Korhatáros tartalom: birsalma madeirával és tejszínes krémmel

A birssel kapcsolatos előnyök közé tartozik a rák megelőzésének képessége, a fogyás elősegítése, az emésztőrendszer felturbózása, a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentése, az immunrendszer ellenálló-képességének erősítése és rengeteg más dolog. Például az íze, amit most egy madeirás, tejszínes desszertben mutat meg.

A birs gazdag A-, B- és C-vitaminban, rostban, valamint olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, réz, szelén, cink, foszfor, kalcium, vas és magnézium. Minden okunk megvan arra, hogy minél többet együnk belőle. 

Ebben a receptben a párja a madeira, a Madeirán készülő likőrbor, mely desszertborként a legismertebb, pedig száraz változatai is akadnak.  A fanyar birset tökéletesen kiegészíti.

Mandulás kekszmorzsával teheted még izgalmasabbá.
Mandulás kekszmorzsával teheted még izgalmasabbá.TinasDreamworld

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 hámozott birs
  • 10 deka cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 citrom
  • 3 deci madeira
  • 1 csipet
  • 2 deci tejszín
  • 1 kisebb pohár görög joghurt
  • 1 marék pirított mogyoró
  • 10 deka cukor
  • 6 darab keksz
Recept idők

Főzd meg a birsszeleteket a madeirában, amihez előzőleg hozzáadtad a cukrot, a vaníliát, a citromot és egy kis sót. Nagyjából fél óra kell neki. Amikor elkészült, rétegezd a szeleteket poharak aljába. 

A krémes réteghez verd fel a tejszínt, add hozzá a joghurtot és a cukrot, majd rétegezd a tejszínes krémet a birssel. A tetejét díszítsd pirított mogyoróval és kekszmorzsával. 

kapcsolódó 20 poharas desszert, amit imádni fog
20 poharas desszert, amit imádni fog

Ha túl hígra sikerül valami nem, gond, amúgy is pohárban tálaljuk. Ha nem lesz szép a piskóta, sebaj, pohárba vele! És ugye, hogy ínycsiklandó, ahogy látjuk a rétegeket a pohár oldalán?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Libamell és libamáj vaníliás sült birssel

Fő- és előételként is bevetheted ezt az ünnepi klasszikust, ami akkor a legfinomabb, ha egy pikáns rukkolasaláta is készül a vaníliás birsfalatok mellé.

2020. november21., 06:24

Ez a mangós pohárkrém tökéletes desszert, ha valami könnyűt és egyszerűt készítenél

A desszertektől nehéz teljes egészében megszabadulnunk, de arra azért van esély, hogy egy kicsit egészségesebben készítsd őket. Ezt a pohárkrémet kókusztejszínnel és friss mangóval dobtuk fel.

2021. január17., 06:04

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Itt a maradék sütik és habcsókok helye: ünnepi, maradékmentő pohárkrém mandulás tejszínnel

A legjobb benne, hogy a néhány falat bejglicsücsök éppúgy elfér benne, mint a kissé száraz muffinok, amik a két ünnep között maradnak az ember nyakán. Vágd apró darabokra, locsold meg egy kevés rummal vagy kávélikőrrel, és tálald fűszeres lekvárral és egy jó nagy adag tejszínnel!

2020. december12., 06:04

Itt a pofonegyszerű tökpitepohárkrém sütőtökkel és naranccsal!

Narancsos helyett citromos, gesztenyés töltelékkel, vagy akár kakaós avokádópudinggal is színesítheted, de egy kevés karamellben puhult körte is jól áll neki.

2020. február6., 09:24

Rapid siker: villámgyors étcsokoládéhab fűszeres meggyraguval

Azt hitted, kifogytunk a pofonegyszerű, de isteni desszertekből?

2019. november26., 12:04

Mustra