10 különleges recept bulgurral

A bulgur nem más, mint tört búza. Készítése során a búzaszemeket előfőzés után megszárítják, majd finomra vagy durvára törik. Köretként, salátaalapként és vegetáriánus fogásokban is remek, de még desszertekhez is felhasználhatod. Mutatjuk, hogyan!

Glikémiás indexe viszonylag alacsony (48), ami azt jelenti, hogy lassabban szívódik fel, mint például a krumpli vagy a rizs. Tíz dekában kicsit több mint 12 gramm fehérje és 342 kalória van. Tele van rostokkal, rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Utóbbiak közül elsősorban vas-, mangán- és magnéziumtartalma ismert.

Egészen sokoldalú fogás készülhet ebből a paradicsommal ízesített bulgurból: húsok mellett is tálalhatod, ha pedig friss zöldségekkel és zöldfűszerekkel kevered el, tápláló és lassan felszívódó salátát kapsz.

A bulgurt nemcsak azért imádjuk, mert egészséges, lassan felszívódó szénhidrát, hanem mert annyi mindent készíthető belőle. Jó helye van ebben a kecskesajtos és céklás köretben, ami mellett a legegyszerűbb húsok és halak is érdekes főételekké válnak.

Ha bulgur, akkor nem maradhat ki a tabulé, ami az egyik legismertebb közel-keleti petrezselymes, bulgurral készült saláta. Dobj össze mellé egy fűszeres csirkenyársat vagy kebabot, és talán egy falat baklava is belefér a menüsor végére.

A gránátalma tökéletesen működik desszertek és főételek mellett, és ahogy egy egyszerű burgonyasalátát is feldob, úgy teszi nagyon érdekessé ezt a könnyű, csirkével és bulgurral készült fogást.

Ha már a menzás, cukros paradicsomlevesnek élnek a földön kedvelői, akkor ennek a változatnak egyenesen rajongói klubja lehetne egy tökéletes világban. Különleges, tele van fűszerekkel és ízekkel, húsgombócokkal pedig tartalmas vacsora lesz belőle.

Elsőre ünnepi lakomának hangzik, pedig csak arról van szó, hogy valaki a kissé túl egyszerű csirke-bulgur kombó fogyasztása miatt érzett elkeseredésében olyan összetevőket adott ehhez az ételhez, amik az egészet sokkal érdekesebbé és sokkal finomabbá tették.

Extra könnyű és nagyon finom saláta ez a sült karfiolból készült fűszeres-bulguros fogás, amibe nálunk római kömény, fekete bors, koriander és szerecsendió is került.

A bulgur desszerteknek is tök jó alapja lehet, akár császármorzsát is készíthetsz belőle. Így sokkal lassabban szívódik fel, mint ha a hagyományos lisztes vagy grízes változatot készítenéd el.

Ha szereted a padlizsánt, próbáld ki ezt a fahéjas, zöldséges változatot, amit vegetáriánusoknak főételként tálalhatsz, húsevőknek pedig izgalmas köret lehet.

Egyik legnagyobb kedvencünk, a lecsó akár bulgurral is elkészíthető. Ha egy kis egészséges szénhidrát kerül bele, nem hiányzik mellőle a kenyér sem. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.