Gyors, vega muszaka kecskesajttal – ugyanolyan tökéletes, mint a hagyományos, görög változat

A muszaka tényleg vitán felül csodálatos étel, főleg, ha az ember nem hagyja ki belőle azt, ami megosztó lehet: a pikáns kecskesajtot és a fahéjat. Ebben a vega változatban ráadásul a vörös húsok miatt sem kell aggódnod, mégis ugyanolyan finomat eszel, mintha Dimitra néni személyesen rétegezte volna neked valahol Görögországban.

Puha burgonyaszeletek, sült padlizsán, paradicsom és sajt, na meg egy adag fűszeres vega hús – nem kell ennél finomabb életmódváltó fogás! Mutatjuk, hogy készítheted el a legegyszerűbben a görög muszaka húsmentes változatát a nagyáruházakban már kapható, növényi fehérje alapú húspótlóval!

Így még szép is, nemcsak finom.
Így még szép is, nemcsak finom.Fotó: Renato Arap

Hozzávalók 6 személyre:

  • 2 doboz növényi fehérje alapú darált hús (kb. fél kiló)
  • 60 deka burgonya
  • 4 darab padlizsán
  • 6 darab karikára felszeletelt paradicsom
  • ízlés szerint só, bors és fokhagymapor
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 deci tej
  • 1 csapott evőkanál fahéj
  • 20 deka kecskesajt
  • 2 evőkanál puha vaj
  • 1 csésze reszelt gouda
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 nagyobb darab felkockázott vöröshagyma
  • 1 közepes üveg paradicsompüré (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Tedd fel héjában főni a krumplit, a padlizsánt pedig hámozd meg, és kissé megolajozva süsd meg egy kontaktgrillben (vagy olajban) a szeleteket. Ha egy kicsit több időd van, a padlizsánoknak jót tesz, ha besózva egy fél órán át pihennek sütés előtt. 

Dobd a hagymát a forró olajba, adj neki 4-5 percet, majd puhítsd meg a vega húst az olajon, közben add hozzá a sót, a borsot, a fokhagymaport (vagy apróra vágott, friss fokhagymagerezdeket) és az oregánót is. Puhítsd meg úgy 10 perc alatt, kis lángon.

Két muszakaiskola van (legalább): az egyik szerint a hús így tökéletes, mások paradicsompürével készítik. Ha van otthon, és szeretnéd a fogást még paradicsomosabbra, ezen a ponton keverj bele egy közepes üveg paradicsompürét és egy csapott evőkanál fahéjat, és keverd még 5 percen át. 

Egy kiolajozott jénaiban kezdd rétegezni az összevágott burgonyaszeleteket, paradicsomot, padlizsánt és a húst, közben figyelj arra, hogy a paradicsomos réteg egy adag fahéjat is kapjon, ha korábban nem került a szószba belőle. A burgonyás és paradicsomos rétegeket sózd is meg egy kicsit. 

A tetején szuper egy jó sajtos besamel, amihez nincs más dolgod, csak kis lángon vajat olvasztani, kissé megpirítani benne a lisztet, majd hozzáadni a tejet, és keverni rajta néhányat, amíg besűrűsödik. Ekkor sózd, borsozd, és a reszelt sajtot is add hozzá. Ez megy a zöldséges-húsos rétegek tetejére – utána már csak a kecskesajtot kell rámorzsolnod, és úgy 25 perc alatt készre sütnöd. Már félig kihűlve, langyosan a legfinomabb. 

 

10 étel amit ne hagyj ki, ha Görögországban nyaralsz
10 étel amit ne hagyj ki, ha Görögországban nyaralsz

Előételnek egy kis dolmadakia, főételnek muszaka, desszertnek galaktoboureko? Görög ételek a gíroszon és a görög salátán túl.

Tovább »

Még több recept

A minden vendéget lenyűgöző virslis leveles tej- és gluténmentesen

Gyorsan, kevés munkával elkészülő gluténmentes, tejmentes finomság, ami lehet reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora. És vendégváró. Kell ennél több?

február17., 12:00

Piña colada gyümölcssaláta mandulával – a kókusztól és a magvaktól lesz igazán tartalmas

Ezt a koktélt szinte mindenki imádja, de ezt szürcsölni a legtöbb munkahelyen azért erős lenne, ezért készítettünk belőle a kedvenc italunk ízéhez hasonló salátát, amit viszont már simán elvihetsz ebédre.

február15., 10:40

Ez a csokidarabos süti könnyű verzióban is a kedvenced lesz

A klasszikus chocholate chip cookie olyasmi, amiből el lehet nassolni egy vödörrel egy jó film vagy beszélgetés közben, és ha egy kis alma és valamilyen természetes édesítő is kerül a tésztájába, akkor már mindjárt nem olyan rossz érzésekkel pusztít el az ember belőle egyébként épp ugyanannyit, mint a hagyományosból.

február15., 12:00

A gluténmentes, tejmentes, tojásmentes banánkenyér receptje

Egyszerű, elronthatatlan, gyors, variálható és laktató recept. Intenzív, de nem erőszakos banáníz és végtelen puhaság. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, sőt, ha eritrittel készítjük, akkor hozzáadott cukortól is mentes.

február18., 10:44

A tökhummusz, a hagyományos mártogatós édeskés, őszi verziója

Nagyon egyszerűen elkészíthető, és kevesebb kalóriát tartalmaz, mint az eredeti változat.

2019. október3., 11:26

Próbáltad már a csokitortát egy adag céklával?

Már megint valami zöldséges süti - mondhatnák azok, akiket nem érdekelnek az egészséges, mégis finom édességalternatívák. IGEEN! - mondjuk erre mi, akiket igen.

február19., 09:16

Mustra