Egy tartalmas leves után főételként is bevetheted az aranygaluskát

Ha betáraztál néhány csomag élesztőből és valahogy pár kiló liszt is van otthon, nincs más hátra, csak összedobni a legegyszerűbb kenyereket és kelt tésztákat – ehhez adunk segítséget ezen a héten.

Az aranygaluskának nem kell cégér, egy jó kis sűrű, házi vaníliasodóval abbahagyhatatlan édesség lesz belőle. A sodót egy kevés húsvétra mentett tojáslikőrrel is feldobhatod, a tésztának pedig jól áll a darált mák, ha a hagyományos változatot esetleg megunjátok.

Ennél nagyobb adag is jöhet.
Ennél nagyobb adag is jöhet.Fotó: Wikipedia

Hozzávalók:

  • 50 deka liszt
  • 2.5 deka friss élesztő
  • 1 mokkáskanál
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 deci langyos tej
  • 10 deka olvasztott vaj
  • 25 deka darált dió
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 darab tojás
  • 2 evőkanál olaj
Recept idők

Csokiöntettel, kakaó mellett is finom, a legjobb sodóhoz pedig 2 tojássárgájából, fél liter tejjel, egy evőkanál liszttel, egy kanál vajjal, cukorral és valódi vaníliából főzz sűrű krémet, vízgőz fölött. 

Elkészítés:

Keverd el a tejet a cukorral és az élesztővel, és hagyd felfutni úgy 10 perc alatt. Ha ezzel megvagy, add a keveréket a liszthez, és a sóval, tojással és olajjal dagassz belőle rugalmas tésztát. 

Keleszd a duplájára úgy háromnegyed óra alatt, majd formázz a tésztából kis golyókat és forgasd a megolvasztott vajba, majd az előzőleg elkevert pocukros dióba – így tedd őket a  kivajazott tepisbe vagy szilokonformába. A tetejét szórd meg a maradék diós keverékkel, majd lefedve tedd előmelegített, 190 fokos sütőbe, és süsd készre legalább 35-40 perc alatt. 

Kenyérnek látszó szemetet eszünk
Kenyérnek látszó szemetet eszünk

Süssön kenyeret, akinek két anyja van! - mondaná a legtöbb háziasszony, ha erről kérdeznénk. Minden boltban kapni százféle péksüteményt, naponta frisset, ki az a hülye, aki otthon nekiáll?

Tovább »

Még több recept

A crème brûlée önmagában is finom, hát még sós karamellben puhult banánnal!

Tökéletes desszert egy nehezebb grillvacsora vagy húsos raguk után, és nem is kell belőle túl nagy adag.

július22., 06:00

Vendégváróként is tökéletesen megállja a helyét ez a szilvás-mandulás kosárka

Itt a szilva szezonja, naná, hogy ezekbe a kosárkákba is jutott belőle. Ha te is összevásárolsz mindenféle likőrt, amik aztán egyre lassabban fogynak a kamrapolcról, vedd elő a mandulásat és locsolj a szilvákhoz egy adagot, mert ebből a sütiből remek ízeket hoz elő az amaretto.

szeptember19., 06:04

Klassz desszert őszi hétvégékre: marcipános-szilvás süti

Nem kell a marcipános édességeket kizárólag az ünnepekkor elkészítened. Ez a finomság épp olyan klassz egy délutáni tea vagy tejeskávé mellett, mint az ünnepi asztalon. Ha van egy kevés nektarin otthon, abból is adj hozzá.

szeptember20., 06:04

A banán a túróval szuper kombináció, főleg, ha egy kevés Oreo is kerül a desszertbe

Gyors nyári édesség, amivel a legnagyobb munka az lesz, hogy kivárd, amíg a hűtőben néhány óra alatt könnyen szeletelhetővé dermed.

július17., 06:04

Bogyósgyümölcs-crumble – ehhez nem kell mesterszakácsnak lenned

A crumble, vagyis a morzsasüti egy pofonegyszerű angol édesség, aminek lényege az, hogy alul csupa gyümölcs, a teteje pedig ropogós, morzsolt tészta. Rendkívül ronda desszert, de pont így szeretjük.

február9., 09:20

Bűnözz okosan: vaníliás almás pite zabliszttel és zabkorpával

A zabkorpa az egyik féle rostot adja hozzá, az alma a másikat, nincs itt szó semmiféle bűnözésről.

január20., 12:00

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.