Mitől lehet szalonnás a sütemény, és hogyan lehet elkerülni?

Még egy bosszantó konyhai probléma, amire nem is olyan bonyolult a megoldás. Csak tökéletes piskótatésztát kell készíteni, és óvatosan, nagy szakértelemmel bánni vele.

A piskóta és úgy általában a sütemények készítése kényes műfaj – egy rakás apróságra kell odafigyelnünk. Ha bármelyik elmarad, akkor következnek az olyan konyhai tragédiák, mint a szalonnás, rágós, összeesett piskóta. Na de hogyan kerülhetők el a klasszikus piskótabakik?

Ha a habot jól felverted, és a receptben megadott számú tojássárgával elkeverted, a lisztet óvatosan, kanalanként, lassú mozdulatokkal add hozzá. Öntsd a kikent, kilisztezett tepsibe, told az előmelegített sütőbe, aminek az ajtaját ezek után ne nyisd ki legalább 15 percig. 

A sütő ne legyen túl forró, közepes hőfokon süsd a tésztát. Ha hirtelen megpirul a tészta teteje, az kérget képez rajta, így nem tud felemelkedni a piskóta, ami talán szépnek tűnik, de belül kissé nyers, a. k. a. szalonnás marad. 

Ez remekül sikerült.
Ez remekül sikerült.Fotó: john shepherd / Getty Images Hungary
Mustra