Próbáltad már a házi kenyeret egy adag friss medvehagymával?

Egyelőre nem tilos a szabadban kirándulni, és azoknak, akik megteszik, feltűnhet, hogy a sok nehézség mellett egy kis örömmel is számolhatunk: a medvehagyma ugyanúgy terem, mintha mi sem történt volna. Ennek örömére néhány medvehagymás receptet hoztunk, ez a gazdag fokhagymás aroma sokkal több ételbe illik, mint gondolnád.

Ez az időszak a tartalék élesztők, kamrákban sorakozó lisztek, vagyis a házi kenyerek időszaka. Ha azokból is inkább egy extrát választanál, medvehagymával és szárított paradicsommal tuningold az ezek nélkül is abbahagyhatatlan falatokat.

Aszalt paradicsommal is készítheted.
Aszalt paradicsommal is készítheted.fcafotodigital

Hozzávalók

  • 1 kisebb csokor medvehagyma apróra vágva
  • 50 deka kenyérliszt
  • 2 deka friss élesztő (vagy egy zacskó instant)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 3 deci langyos víz
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel a cukorral elkevert vízben az élesztőt, majd dolgozd el alaposan a többi hozzávalóval, a medvehagymát kivéve. A rugalmasra gyúrt tészta 45 percig keljen meleg helyen, majd dolgozd bele a medvehagymát is, és adj neki még legalább 25 perc pihenőt.  

Formázd tetszőleges alakúra, kend meg a tetejét egy kis vízzel, majd tedd 190 fokra előmelegített sütőbe, amibe előzőleg egy vízzel teli tepsit is tettél. 45 perc után vedd ki, vizezd meg kissé, majd tedd félre hűlni. 

 

kapcsolódó Itt a tavasz, itt a szezon: medvehagymázásra fel!
Itt a tavasz, itt a szezon: medvehagymázásra fel!

Hol találod, mire figyelj, hogyan használd?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Aszalt paradicsommal még aromásabb lesz ez a gyors, sütőporos kenyér

Ha te is rajongod az olasz konyhát, dobd össze ezt a gyors kenyeret aszalt paradicsommal és olasz fűszerekkel. Nem is kell a tetejére más, csak egy kevés puhára olvadt vaj és mellé egy hatalmas pohár melange reggelire.

2021. február19., 06:00

Cukkinikrémleves medvehagymával – glutén-, tej- és tojásmentes recept

Pompás tavaszi krémleves, amit pofonegyszerű elkészíteni. A végeredmény glutén-, tej- és tojásmentes.

2020. április27., 06:00

Ebben van a maradék sajtok helye: gyors, sütőporos kenyér sajttal és fűszerekkel

Reggelire és a vacsora mellé is remek ez az egyszerű sütőporos kenyér, ami annyira talán nem puha és levegős, mint élesztővel és kovásszal készült társai, cserébe egy gyors keverés és egy rövid sütés után már szeletelheted is.

2020. december26., 06:04

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

A kókuszkenyér mellé csak egy pohár langyos melanzs kell reggelente

Ha valami izgalmas hétvégi reggeliben gondolkodsz, ez lesz a te recepted. Natúr vajkrémmel, dzsemmel, de sajtkrém és méz kombinációjával is finom.

2020. június18., 06:00

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Mustra