Itt a pofonegyszerű tökpitepohárkrém sütőtökkel és naranccsal!

A sütőtök kedvező élettani hatásai ugyanis már régóta ismertek, a szeplő kezelésétől kezdve egészen a kígyómarásig kúráltak vele különböző betegségeket. Ha a napokban éppen nem mart meg kígyó, akkor is érdemes enned belőle: gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban, serkenti a máj működését, segít a szív- és koszorúér-problémák megelőzésében, de állítólag még a szürkületi vakság ellen is tesz egy keveset.

Csak egy kis sült tök és néhány perc munka kell ehhez az egészséges és kalóriaszegény finomsághoz, amiben egy kis natúr krémsajt teszi még érdekesebbbé a rétegeket. Narancsos helyett citromos, gesztenyés töltelékkel, vagy akár kakaós avokádópudinggal is színesítheted, de egy kevés karamellben puhult körte is jól áll neki.  Akkor a legjobb az egész, ha maradt tegnapról egy kis sült tök, ami most új életre kelhet ebben a tízperces desszertben.
 

A friss barack vagy nektarin tökéletes a tetejére.
A friss barack vagy nektarin tökéletes a tetejére.Mariia Kozub

Hozzávalók 2 személyre

A tökös réteghez

  • 1 nagy bögre sült tök
  • 1 teáskanál mézeskalácsfűszer-keverék (tökéletes minden tökös édességhez)
  • 1 csapott mokkáskanál
  • 2 nagy evőkanál méz, cukor vagy agávészirup
  • 1 darab 1 bionarancs héja
  • 1 evőkanál naracslekvár

A sajtkrémes réteghez

  • 1 darab 1 bionarancs leve
  • 4 evőkanál méz, cukor vagy agávészirup
  • 1 közepes doboz natúr sajtkrém (15-20 deka)
  • 2 evőkanál apróra vágott kandírozott narancshéj (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Annyi dolgod lesz az egésszel, hogy a kétféle réteg hozzávalóit alaposan elkevered egymással. Először a tököt keverd krémesre egy turmixban vagy aprítógépben, majd jöhet mellé a többi hozzávaló és még úgy 2 perc keverés. 

A sajtkrémes réteg hozzávalót elég, ha egy villával dolgozod el egy kisebb tálban. Amikor ezzel megvagy, kezdd el rétegezni a kétféle krémet, és ha van otthon néhány darab gyömbéres keksz és gesztenye, azokból is halmozz egy keveset  rétegek közé. 

Egyszerű ünnepi fogás: narancsos-gyömbéres sütőtökkrémleves fűszeres tökmaggal Egyszerű ünnepi fogás: narancsos-gyömbéres sütőtökkrémleves fűszeres tökmaggal

Az édeskés levesnek jól áll a borsban és paprikában megforgatott  fűszeres tökmag, ez ráadásul egy olyan étel, aminek a nagy része már el is készül azzal, hogy a tököt előző nap megsütöd.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mikrós, mini csokitorta 3 perc alatt – egy nagy kanál mogyorókrémmel a tetején a legfinomabb!

Ha egyszemélyes desszertre vágysz, éppen elég egy mikrós bögresüti. Ha pedig igazán finomra szeretnéd készíteni, a Nutella mellé egy kevés tejszínhab is kerüljön a tetejére.

2022. február10., 06:24

Ez itt a legfinomabb tökpite receptje, idén ősszel már ne keress kifogásokat!

Ha nem vagy épp a desszertek királya, akkor is könnyen összedobod ezt a remek őszi édességet. Amennyiben nincs piteformád, rakd össze egy közepes tortaformában vagy tepsiben. A tésztája lehet linzer, vagy épp kekszes, de annyi biztos, hogy a tetejére elég egy-egy nagy kanál narancshéjjal ízesített, frissen felvert tejszínhab.

2021. október30., 07:32

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Ezért megéri habcsókot nyúlni a fáról: gránátalmás-kókuszos habcsókpohárkrém

Már megint valami, ami 5 perc munkával csinál belőled sztárt a konyhában.

2019. november27., 12:04

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Ez a mangós pohárkrém tökéletes desszert, ha valami könnyűt és egyszerűt készítenél

A desszertektől nehéz teljes egészében megszabadulnunk, de arra azért van esély, hogy egy kicsit egészségesebben készítsd őket. Ezt a pohárkrémet kókusztejszínnel és friss mangóval dobtuk fel.

2021. január17., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek