Ezért kék a zsiráf nyelve

Azért a hétköznapokban ritkán nyújtogatják ránk a nyelvüket zsiráfok, így a legtöbben talán évtizedekig észre sem vesszük, hogy ezeknek az állatoknak a nyelve bizony kék. Vagy fekete, ahogy tetszik. Na de vajon mi az oka ennek? Az egész azzal áll összefüggésben, hogy jóval többet esznek, és leginkább a szabadban.

A legmagasabb szárazföldi emlős a zsiráf: születésükkor már nagyjából kétméteresek, a hímek pedig később 5 és fél méteresre is megnőhetnek. Sokáig úgy vélték, valójában csak egy zsiráffaj létezik kilenc alfajjal, amit a testük mintázata alapján lehet megkülönböztetni. Később, a Current Biology oldalán megjelent tanulmányban már azt állították: a zsiráf nem egyedülálló faj, a nembe négy különböző faj tartozik, melyek genetikailag teljesen eltérően fejlődtek az évmilliók alatt.

Kék egyáltalán a nyelve?

Nyelvük színe a legtöbb forrás szerint azért kékesfekete, hogy a magasban lakomázó emlős állandóan kint lógó nyelvét – ami egyébként 45 centi hosszú is lehet – a nap erős sugara ne tudja megégetni. Ez azért olyan fontos, mert a zsiráf napjai legnagyobb részét evéssel tölti, hiszen legalább 30 kiló élelemre van szüksége naponta, így a nyelve folyton ki van téve a napsugaraknak. 

Ha még többet akarsz tudni a zsiráfok nyelvéről, akkor az is biztos érdekel, hogy nemcsak fura színű, de nagyon kemény is, méghozzá azért, hogy áthatolhatatlan legyen a lombokban található tövisek számára.

És azon gondolkodtál már, hogy ha összevesznek, vajon hogyan verekednek össze – lévén hogy a végtagjaik, legalábbis a nyakukhoz képes egészen minik? Itt megnézheted:

Oszd meg másokkal is!
Mustra