Ez a bögrés farsangi fánk tökéletes, ha a legegyszerűbb receptet keresed

Ez a fánkrecept a kedvencünk: kipróbált, gyors változat, amihez a mérleget sem kell elővenned. És mivel a puha, szalagos farsangi fánkok igazán csak frissen jók, az is klassz benne, hogy viszonylag kevés, 10 darab közepes fánk lesz a végeredmény, amit egy család még két gyerekkel is viszonylag kevés veszekedés árán el is tud osztani még frissen.

Ha ez lesz az első adag fánk, amit készíthetsz, akkor is belevághatsz ebbe a változatba, mert a keverésen kívül nem sok dolgod lesz vele. Amire figyelned kell, azt meg úgyis leírjuk: szükséges hozzá egy jó nagy adag olaj, kis lángon hevítve, mellé egy bögre és egy evőkanál, amikkel kiméred a hozzávalókat. 

Hát nem gyönyörűek?
Hát nem gyönyörűek?Fotó: Szabó E

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 1 bögre langyos tej
  • 2 bögre liszt
  • 5 darab tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál
  • 2 evőkanál puha vaj
  • 20 gramm friss élesztő
Recept idők

Elkészítés:

Tedd a meleg tejbe a cukrot, és morzsold bele az élesztőt, amit szintén nem kell mérned: a csomagolás jelzi, hogyan vághatsz le belőle 20 grammot. Keverd el, és tedd félre meleg helyre 10 percre, hogy kissé felfusson. 

Mérd ki egy tálba a lisztet, add hozzá a sót, az 5 tojássárgáját, majd olvaszd fel a vajat, és az is mehez a keverékhez. Végül alaposan dolgozd el és dagaszd néhány percig az élesztős tejjel a keveréket, hogy végül egy lágy, de már kezelhető tésztát kapj. 

Tedd félre 30 percre meleg helyre – nálam a langyosra előmelegített sütőbe került. 

Fél óra után nyújtsd ki a tésztát nagyjából egy-másfél centisre, és egy pohárral szaggasd ki a fánkokat, majd egy mélyedést is nyomj a közepükbe. Újra adj nekik letakarva negyedóra pihenőt meleg helyen. 

Amíg a fánkok pihennek, forrósíts fel egy nagy adag olajat – bő, forró zsiradékban kell sülniük, nem túl nagy lángon. Amikor ezzel is megvagy, fejjel lefelé tedd őket az olajba, és adj nekik kis lángon 3-4 percet, lehetőleg fedő alatt, majd fordítsd meg mindegyiket, és úgy is kapjanak 2-3 percet. 

Porcukorral, baracklekvárral vagy friss gyümölcsraguval tálalhatod, de egy habzsák segítségével akár vaníliás vagy csokis főzött krémmel is megtöltheted a fánkokat. 

Ez a világ 10 legfinomabb fánkja
Ez a világ 10 legfinomabb fánkja

Élet a szalagos és csörögefánkon innen és túl. Receptekkel!

Tovább »

Még több recept

Hideg libamáj hagymalekvárral, ahogy Kiskunhalason készítik

Krémes, ízes és abbahagyhatatlan.

július4., 06:04

Mogyoróvajas tofu ananásszal – salátaként és párolt rizzsel is elkészítheted

Pillanatok alatt elkészülő egytálétel, amit imádni fog mindenki, aki szereti az egzotikus ízeket.

július8., 06:04

Próbáld ki a mogyoróvajas gofrit baracklekvárral – ez itt egy villámgyors vegán változat

Ha még egészségesebbre készítenéd, baracklekvár helyett készíts egy kevés sárgabarackragut a tetejére mézzel és friss citromfűvel.

július8., 06:04

Fehércsoki-rajongók, tegyetek félre egy táblával ehhez a sajttortához!

Nálunk fekete ribizlivel készült ez a fehér csokis sajttorta, de talán már mondanunk sem kell, hogy fahéjban puhított almakockákkal, karamellás körtével, savanykás meggyfalatokkal és matchaporral is tökéletes.

július9., 06:04

Készíts sütőben kókuszos fánkot a hétvégén!

Így jóval gyorsabb, mint a hagyományos fánk, és egyáltalán nem macerás.

június14., 06:00

Végre egy egészséges tésztás fogás: avokádós tésztasaláta pirított fenyőmaggal és balzsamecetes paradicsommal

Ha még egy kevés reszelt parmezán is kerül a tetejére, tényleg ez lesz a tökéletes fogás.

július5., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.