Ezért lesz rágós a csirkemell

Száraz a hús, vagy túlsütöd? Vaj kéne hozzá, vagy joghurtos pác? Pihentetni kéne alufólia alatt sütés után? Vagy inkább csirke helyett együnk körömpörköltet és kész?

Mindegyikben van igazság, a csirkemellnek jót tesz a tejes-joghurtos pác, és szuper ötlet az olajba egy kis vajat tenni. Ahogy egyik húsfélének, ennek sem árt a sütés utáni alufólia alatt pihentetés sem. Valóban nem kell sokáig sütni, és igen, ez nem egy zsíros, omlós húsféle – talán csak rántva lesz belőle igazán puha és élvezetes klasszikus. 

Mitől szárad ki a csirkemell sütés közben?

Hát pontosan a sütéstől, és attól, hogy a hőkezeléstől még a maradék víz is eltávozik belőle, zsír pedig eleve nem sok volt benne. Ezért mondják, hogy ne süssük sokáig, ahogy azt is, hogy a sütés vége felé hozzáadott vaj jót tesz neki. 

A Science of cooking oldalán azt írják a ugyanerről, hogy sütéskor az izomrostok összehúzódnak és megkeményednek, amitől a hús szárazzá válik. Az oldal szerint a legjobb, ha húshőmérővel ellenőrizzük a csirkét, és amikor az 82 °C-os hőmérsékletet, akkor készen van. Grillezéskor is az a jó, ha viszonylag alacsonyan tartjuk a hőt: meg fogsz lepődni, mennyire egyenletesen és milyen gyorsan elkészülnek a szeletek, ha így teszel – teszik hozzá az oldal szakértői. 

Nehéz úgy elkészíteni, hogy ne legyen száraz.
Nehéz úgy elkészíteni, hogy ne legyen száraz.invizbk / Getty Images Hungary

A thektchn.com szerint megvan a megoldás a problémára: a csirke kiszáradását a túlsütés okozza, de egy kis tejes pác sokat segít abban, hogy a végeredmény tökéletes legyen. A tökéletes végeredményhez zsályával és citrommal fűszerezett tejben érdemes sütnünk a szeleteket. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra