Szezonja van: medvehagyma-krémleves füstöltsajt-csipsszel

Egyelőre nem tilos a szabadban kirándulni, és azoknak, akik megteszik, feltűnhet, hogy a sok nehézség mellett egy kis örömmel is számolhatunk: a medvehagyma ugyanúgy terem, mintha mi sem történt volna. Ennek örömére néhány medvehagymás receptet hoztunk, ez a gazdag fokhagymás aroma sokkal több ételbe illik, mint gondolnád.

Nemcsak különleges és tavaszi, de nagyon egyszerűen összedobható ez a klassz, tejszínes leves, amihez csak egy nagy csokor medvehagymát kell szerezned valahonnan. Könnyű leves, így nehezebb ételek és grillezés előtt is simán bevetheted.

Több medvehagymával még zöldebb lesz.
Több medvehagymával még zöldebb lesz.Fotó: egal

Hozzávalók:

  • 1 bögre lereszelt füstölt sajt
  • 1 nagy csokor felaprított medvehagyma
  • 2 gerezd aprított fokhagyma
  • 1 nagyobb darab felkockázott burgonya
  • 2 deci habtejszín
  • 1 teáskanál vaj
  • víz (vagy alaplé, ha van otthon)
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 kisebb fej felkockázott vöröshagyma
Recept idők

Elkészítés:

A sajtcsipszhez tedd sütőpapírra, kupacokban a sajtokat és süsd aranybarnára, majd tedd félre hűlni. 

Add a felforrósított zsiradékhoz a hagymákat, majd 5 perc után mehet hozzá a krumpli is. Öntsd fel úgy egy liter vízzel, ízesítsd sóval és borssal, majd főzd puhára a burgonyát. A legvégén add hozzá a tejszínt, pürésítsd botmixerrel, majd sózd és borsozd, ha szükséges.

Itt a tavasz, itt a szezon: medvehagymázásra fel!
Itt a tavasz, itt a szezon: medvehagymázásra fel!

Hol találod, mire figyelj, hogyan használd?

Tovább »

Még több recept

Gyömbéres édesburgonya-leves – nyáron hidegen is finom

Nyáron egy kevés banáncsipsszel és grillezett ananásszal, télen mézeskalács-fűszerekkel és egy nagy adag almás raguval készítsd el. A meleg hónapokban hidegen tálalva is finom.

május20., 06:04

Medvehagymapesto: tésztákon, húsok mellett és salátaöntetként is világbajnok

Ez a pesto igazi dzsóker: készíts belőle minél többet, hogy az egyszerű tészták mellett a pizzán, húsok tetején és a salátára locsolva is megkóstolhasd!

április3., 06:04

Ezzel a mézes-mustáros-sörös páccal a vörös húsokat érdemes feldobnod

Egy kis citrom és zsálya teszi különlegessé ezt a pácot, de akkor sem tévedsz nagyot, ha színesbors-keverékkel szórod meg és tejszínes, erdei gombás szószt és friss, házi tagliatellét kínálsz mellé.

május31., 06:00

Az áfonyalekvár egy kevés juharsziruppal még különlegesebb

Ha valami illik a sütőporral és vajjal készülő minipalacsintákhoz, az ez az áfonyalekvár, amit juharsziruppal készítettünk el. Ha még autentikusabbat készítenél, egy adag durvára tört pekándióval a tetején tálald a palacsintákat.

május30., 06:00

Szereted az édesburgonyát? Próbáld ki levesben egy kevés körtével és pirított tökmaggal!

Ha a tökmag nem jönne be, köményes csicseriborsóval is tálalhatod ezt a krémes levest, amit akkor is könnyen összedobsz majd, ha még nincs sok konyhai rutinod.

március12., 06:00

Expressz sajttorta falatok – buliba és otthoni nassként is bevetheted

Gyors és a sajttorta ízvilágát idézi, de vannak még érveink: nem kell szeletelni, 4 összetevő az egész, a buliba pedig mindenki kókuszgolyót és pogácsát fog vinni, vagyis nálad lesznek a legmenőbb falatkák.

május30., 06:00

Mustra