Miért kell a májat tejbe áztatni? Kell egyáltalán?

Ha tökéletes májat szeretnénk készíteni, a recept sokszor azzal kezdődik: áztassuk tejbe, és csak ezek után süssük ki. De vajon miért lesz jobb a tejtől a máj, és meddig hagyjuk benne, ha ez feltétlenül szükséges? Utánajártunk.

A máj megosztó fogás: gyakran halljuk, hogy tele van egy rakás fontos vitaminnal és nyomelemmel, egyes kutatások szerint azonban nehézfémekkel is. Annyi biztos, hogy sütésekor a legfontosabb, hogy ne szárítsuk ki hosszas hőkezeléssel, hogy ne keményedjen meg. Sokan csak a tálalás előtt sózzák, mert egyes elméletek szerint a só nedvességet von ki belőle, amitől szintén száraz lehet.  

Na de miért áztatják tejbe a májat?

Máj, ó máj.
Máj, ó máj.freeskyline / Getty Images Hungary

Egyesek szerint a fokhagymás tejtől sokkal puhább lesz, mások szerint viszont ha nem rontjuk el a sütést, a máj anélkül is puha marad.

A legtöbben esküsznek a tejre, mint a máj varázslatos megpuhítójára, így érdemes lehet kipróbálni, ám lehetőleg sótlan folyadékban álljon a máj. Már egy óra alatt eredményt kell hoznia ha bezacskózva vagy egy tálban egy adag tejben pácolod, de akár órákon át is maradhat benne, ha csak később használnád fel. Majoránna és bors is kerülhet a keverékbe. 

Ezek után a hagyományos módon, közepesnél kicsit nagyobb lángon, néhány perc alatt süsd ki a darabokat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek