Korhatáros tartalom: birsalma madeirával és tejszínes krémmel

A birssel kapcsolatos előnyök közé tartozik a rák megelőzésének képessége, a fogyás elősegítése, az emésztőrendszer felturbózása, a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentése, az immunrendszer ellenálló-képességének erősítése és rengeteg más dolog. Például az íze, amit most egy madeirás, tejszínes desszertben mutat meg.

A birs gazdag A-, B- és C-vitaminban, rostban, valamint olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, réz, szelén, cink, foszfor, kalcium, vas és magnézium. Minden okunk megvan arra, hogy minél többet együnk belőle. 

Ebben a receptben a párja a madeira, a Madeirán készülő likőrbor, mely desszertborként a legismertebb, pedig száraz változatai is akadnak.  A fanyar birset tökéletesen kiegészíti.

Mandulás kekszmorzsával teheted még izgalmasabbá.
Mandulás kekszmorzsával teheted még izgalmasabbá.TinasDreamworld

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 hámozott birs
  • 10 deka cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 citrom
  • 3 deci madeira
  • 1 csipet
  • 2 deci tejszín
  • 1 kisebb pohár görög joghurt
  • 1 marék pirított mogyoró
  • 10 deka cukor
  • 6 darab keksz
Recept idők

Főzd meg a birsszeleteket a madeirában, amihez előzőleg hozzáadtad a cukrot, a vaníliát, a citromot és egy kis sót. Nagyjából fél óra kell neki. Amikor elkészült, rétegezd a szeleteket poharak aljába. 

A krémes réteghez verd fel a tejszínt, add hozzá a joghurtot és a cukrot, majd rétegezd a tejszínes krémet a birssel. A tetejét díszítsd pirított mogyoróval és kekszmorzsával. 

kapcsolódó 20 poharas desszert, amit imádni fog
20 poharas desszert, amit imádni fog

Ha túl hígra sikerül valami nem, gond, amúgy is pohárban tálaljuk. Ha nem lesz szép a piskóta, sebaj, pohárba vele! És ugye, hogy ínycsiklandó, ahogy látjuk a rétegeket a pohár oldalán?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

A tojásos rizs a legegyszerűbb változatában a legfinomabb

Akár a délről maradt rizsből is összedobhatod vacsorára ezt a kicsit izgalmas, mégis nagyon egyszerű fogást. Ha mindkét fő alapanyagot szereted, jó, ha tudod, hogy együtt még finomabbak. Mint minden hasonló ételre, erre is vonatkozik, hogy maradékmentésre remekül alkalmas: mehet bele minden hűtőben árválkodó zöldségféle, ahogy a vizespohárban várakozó zöldfűszerek is.

szeptember22., 11:24

Ananászos-csirkés ramentészta mogyoróval, zöldhagymával és krémes mogyorószósszal

Egy gyorsan grillezett csirkeszelet mellett tökéletes ez az ananászos-csilis finomság, amit mindenki imádni fog, aki szívesen kipróbál izgalmas gasztrokülönlegességeket.

szeptember18., 11:24

Görög kapros babragu – zöldségekkel, salátaként és egy nagy adag rizs tetején is megállja a helyét

Egy remekül variálható étel, ami egy kis mediterrán hangulatot a hoz a rettenetes, esős őszi estékre. Készítsd zöldségekkel, akkor talán egy nagy szelet baklava is belefér mellé.

szeptember18., 12:52

Libamell és libamáj vaníliás sült birssel

Fő- és előételként is bevetheted ezt az ünnepi klasszikust, ami akkor a legfinomabb, ha egy pikáns rukkolasaláta is készül a vaníliás birsfalatok mellé.

2020. november21., 06:24

Ramentészta különleges változatban, spenóttal és tojással

Ha az ember hozzájut egy nagy csomag, pillanatok alatt összedobható ramentésztához, már csak az a kérdés, hogy mivel érdemes feldobni, hogy valóban élvezhető fogás legyen belőle. Íme első tippünk!

szeptember18., 10:24

Na jó, így könnyű vegának lenni: Tejszínes karalábéfőzelék

Petrezselymes fasírtgolyókkal, vajon sült, fokhagymás garnélafalatokkal is nagyon finom. Vega változatban egy kanál vajban megpirított paprikás-köményes diót szórj a tetejére.

2019. október15., 10:44

Mustra