Gyors, vega muszaka kecskesajttal – ugyanolyan tökéletes, mint a hagyományos, görög változat

A muszaka tényleg vitán felül csodálatos étel, főleg, ha az ember nem hagyja ki belőle azt, ami megosztó lehet: a pikáns kecskesajtot és a fahéjat. Ebben a vega változatban ráadásul a vörös húsok miatt sem kell aggódnod, mégis ugyanolyan finomat eszel, mintha Dimitra néni személyesen rétegezte volna neked valahol Görögországban.

Puha burgonyaszeletek, sült padlizsán, paradicsom és sajt, na meg egy adag fűszeres vega hús – nem kell ennél finomabb életmódváltó fogás! Mutatjuk, hogy készítheted el a legegyszerűbben a görög muszaka húsmentes változatát a nagyáruházakban már kapható, növényi fehérje alapú húspótlóval!

Így még szép is, nemcsak finom.
Így még szép is, nemcsak finom.Renato Arap

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 doboz növényi fehérje alapú darált hús (kb. fél kiló)
  • 60 deka burgonya
  • 4 darab padlizsán
  • 6 darab karikára felszeletelt paradicsom
  • ízlés szerint só, bors és fokhagymapor
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 deci tej
  • 1 csapott evőkanál fahéj
  • 20 deka kecskesajt
  • 2 evőkanál puha vaj
  • 1 csésze reszelt gouda
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 nagyobb darab felkockázott vöröshagyma
  • 1 közepes üveg paradicsompüré (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Tedd fel héjában főni a krumplit, a padlizsánt pedig hámozd meg, és kissé megolajozva süsd meg egy kontaktgrillben (vagy olajban) a szeleteket. Ha egy kicsit több időd van, a padlizsánoknak jót tesz, ha besózva egy fél órán át pihennek sütés előtt. 

Dobd a hagymát a forró olajba, adj neki 4-5 percet, majd puhítsd meg a vega húst az olajon, közben add hozzá a sót, a borsot, a fokhagymaport (vagy apróra vágott, friss fokhagymagerezdeket) és az oregánót is. Puhítsd meg úgy 10 perc alatt, kis lángon.

Két muszakaiskola van (legalább): az egyik szerint a hús így tökéletes, mások paradicsompürével készítik. Ha van otthon, és szeretnéd a fogást még paradicsomosabbra, ezen a ponton keverj bele egy közepes üveg paradicsompürét és egy csapott evőkanál fahéjat, és keverd még 5 percen át. 

Egy kiolajozott jénaiban kezdd rétegezni az összevágott burgonyaszeleteket, paradicsomot, padlizsánt és a húst, közben figyelj arra, hogy a paradicsomos réteg egy adag fahéjat is kapjon, ha korábban nem került a szószba belőle. A burgonyás és paradicsomos rétegeket sózd is meg egy kicsit. 

A tetején szuper egy jó sajtos besamel, amihez nincs más dolgod, csak kis lángon vajat olvasztani, kissé megpirítani benne a lisztet, majd hozzáadni a tejet, és keverni rajta néhányat, amíg besűrűsödik. Ekkor sózd, borsozd, és a reszelt sajtot is add hozzá. Ez megy a zöldséges-húsos rétegek tetejére – utána már csak a kecskesajtot kell rámorzsolnod, és úgy 25 perc alatt készre sütnöd. Már félig kihűlve, langyosan a legfinomabb. 

 

kapcsolódó 10 étel amit ne hagyj ki, ha Görögországban nyaralsz
10 étel amit ne hagyj ki, ha Görögországban nyaralsz

Előételnek egy kis dolmadakia, főételnek muszaka, desszertnek galaktoboureko? Görög ételek a gíroszon és a görög salátán túl.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Mikrós, mini csokitorta 3 perc alatt – egy nagy kanál mogyorókrémmel a tetején a legfinomabb!

Ha egyszemélyes desszertre vágysz, éppen elég egy mikrós bögresüti. Ha pedig igazán finomra szeretnéd készíteni, a Nutella mellé egy kevés tejszínhab is kerüljön a tetejére.

2022. február10., 06:24

Gofri mandulaliszttel és cukor nélkül – egy kevés tejszínhabbal és eperlekvárral a legfinomabb

Ha egy kicsit egészségesebben készítenéd kedvenced, ezt a receptet ajánljuk, ha pedig igazán finomra szeretnéd, a (cukormentes) eperlekvár se maradjon le a tetejéről.

2022. február11., 06:32

Mustra