Itt a pofonegyszerű tökpitepohárkrém sütőtökkel és naranccsal!

A sütőtök kedvező élettani hatásai ugyanis már régóta ismertek, a szeplő kezelésétől kezdve egészen a kígyómarásig kúráltak vele különböző betegségeket. Ha a napokban éppen nem mart meg kígyó, akkor is érdemes enned belőle: gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban, serkenti a máj működését, segít a szív- és koszorúér-problémák megelőzésében, de állítólag még a szürkületi vakság ellen is tesz egy keveset.

Csak egy kis sült tök és néhány perc munka kell ehhez az egészséges és kalóriaszegény finomsághoz, amiben egy kis natúr krémsajt teszi még érdekesebbbé a rétegeket. Narancsos helyett citromos, gesztenyés töltelékkel, vagy akár kakaós avokádópudinggal is színesítheted, de egy kevés karamellben puhult körte is jól áll neki.  Akkor a legjobb az egész, ha maradt tegnapról egy kis sült tök, ami most új életre kelhet ebben a tízperces desszertben.
 

A friss barack vagy nektarin tökéletes a tetejére.
A friss barack vagy nektarin tökéletes a tetejére.Fotó: Mariia Kozub

Hozzávalók 2 személyre:

A tökös réteghez

  • 1 nagy bögre sült tök
  • 1 teáskanál mézeskalácsfűszer-keverék (tökéletes minden tökös édességhez)
  • 1 csapott mokkáskanál
  • 2 nagy evőkanál méz, cukor vagy agávészirup
  • 1 darab 1 bionarancs héja
  • 1 evőkanál naracslekvár

A sajtkrémes réteghez

  • 1 darab 1 bionarancs leve
  • 4 evőkanál méz, cukor vagy agávészirup
  • 1 közepes doboz natúr sajtkrém (15-20 deka)
  • 2 evőkanál apróra vágott kandírozott narancshéj (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Annyi dolgod lesz az egésszel, hogy a kétféle réteg hozzávalóit alaposan elkevered egymással. Először a tököt keverd krémesre egy turmixban vagy aprítógépben, majd jöhet mellé a többi hozzávaló és még úgy 2 perc keverés. 

A sajtkrémes réteg hozzávalót elég, ha egy villával dolgozod el egy kisebb tálban. Amikor ezzel megvagy, kezdd el rétegezni a kétféle krémet, és ha van otthon néhány darab gyömbéres keksz és gesztenye, azokból is halmozz egy keveset  rétegek közé. 

Egyszerű ünnepi fogás: narancsos-gyömbéres sütőtökkrémleves fűszeres tökmaggal
Egyszerű ünnepi fogás: narancsos-gyömbéres sütőtökkrémleves fűszeres tökmaggal

Az édeskés levesnek jól áll a borsban és paprikában megforgatott  fűszeres tökmag, ez ráadásul egy olyan étel, aminek a nagy része már el is készül azzal, hogy a tököt előző nap megsütöd.

Tovább »

Még több recept

Tipp egy klassz darált húsos fogásra: a mexikói tostadasszal percek alatt elkészülsz

Mi nagyon csípősen, egy adag hideg tejföllel és Srirachával szeretjük a legjobban, és téged is arra biztatunk, hogy találd meg a kedvenc verziód a minden finomsággal megpakolt tortillalapokból.

május14., 10:52

Karaj savanyú káposztával, jó borsosan – még egy tipp a legnépszerűbb húsféle felhasználására

Tört burgonyával vagy majonézes krumplisalátával szeretjük a legjobban tálalni ezt a fogást, ami után garantált a kajakóma. Ha elkerülnéd, snidlinggel és jó sok paradicsomból készíts mellé salátát, fehérborecettel ízesítve.

május13., 12:52

Jöhet egy különleges, darált húsos recept? Ezzel a mexikói hangulatú sült tésztával nagyon kevés munkád lesz

Csak megfőzöd a pennét, megpirítod a húst, és mindent a sütőbe dobsz néhány percre. A mexikói hangulatért a tetejére olvadt sajtot ne felejtsd el jól megpakolni salsával, friss avokádóval és néhány kanál sűrű, hideg tejföllel.

május15., 11:24

Korhatáros tartalom: birsalma madeirával és tejszínes krémmel

Egyszerű pohárkrém, ami borban főtt birstől és krémes tejszíntől lesz különleges.

2019. október21., 12:04

Itt a maradék sütik és habcsókok helye: ünnepi, maradékmentő pohárkrém mandulás tejszínnel

A legjobb benne, hogy a néhány falat bejglicsücsök éppúgy elfér benne, mint a kissé száraz muffinok, amik a két ünnep között maradnak az ember nyakán. Vágd apró darabokra, locsold meg egy kevés rummal vagy kávélikőrrel, és tálald fűszeres lekvárral és egy jó nagy adag tejszínnel!

2020. december12., 06:04

Diétás cukkinilasagne – kétféle sajttal dobtuk fel aktuális kedvencünket

Ha már a szénhidrátokat kihagytuk, és pulykahússal készítettük ezt a finomságot, akkor a sajtokból nem engedünk. Egy nagy adag olvadt mozzarellával és parmezánnal dobtuk fel ezt a fogást – utóbbi csak akkor került rá, amikor kivettük a sütőből. Ha van otthon friss bazsalikom, azzal is szórd meg a tetejét.

május15., 10:24

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.