Egy rakás ételhez jól illik a besamel – mutatjuk az alapreceptet!

A bezártságban több idő marad új dolgokat tanulni, így ezen a héten az öt alapmártás receptjét hoztuk el. Mindegyiket többféle ételhez felhasználhatod, legtöbbjükből pedig egy-két extra alapanyaggal más, ismert szószokat is összedobhatsz.

Talán a legnépszerűbb alapmártás a besamel, amit kifejezetten könnyű elkészíteni, és több ételhez is felhasználhatod. Ezek között a legismertebb talán a lasagne, de finom spárgával, rakott krumpli rétegei között és más zöldséges, csőben sült ételek és tészták mellett is. Titka az arányokban rejlik, nem is kell más hozzá, csak 1 deka vaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, vagy ezeknek a mennyiségeknek a többszörösei. 

Zöldségételekhez is jól illik..
Zöldségételekhez is jól illik..Fotó: Lilechka75

Hozzávalók:

  • ízlés szerint só, bors, szerecsendió
  • 5 deka vaj
  • 5 deci forró tej
  • 5 evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Olvaszd fel a vajat kis lángon, majd dobd rá a lisztet, s 2-3 percig pirítsd. Apránként add hozzá a forró tejet, majd habverővel keverd csomómentesre, ha szükséges. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezd, de a kész mártást akár sajttal is feltuningolhatod.

Kompromisszumok nélkül finom: húsmentes lasagne vegán besamellel
Kompromisszumok nélkül finom: húsmentes lasagne vegán besamellel

Érdemes egy esélyt adnod ennek a fogásnak, ha újévtől egy kicsit könnyebb ételeket ennél.

Tovább »

Még több recept

Ezt az édesburgonya-levest mézes-paprikás dióval érdemes tálalnod

Ha pedig a dió mégsem tetszik, pirított, mazsolás csicseriborsóhoz adj egy kevés fahéjat, és azt kanalazd ki a leves közepéből. Nálunk csilivel és rózsaborssal készült ez a különlegesség.

szeptember17., 06:04

Ez az almás-szilvás süti az ősz egyik kihagyhatatlan desszertje

Az alma és a szilva az ősz megkerülhetetlen gyümölcsei, a süti pedig minden tisztességes édesszájúnál a mindennapok része. Ha nálad is ez a helyzet, dobd össze ezt a desszertet, ami ráadásul édesítővel és alternatív cukorhelyettesítőkkel is ugyanolyan finom, mint hagyományos változatban.

szeptember18., 06:04

Alma-körte morzsasüti – egy kanál citromfagylalt is elfér a tetején

A legjobb a morzsasütikben ugyanaz, ami a smoothie-k egyik előnye is: klassz édességet varázsolnak a legcsúnyább, félig megevett, kissé nyomi gyümölcsökből is. Már mutatjuk is, hogyan.

szeptember18., 06:04

Ne ijedj meg a különleges alapanyagoktól: fűszeres kuglóf ciderrel

Nincs az a cider, amit ne lehetne elfogyasztani, ha másképp nem, hát egy klassz desszert egyik fontos alapanyagaként.

szeptember20., 06:04

A karfiolleves szerintünk szerecsendiós-vajas kenyérkockákkal és mazsolával a legfinomabb

Talán furán hangzik, de a sós, markáns aromák közé egy-egy kanál gránátalmamag is nagyon jól illik. Ebben a változatban már simán jó lesz karácsonyi kímélő levesnek is az ünnep valahányadik napján. Addig is gyakorlásképp érdemes vacsorára összedobnod.

szeptember20., 06:04

Vendégváróként is tökéletesen megállja a helyét ez a szilvás-mandulás kosárka

Itt a szilva szezonja, naná, hogy ezekbe a kosárkákba is jutott belőle. Ha te is összevásárolsz mindenféle likőrt, amik aztán egyre lassabban fogynak a kamrapolcról, vedd elő a mandulásat és locsolj a szilvákhoz egy adagot, mert ebből a sütiből remek ízeket hoz elő az amaretto.

szeptember19., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.