Lehet még finomabb a kedvenced: somlói karácsonyi változatban, gesztenyével és rummal

A somlói mondjuk jöhet akár reggeli előtt is, még a hagyományos változatban is. Tuningolni nem kell rajta semmit, ám ha mégis megtennéd, egy kis rumos gesztenyemasszával teheted ünnepivé. Mutatunk egy egyszerű receptet!

A somlói galuska az a desszert, amiből talán még a rossz, áruházi, ízetlen, diabetikus, cukormentes és tartósítós is belefér valamiért. Nem mintha ne lenne ég és föld a házival összehasonlítva, de az egész egy olyan jól kitalált desszert, hogy sokszor még a rossz is jó belőle. Gesztenyével és egy kis rummal pedig igazi ünnepi édesség lesz, amit legjobb, ha kelyhekbe, poharakba kanalazol adagonként. Mi kihagytuk belőle a mazsolát, nehogy ezen múljon a mazsolaellenesek boldogsága.

Ha szereted a mazsolát, ne sajnáld belőle azt sem.
Ha szereted a mazsolát, ne sajnáld belőle azt sem.Ray Kachatorian

Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához

  • 8 evőkanál liszt
  • 8 darab tojás
  • 1 mokkáskanál
  • 2 csapott evőkanál kakaópor
  • 8 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat

A rétegezéshez

  • 5 deci habtejszín felverve
  • 25 deka gesztenyemassza
  • 1 evőkanál rum
  • néhány evőkanál narancslekvár (elhagyható)
  • 3 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál durvára tört, pirított dió

A csokiöntethez

  • 15 deka nem túl keserű étcsoki
  • 2 deka kakaópor
  • 1 csapott evőkanál porcukor
  • 0.5 mokkáskanál

A vaníliakrémhez

  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 4 deci tej
  • 4 darab tojássárgája
  • 1 mokkáskanál
  • 1 nagy evőkanál étkezési keményítő
Recept idők

Elkészítés:

A legegyszerűbben úgy készítheted el a tészta sárga és kakaós rétegeit, ha felvered a tojások fehérjét, és aztán összeforgatod a többi, egymással jól elkevert hozzávalóval. Kivéve a kakaót, az majd csak a tészta egyik felébe kerül. Az elkészült sárga süti felét tedd egy szilikonformába, a másik feléhez add a kakaóport, és a csokis réteget kanalazd a tésztába, hogy szép foltos legyen. A legvégén úgyis összevágod, így minden pohárba kerül majd csokis és vaníliás tészta is, viszont így nem kell külön megsütnöd őket. Mehet a sütőbe, 170 fokon úgy 40 percre. 

A vaníliakrémhez keverd el a tojásokat a cukorral, sóval, vaníliával és a keményítővel, majd mehet a langyos tejbe, ahol kevergesd, amíg (kis lángon) besűrűsödik. 

A gesztenyés réteghez keverd el a cukrozott masszát a rummal, és adj hozzá a 3 evőkanál cukorral felvert tejszínból három evőkanálnyit. Ez mehet majd két tésztaréteg közé a pohárba, a tetejére pedig a frissen készült csokiszósz, a tejszínhab és egy-egy evőkanál pirított dió kerül. Ha  van éppen otthon narancslekvár, abból készülhet egy réteg a tészta és gesztenyés krém közé. 

A csokiöntettel nem sok dolgod lesz, csak olvaszd össze a hozzávalóit. A diót pirítsd meg, és kezdheted is a rétegezést. Kerüljön minden pohárba piskóta, gesztenyés réteg, vaníliakrém, tejszínhab és csokiöntet is. Nem baj, ha nem lesz tökéletesen szép, ez egy rusztikus desszert, ami mindenképpen gyöngyörű a tetején a tejszínnel, a csokicsíkokkal és a pirított dióval. 

 

kapcsolódó Somlóik tesztje: ezeket csak saját felelősségre kóstold meg
Somlóik tesztje: ezeket csak saját felelősségre kóstold meg

Hacsak nem szereted a tömény gyógyszerízt, inkább a cukrászdába menj somlóiért.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

A rántott cukkini olaszosan lesz a legtökéletesebb

A rántott cukkini hagyományos változatban is remek, de ha csak egy kis darab zöldséged van, turbózd fel sajttal és marinara szósszal, és tálald pirítós tetején, vagy egy nagy adag parmezános-vajas gnocchi közepén.

november26., 09:20

Ha csak egy őszi desszertet próbálsz ki idén, az ez a tökös-sajtkrémes legyen az

Fura kombó, mégis isteni lesz a végeredmény. A már bekevert tésztát egy kisebb tepsiben, de akár muffinformákban is megsütheted, mindkét változatban remek lesz. A tetejére narancslikőrrel elkevert tejszínhab vagy fahéjjal ízesített mascarpone illik a legjobban.

október19., 11:24

Ez az őszi almás bögrés süti egyszemélyes változatban is tökéletes

Le ne mondj a desszertről, csak azért, mert épp egyedül vagy otthon. Dobj az aprítógépbe egy almát, készíts vele sütitésztát és süsd készre a mikróban egyszemélyes desszerted.

október3., 10:24

Három kedvencünk együtt: bacon-pesto-haloumi falatkák

Ez a remek hármas garantáltan a kedvenced lesz.

november29., 09:24

Jeges málnamousse máklikőrrel – gyors és nagyon finom nyári desszert

A málnás édességekhez remekül illik a máklikőr, de ha épp az nincs kéznél, a málnás és a mandulás változatokkal meglocsolva is nagyon finom lesz ez a desszert.

augusztus7., 10:24

Íme egy klassz datolyás-csokis sütemény, ami hűtőben készül

Utazás közben, gyors reggeliként és desszertként is bevethető ez az egyszerű finomság, amiből dupla adagot is simán összedobhatsz, mert felolvasztás után is nagyon finom.

szeptember11., 10:24

Mustra