Ezek voltak a kedvenc irodalmi sztorijaitok 2019-ben

Idén izgalmasabbnál izgalmasabb történeteket olvashattál magyar írók és költők életéről. A legérdekesebbeket idézzük most vissza.

Összeválogattuk azokat az irodalmi témájú cikkeket, amiket idén nagyon szerettek az olvasóink. Idézd vissza, vagy olvasd el őket, ha kimaradtak volna. Hogyan vesztette el Fekete István a szemét? Kik voltak azok a múzsák, akik az esküvő után csalódtak? És mire derült fény Móra Ferenccel kapcsolatban nyolcvan év után?

Fekete István fél szemével fizetett az elveiért

Fekete István soha nem politizált, de mindenről igazat írt, így a feketeterrorról is, amit a kommunista rendszer nem nézett jó szemmel. Zsellérek című könyve 1946-ban tiltólistára került, a megjelent köteteket elégették, de a büntetés nem merült ki ennyiben. Egy nap az ÁVO emberei bevitték az Andrássy út 60.-ba, és úgy megverték, hogy elvesztette fél veséjét és fél szemét, utána pedig kidobták egy katonai autóból a János kórház mellett. Fekete a verésről sohasem beszélt, nem akarta még nagyobb bajba sodorni önmagát és a családját. Élete folyamán senki sem kért tőle bocsánatot, és nem is rehabilitálták.

Múzsák az esküvő után

A 20. század elején múzsának lenni kiváltság volt, náluk már csak a költő- és írófeleségek érezhették magukat szerencsésebbnek, pedig nem mindenki azt kapta az esküvő után, amit gyerekkorában, csipkés párnái közt megálmodott. Vajda János és Bartos Rozália esküvője után például elmaradt a nászéjszaka, a költő ugyanis kiparancsolta újdonsült feleségét a hálószobájából, másnap pedig orvoshoz vitte, hogy megbizonyosodhasson a szüzességéről.

Krúdy Gyula második feleségét, Rózsa Zsuzsannát a családi fészekből szöktette meg az anya  egyben egykori szeretője – orra elől, aki frigyüket csak az érkező gyerekre tekintettel nem akadályozta meg, de Csinszka is a csalódott feleségek névsorát szaporítja. Mindent megtett, hogy Ady múzsájává válhasson, de miután oltár elé álltak, már nem tűnt olyan vonzónak a költőfeleség szerepe. Egyik barátjának beszámolt az éjszakák gyötrelmeiről a megöregedett, kiégett és beteg Ady mellett.

Móra Ferenc titkos szeretője

Az irodalomtörténészek sokszor vérrel és verejtékkel igyekeznek védeni a nagy magyar írók és költők presztízsét. Így történt, hogy egyikük tűzbe dobta Arany János erotikus verseit, és az is, hogy Móra Ferenc és élete utolsó szerelmének kapcsolatát nyolcvan évig titok fedte. Móra házasember volt, amikor a balatonföldvári Zrínyi Szállóban beleszeretett Kalmár Ilonába. Viszonyuk az együtt töltött hetek után is folytatódott annak ellenére, hogy az írót családja várta haza, Ilona pedig férjhez ment. Titkos leveleket váltottak egymással, és hotelszobákban találkoztak. Szerelmük azonban nem tartott sokáig. Az író hamarosan megbetegedett és meghalt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek