jelenetében, ahol Cersei Lannister meztelenül járja végig Királyvár utcáit, teljes testes dublőrt látunk, akinek a feje helyére lett szerkesztve a színésznő arca.

Kényelem és komfort órákon keresztül

Az olyan produkcióknál, ahol különösen fontos szerepet játszik a szexjelenet, létfontosságú, hogy a színészek megtalálják a közös hangot. Ilyenkor szokás, hogy csak a legfontosabb emberek vannak jelent a forgatáson: a rendező, az operatőr és a segédjei (ha szükséges). Van, hogy a teremben tartózkodók száma nem éri el a hatot.

Verejtékes munka ez: lehet, hogy a filmben végül csak egy röpke perc lesz, a forgatás azonban egész nap eltarthat. Anne Hathaway a Szerelem és más drogok felvételekor például folyamatosan elkente a teljes testes sminkjét, Justin Timberlake pedig kimerítő munkának nevezte a Barátság extrákkal szexjeleneteit, és nem azért, amiért gondolod, hanem azért, mert 12 órán keresztül forgott a kamera, hogy a tökéletes verzió megszülessen.

Ha te beindulsz, tuti ők is, nem?

Nézőként nehéz elképzelni, hogy a két színésznek egy tökéletesen megkomponált szexjelenet kellős közepén, ahol részben vagy teljesen meztelenek, nem gerjed fel a szexuális vágyuk. Nos, az ő beszámolóik nem erről szólnak: a forgatás minden koreográfiájával vagy akár improvizációjával, a rengetegszer ismételt felvételekkel, a kényelmetlenségekkel és a maga személytelenségével tényleg annyira kimerítő, hogy lehetetlen megidézni azt a hangulatot, amit egy valódi aktus során két ember átél. Így aztán az is nehezebben megy, hogy felizguljanak. Sőt, összeadva mindezt kifejezetten nehéz munka az, hogy a kamerának úgy látsszon, a szenvedélyes légyott valóban érzelmekkel teli. A rendező állandó instrukciói, a stábtagok nyüzsgése, a védőkellékek jelenléte, igazítása mellett igencsak embert próbáló valóban beindulni – bármilyen nehéz is elképzelni, hogy egy-egy különösen vonzónak tartott kedvenc sztárunkkal egy ágyban nem ébred fel a szexuális izgalom.

Persze ez nem zárja ki, hogy a testi kontaktus által tényleg érzelmek bújjanak elő, hiszen mindenki ember. A korábban idézett Jean-Claude Vallée így beszélt erről: „Egyik [...] rendezett szexjelenetem forgatása során sem láttam még színészt erekcióval, de ez nem jelenti azt, hogy soha senki nem volt felajzva. Ez normális, emberek vagyunk, ők meg meztelenek és egymást tapogatják.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra