Miért nem szabad enni vérvétel előtt? Él még egyáltalán ez a szabály?

Természetesen ha a vércukor mérése a cél, nagyon is számít, hogy ettünk-e vérvétel előtt. De mi a helyzet akkor, ha a háziorvosunk egész másra kíváncsi? Befolyásol minden értéket az evés és ivás, vagy csak egy régi szabály ez, ami részben már nem is él? Kinyomoztuk.

Vérvétel előtt nem eszünk – tudja ezt minden kicsi és nagy, akinek már csapolták le a vérét egy-egy műtét előtt vagy a háziorvos beutalója alapján. Tényleg ennyire befolyásolja néhány falat kifli a laboreredményeket? A válasz nem is olyan egyértelmű.

Ezért nem szabad enni vérvétel előtt

Egy laborvizsgálat segíthet a panaszok és tünetek hátterében álló betegségek feltárásában, illetve kizárásában. Úgy tűnik, a vizsgálat előtti evés-ivás kérdéséről ma már érdemes a laboreredményt kérő orvost is megkérdezni, ugyanis az újabb ajánlások szerint már nem minden esetben fontos, hogy éhgyomorra érkezzünk a vérvételre, máskor viszont csakis így születhetnek valódi eredmények. 

Megdőlt a sok évtizedes gyakorlat, amely szerint a vérvétel csak éhgyomorra ad érvényes eredményt – adták közzé a hírt egyes internetes portálok néhány éve. Az Európai Labortársaságok Szövetsége (European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine) 2016-os állásfoglalása ugyanis megfogalmazza: nem szükséges éhgyomorra vérvételre menni, sőt, sok esetben előbb látható a baj, ha normál rend szerinti étkezés mellett vesznek vért. 

Egy ezzel foglalkozó labor weboldala további segítséget ad, ugyanis mindezzel együtt akadnak eredmények, amiket például a cukorfogyasztás, vagyis akár egy reggeli kávé is befolyásolhat. 

Nem minden vérvételt kell éhgyomorra elvégezni
Nem minden vérvételt kell éhgyomorra elvégezniAndrew Brookes / Getty Images Hungary

„A vérvizsgálatok többségéhez (vércukor, vérzsírok, májfunkció, ionok, vas) éhgyomor szükséges, a mintavételt megelőzően legalább 12 órás koplalással, ezért a vérvételt a reggeli órákban javasoljuk. A vérvételt megelőzően vizet lehet és ajánlott is fogyasztani bőségesen, alkoholt és kávét tilos. Hormon- és vizeletvizsgálatok esetén azonban nem szükséges éhgyomri mintavétel” – írják egy laborvizsgálatokat is végző magánegészségügyi szolgáltató honlapján. 

Mit jelent pontosan az éhgyomor

Egy másik egészségügyi szolgáltató oldalán arra is kitérnek, mit vacsorázzunk a vérvétel előtt, este. „A vérvételt megelőző estén könnyű vacsora javasolt. Ez azt jelenti, hogy szénhidrátban (cukor, keményítő, liszt), fehérjében, zsírban és sóban szegény, kisebb adag vacsorát fogyasszunk” – írják, hozzátéve, hogy ideálisan 12 óra, de legalább 6-10 óra koplalás előzze meg a vérvételt. 

Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy az éhgyomor nem feltétlen egyenlő a reggeli időponttal – bár ekkor a legkönnyebb és legéletszerűbb kivitelezni a hosszú szünetet. 

4 kérdés, amit fel kell tenned az orvosodnak 4 kérdés, amit fel kell tenned az orvosodnak

Az orvosok és betegek közötti megfelelő kommunikációt négy egyszerű kérdéssel segíthetjük.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek