A birs gazdag A-, B- és C-vitaminban, rostban, valamint olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, réz, szelén, cink, foszfor, kalcium, vas és magnézium. Minden okunk megvan arra, hogy minél többet együnk belőle.
Ebben a receptben a párja a madeira, a Madeirán készülő likőrbor, mely desszertborként a legismertebb, pedig száraz változatai is akadnak. A fanyar birset tökéletesen kiegészíti.
Hozzávalók 2 személyre
- 2 hámozott birs
- 10 deka cukor
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 1 citrom
- 3 deci madeira
- 1 csipet só
- 2 deci tejszín
- 1 kisebb pohár görög joghurt
- 1 marék pirított mogyoró
- 10 deka cukor
- 6 darab keksz
Főzd meg a birsszeleteket a madeirában, amihez előzőleg hozzáadtad a cukrot, a vaníliát, a citromot és egy kis sót. Nagyjából fél óra kell neki. Amikor elkészült, rétegezd a szeleteket poharak aljába.
A krémes réteghez verd fel a tejszínt, add hozzá a joghurtot és a cukrot, majd rétegezd a tejszínes krémet a birssel. A tetejét díszítsd pirított mogyoróval és kekszmorzsával.