Itt a pofonegyszerű tökpitepohárkrém sütőtökkel és naranccsal!

A sütőtök kedvező élettani hatásai ugyanis már régóta ismertek, a szeplő kezelésétől kezdve egészen a kígyómarásig kúráltak vele különböző betegségeket. Ha a napokban éppen nem mart meg kígyó, akkor is érdemes enned belőle: gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban, serkenti a máj működését, segít a szív- és koszorúér-problémák megelőzésében, de állítólag még a szürkületi vakság ellen is tesz egy keveset.

Csak egy kis sült tök és néhány perc munka kell ehhez az egészséges és kalóriaszegény finomsághoz, amiben egy kis natúr krémsajt teszi még érdekesebbbé a rétegeket. Narancsos helyett citromos, gesztenyés töltelékkel, vagy akár kakaós avokádópudinggal is színesítheted, de egy kevés karamellben puhult körte is jól áll neki.  Akkor a legjobb az egész, ha maradt tegnapról egy kis sült tök, ami most új életre kelhet ebben a tízperces desszertben.
 

A friss barack vagy nektarin tökéletes a tetejére.
A friss barack vagy nektarin tökéletes a tetejére.Mariia Kozub

Hozzávalók 2 személyre

A tökös réteghez

  • 1 nagy bögre sült tök
  • 1 teáskanál mézeskalácsfűszer-keverék (tökéletes minden tökös édességhez)
  • 1 csapott mokkáskanál
  • 2 nagy evőkanál méz, cukor vagy agávészirup
  • 1 darab 1 bionarancs héja
  • 1 evőkanál naracslekvár

A sajtkrémes réteghez

  • 1 darab 1 bionarancs leve
  • 4 evőkanál méz, cukor vagy agávészirup
  • 1 közepes doboz natúr sajtkrém (15-20 deka)
  • 2 evőkanál apróra vágott kandírozott narancshéj (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Annyi dolgod lesz az egésszel, hogy a kétféle réteg hozzávalóit alaposan elkevered egymással. Először a tököt keverd krémesre egy turmixban vagy aprítógépben, majd jöhet mellé a többi hozzávaló és még úgy 2 perc keverés. 

A sajtkrémes réteg hozzávalót elég, ha egy villával dolgozod el egy kisebb tálban. Amikor ezzel megvagy, kezdd el rétegezni a kétféle krémet, és ha van otthon néhány darab gyömbéres keksz és gesztenye, azokból is halmozz egy keveset  rétegek közé. 

Egyszerű ünnepi fogás: narancsos-gyömbéres sütőtökkrémleves fűszeres tökmaggal Egyszerű ünnepi fogás: narancsos-gyömbéres sütőtökkrémleves fűszeres tökmaggal

Az édeskés levesnek jól áll a borsban és paprikában megforgatott  fűszeres tökmag, ez ráadásul egy olyan étel, aminek a nagy része már el is készül azzal, hogy a tököt előző nap megsütöd.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ezért megéri habcsókot nyúlni a fáról: gránátalmás-kókuszos habcsókpohárkrém

Már megint valami, ami 5 perc munkával csinál belőled sztárt a konyhában.

2019. november27., 12:04

Te is szereted a mogyoróvajat? Ebben a gyors desszertben tökéletes helye van!

Ha nem aggódsz a kalóriák miatt, dobd össze ezt a krémes, tejszínes, mascarponéval készült desszertet, amit mi ezúttal sós karamellel dobtunk fel. Ha aggódsz, akkor is csináld meg, csak válassz egy kisebb szeleted, mert ezt a gyors finomságot nagyon nem érdemes kihagynod.

2021. május2., 10:44

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Ne csak a fára jusson a habcsókból – készíts belőle ünnepi pohárdesszertet!

A ropogós habcsók mellett a puha, savanykás gyümölcsök és a tejszín tökéletes végeredményt szül. Nálunk a bogyós gyümölcsök mellé mindig kerül egy kevés rózsabors és fekete bors is, most sem történt másként.

2020. november28., 06:04

Napi nosztalgia: a nagymamád tejes pitéjét te is könnyen összedobhatod

Gyümölcsraguval, fahájas porcukorral és fűszeres narancslekvárral is nagyon finom, de akkor sem tévedsz nagyot, ha sűrű csokiszósszal és tejszínnel tálalod.

2022. február8., 07:24

Rapid siker: villámgyors étcsokoládéhab fűszeres meggyraguval

Azt hitted, kifogytunk a pofonegyszerű, de isteni desszertekből?

2019. november26., 12:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek