Ezzel elkerül a kajakóma: ciderrel sült pulyka, gyömbéres, mézes gyümölcskörettel

Olvasási idő kb. 2 perc

Csak egy cidert vettél pluszban és talán egy zacskó gyömbért, és készítettél valami nagyon különlegeset akár az ünnepekre, akár egy hétvégi vacsorára.

Majdnem fogadni is mernék arra, hogy ehhez a különlegességhez 2 alapanyagnál nem kell többet vásárolnod. Ez tipikusan olyan étel, aminek összetevőiből gyakran van otthon, csak épp ebben a formában nem párosítottuk még. Készítsd el az ünnepekre, szuperkönnyű mézes-gyömbéres vacsora lehet belőle, ami után még az egész családnak marad energiája a karácsonyi bulihoz is.

nyamika.
nyamika.cometary

Hozzávalók 4 személyre

A pulykához

  • 1 kiló pulykamell
  • 2 deci cider
  • 1.5 deci olaj
  • ízlés szerint a páchoz fokhagymapor, tárkony, só és fehér bors
  • 8 kisebb darab fehérrépa, vékonyan felszeletelve

A körethez

  • 4 bögre alma, körte, birs, ananász vegyesen, felkockázva
  • ízlés szerint őrölt gyömbér
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 1 mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Készítsd el a húsnak és a fehérrépának az olajos pácot, majd alaposan forgasd meg benne a húst és a zöldséget. Mehet egy jénaiba a répa, rá a hús és az egészre az olaj. Ezek után a cidert is öntsd alá. 45 percig süsd (legalább 30 percig alufólia alatt ), többször meglocsolva a lével. Ha van kedved, a húsnak egy csilis-mézes mázat is készíthetsz egy kis olajjal, sóval és Cayenne-borssal. Ezzel megkenve még pikánsabbak lesznek a frissen sült szeletek. 

Közben a forró vajra dobd rá a felkockázott gyümölcsöket, forgasd meg benne őket, és fedő alatt puhítsd 10 percig az egészet. Ekkor mehet rá egy kis só, a méz és egy kevés gyömbér. Ha a hús elkészült, tálald a sós-fokhagymás répákkal és a mézes, vajban párolt gyümölcsökkel. 

Teszt: nem minden cider, ami annak látszik Teszt: nem minden cider, ami annak látszik

A NÉBIH vizsgálatán 4 termék bukott el minőségi és jelölési gondok miatt. Mutatjuk az eredményt!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Maradékmentés okosan: készíts barackos csirkeragut a megmaradt aszalt gyümölcsökkel

Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is menni fog ez a gyors csirkés fogás, amit egyszerű párolt rizzsel vagy forró vajban átforgatott, zsályás házi gyúrt tésztával érdemes tálalnod.

2020. december25., 06:28

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Pulykamell baconnel

A sovány hús mellett remek a bacon, és ha salátával megunod, főtt gesztenye és fehérrépa keverékével érdemes tálalnod.

2021. június9., 10:24

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Még egy isteni karácsonyi maradékmentő szendvics, édes és sós ízek kombinációjából

Egy nagy kanál narancslekvár és szerecsendió dobja fel ezt a klassz szendvicset, nem is kell mellé más, csak néhány maradék sültpulyka-szelet és pár salátalevél.

2020. december25., 06:28

Az oldalról ajánljuk

Ezt olvastad már?

Érdekességek