Korhatáros tartalom: birsalma madeirával és tejszínes krémmel

A birssel kapcsolatos előnyök közé tartozik a rák megelőzésének képessége, a fogyás elősegítése, az emésztőrendszer felturbózása, a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentése, az immunrendszer ellenálló-képességének erősítése és rengeteg más dolog. Például az íze, amit most egy madeirás, tejszínes desszertben mutat meg.

A birs gazdag A-, B- és C-vitaminban, rostban, valamint olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, réz, szelén, cink, foszfor, kalcium, vas és magnézium. Minden okunk megvan arra, hogy minél többet együnk belőle. 

Ebben a receptben a párja a madeira, a Madeirán készülő likőrbor, mely desszertborként a legismertebb, pedig száraz változatai is akadnak.  A fanyar birset tökéletesen kiegészíti.

Mandulás kekszmorzsával teheted még izgalmasabbá.
Mandulás kekszmorzsával teheted még izgalmasabbá.Fotó: TinasDreamworld

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 hámozott birs
  • 10 deka cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 citrom
  • 3 deci madeira
  • 1 csipet
  • 2 deci tejszín
  • 1 kisebb pohár görög joghurt
  • 1 marék pirított mogyoró
  • 10 deka cukor
  • 6 darab keksz
Recept idők

Főzd meg a birsszeleteket a madeirában, amihez előzőleg hozzáadtad a cukrot, a vaníliát, a citromot és egy kis sót. Nagyjából fél óra kell neki. Amikor elkészült, rétegezd a szeleteket poharak aljába. 

A krémes réteghez verd fel a tejszínt, add hozzá a joghurtot és a cukrot, majd rétegezd a tejszínes krémet a birssel. A tetejét díszítsd pirított mogyoróval és kekszmorzsával. 

20 poharas desszert, amit imádni fog
20 poharas desszert, amit imádni fog

Ha túl hígra sikerül valami nem, gond, amúgy is pohárban tálaljuk. Ha nem lesz szép a piskóta, sebaj, pohárba vele! És ugye, hogy ínycsiklandó, ahogy látjuk a rétegeket a pohár oldalán?

Tovább »

Még több recept

Azt hitted, bevállalós vagy? Próbáld ki a jókant, a japán vörösbabzselét gesztenyével!

Azért azt sem egyszerű elérni, hogy egy édességben szinte az agaragar legyen a legkevésbé szokatlan hozzávaló.

november7., 12:00

Na jó, így könnyű vegának lenni: Tejszínes karalábéfőzelék

Petrezselymes fasírtgolyókkal, vajon sült, fokhagymás garnélafalatokkal is nagyon finom. Vega változatban egy kanál vajban megpirított paprikás-köményes diót szórj a tetejére.

október15., 10:44

Együtt az édes, a sós és a csípős: ananászos csirkecombok

Amilyen fura a pizzán, legalább annyira finom a frissen sült, sós, fűszeres húsokkal az ananász.

november7., 10:40

Télen még jól jöhet: tejszínes csirkeleves, tárkonyos, citromos kenyérkockákkal

A barna kenyérre olvasztott sajt, a sült, ropogós vöröshagymakockák, és a zöldségcsipsz is szuper a tetején.

november13., 09:24

Ezt mondd ki, ha tudod: matchás mochi

Jöhet egy kis cseresznyevirágos, babos, zöld teás finomság?

november8., 12:04

Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal

És ez tényleg krumplis hal, méghozzá az angolok halas pitéje füstölt hallal és jó sok vajas krumplipürével a tetején.

november13., 10:40

Mustra