Lehet még finomabb a kedvenced: somlói karácsonyi változatban, gesztenyével és rummal

A somlói mondjuk jöhet akár reggeli előtt is, még a hagyományos változatban is. Tuningolni nem kell rajta semmit, ám ha mégis megtennéd, egy kis rumos gesztenyemasszával teheted ünnepivé. Mutatunk egy egyszerű receptet!

A somlói galuska az a desszert, amiből talán még a rossz, áruházi, ízetlen, diabetikus, cukormentes és tartósítós is belefér valamiért. Nem mintha ne lenne ég és föld a házival összehasonlítva, de az egész egy olyan jól kitalált desszert, hogy sokszor még a rossz is jó belőle. Gesztenyével és egy kis rummal pedig igazi ünnepi édesség lesz, amit legjobb, ha kelyhekbe, poharakba kanalazol adagonként. Mi kihagytuk belőle a mazsolát, nehogy ezen múljon a mazsolaellenesek boldogsága.

Ha szereted a mazsolát, ne sajnáld belőle azt sem.
Ha szereted a mazsolát, ne sajnáld belőle azt sem.Fotó: Ray Kachatorian

Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához

  • 8 evőkanál liszt
  • 8 darab tojás
  • 1 mokkáskanál
  • 2 csapott evőkanál kakaópor
  • 8 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat

A rétegezéshez

  • 5 deci habtejszín felverve
  • 25 deka gesztenyemassza
  • 1 evőkanál rum
  • néhány evőkanál narancslekvár (elhagyható)
  • 3 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál durvára tört, pirított dió

A csokiöntethez

  • 15 deka nem túl keserű étcsoki
  • 2 deka kakaópor
  • 1 csapott evőkanál porcukor
  • 0.5 mokkáskanál

A vaníliakrémhez

  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 4 deci tej
  • 4 darab tojássárgája
  • 1 mokkáskanál
  • 1 nagy evőkanál étkezési keményítő
Recept idők

Elkészítés:

A legegyszerűbben úgy készítheted el a tészta sárga és kakaós rétegeit, ha felvered a tojások fehérjét, és aztán összeforgatod a többi, egymással jól elkevert hozzávalóval. Kivéve a kakaót, az majd csak a tészta egyik felébe kerül. Az elkészült sárga süti felét tedd egy szilikonformába, a másik feléhez add a kakaóport, és a csokis réteget kanalazd a tésztába, hogy szép foltos legyen. A legvégén úgyis összevágod, így minden pohárba kerül majd csokis és vaníliás tészta is, viszont így nem kell külön megsütnöd őket. Mehet a sütőbe, 170 fokon úgy 40 percre. 

A vaníliakrémhez keverd el a tojásokat a cukorral, sóval, vaníliával és a keményítővel, majd mehet a langyos tejbe, ahol kevergesd, amíg (kis lángon) besűrűsödik. 

A gesztenyés réteghez keverd el a cukrozott masszát a rummal, és adj hozzá a 3 evőkanál cukorral felvert tejszínból három evőkanálnyit. Ez mehet majd két tésztaréteg közé a pohárba, a tetejére pedig a frissen készült csokiszósz, a tejszínhab és egy-egy evőkanál pirított dió kerül. Ha  van éppen otthon narancslekvár, abból készülhet egy réteg a tészta és gesztenyés krém közé. 

A csokiöntettel nem sok dolgod lesz, csak olvaszd össze a hozzávalóit. A diót pirítsd meg, és kezdheted is a rétegezést. Kerüljön minden pohárba piskóta, gesztenyés réteg, vaníliakrém, tejszínhab és csokiöntet is. Nem baj, ha nem lesz tökéletesen szép, ez egy rusztikus desszert, ami mindenképpen gyöngyörű a tetején a tejszínnel, a csokicsíkokkal és a pirított dióval. 

 

Somlóik tesztje: ezeket csak saját felelősségre kóstold meg
Somlóik tesztje: ezeket csak saját felelősségre kóstold meg

Hacsak nem szereted a tömény gyógyszerízt, inkább a cukrászdába menj somlóiért.

Tovább »

Még több recept

Meggyes gesztenyegolyók – egészséges finomság 3 összetevőből

Nem csalás, nem ámítás, nem szemfényvesztés! Az egyetlen trükk, hogy édesített gesztenyét kell venni, amiből ma már kapható light, vagyis cukormentes változat is. Úgyhogy helló, lusta életmódváltók, imádni fogjátok ezt a minimálédességet!

február8., 09:20

Diós pohárkrém eperszósszal – így lesz még több egészséges magféle az asztalodon

A dió és az eper majdnem a legjobb barátok, ebben az édes, diós desszertben is jól elfér egymás mellett az olajos magvak aromája és a savanykás eperpüré. Ha természetes édesítővel készíted, még a felszívódása miatt sem kell aggódnod.

március15., 06:00

Mézes corn flakes falatkák – csilivel és gyömbérrel is próbáld ki!

Ha az embernek van ideje, klassz kikapcsolódás bíbelődni a konyhában egy-egy nagyobb odafigyelést igénylő desszerttel, de vannak olyan napok, amikor a legjobb néhány összetevőből összedobni egy-egy gyors finomságot. Az ilyen alkalmakra készültünk ezen a héten öt egyszerű, mégis különleges desszerttel, amihez csak négy összetevő kell.

május28., 06:04

Ebben van a maradék mézeskalácsok tökéletes helye: mézeskalács-sajttorta levendulamézzel

Egy jó kis mézes alap, egy savanykás-joghurtos sajtkrém, és nagyon különleges mézes öntet lesz az egésznek a végeredménye.

2019. december24., 09:24

Gyors csokipuding 4 hozzávalóból – egy extra kókuszos-kurkumás réteggel még finomabb

Önmagában is csodálatos egy kevés csilipehellyel vagy étcsokiforgáccsal, de ha mellé összefőzöl kókusztejből zselatinnal egy kurkumás réteget, még izgalmasabb desszertet kapsz, amihez nem kell sokat a konyhában robotolnod. Rétegezd a kurkumával és tálald kókuszpehellyel, vagy szolgáld fel néhány szem rumos meggyel egy grillbuli végén.

május29., 06:00

Mexikói penne avokádóval – ne csak olasz tésztákban gondolkodj!

Mexikói hangulatban is készülhetnek klassz tésztaételek, amiket könnyen egészségesebbé varázsolhatsz friss jalapeño paprikával, friss avokádóval és apróra kockázott paradicsomokkal.

szeptember26., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.