Próbáltad már a házi kenyeret egy adag friss medvehagymával?

Egyelőre nem tilos a szabadban kirándulni, és azoknak, akik megteszik, feltűnhet, hogy a sok nehézség mellett egy kis örömmel is számolhatunk: a medvehagyma ugyanúgy terem, mintha mi sem történt volna. Ennek örömére néhány medvehagymás receptet hoztunk, ez a gazdag fokhagymás aroma sokkal több ételbe illik, mint gondolnád.

Ez az időszak a tartalék élesztők, kamrákban sorakozó lisztek, vagyis a házi kenyerek időszaka. Ha azokból is inkább egy extrát választanál, medvehagymával és szárított paradicsommal tuningold az ezek nélkül is abbahagyhatatlan falatokat.

Aszalt paradicsommal is készítheted.
Aszalt paradicsommal is készítheted.fcafotodigital

Hozzávalók

  • 1 kisebb csokor medvehagyma apróra vágva
  • 50 deka kenyérliszt
  • 2 deka friss élesztő (vagy egy zacskó instant)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 3 deci langyos víz
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel a cukorral elkevert vízben az élesztőt, majd dolgozd el alaposan a többi hozzávalóval, a medvehagymát kivéve. A rugalmasra gyúrt tészta 45 percig keljen meleg helyen, majd dolgozd bele a medvehagymát is, és adj neki még legalább 25 perc pihenőt.  

Formázd tetszőleges alakúra, kend meg a tetejét egy kis vízzel, majd tedd 190 fokra előmelegített sütőbe, amibe előzőleg egy vízzel teli tepsit is tettél. 45 perc után vedd ki, vizezd meg kissé, majd tedd félre hűlni. 

 

Itt a tavasz, itt a szezon: medvehagymázásra fel! Itt a tavasz, itt a szezon: medvehagymázásra fel!

Hol találod, mire figyelj, hogyan használd?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Aszalt paradicsommal még aromásabb lesz ez a gyors, sütőporos kenyér

Ha te is rajongod az olasz konyhát, dobd össze ezt a gyors kenyeret aszalt paradicsommal és olasz fűszerekkel. Nem is kell a tetejére más, csak egy kevés puhára olvadt vaj és mellé egy hatalmas pohár melange reggelire.

2021. február19., 06:00

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Cukkinikrémleves medvehagymával – glutén-, tej- és tojásmentes recept

Pompás tavaszi krémleves, amit pofonegyszerű elkészíteni. A végeredmény glutén-, tej- és tojásmentes.

2020. április27., 06:00

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek