Húsimádók ünnepi menüje: sörben sült csülök meleg tormamártással, baconos krokettel

Szeretjük mi a csülköt sokféle változatban, ráadásul ebben a meleg tormás szósszal készült verzióban egy kicsit érdekesebb, mint a hagyományos hagymás-burgonyásban.

A csülök elkészítése sem egy nagy dolog, idő kell neki és gondoskodás, végül is olyasmi, mint a bonszai. Eltekintve attól, hogy ahhoz nem illik ennyire szuperül a meleg és tejszínes tormaszósz és ez az izgalmas krokett. Ha vegák is jönnek, süss mellé egy fokhagymás szejtánszeletet, néhány krokettből hagyd ki a szalonnát, így ők is jóllaknak.

A háttérben rotyog a mártás.
A háttérben rotyog a mártás.dashu83

Hozzávalók 4 személyre:

A húshoz és a mártáshoz

  • 1.5 kiló sertéscsülök
  • 1 üveg ecetes torma
  • 4 deci tejszín
  • 2 evőkanál liszt
  • só, fűszerkömény, bors és fehér bors ízlés szerint
  • 5 deci sör
  • 2 fej fokhagyma összevágva
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 nagy evőkanál vaj

A körethez

  • 70 deka főtt burgonya
  • 15 deka bacon
  • a panírozáshoz zsemlemorzsa, tojás és liszt
Recept idők

Elkészítés:

A húsokat megmossuk, egyforma darabokra vágjuk és agyagedénybe tesszük. A fokhagymát is meghámozzuk, a gerezdeket félbevágjuk, a húst megsózzuk, borsozzuk, leöntjük a sörrel és mehet hozzá egy kis őrölt kömény is. Süljön úgy két és fél órán át 170-180 fokon, majd még fedő nélkül is kapjon 30 percet. 

A tormamártáshoz a vajat megolvasztjuk, ekkor mehet bele a liszt. Kicsit átpirítjuk, felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, majd kézi habverővel kevergetve, kis lángon besűrítjük a szószt. Ezek után jöhet hozzá a torma, a cukor és egy kis fehér bors. 

A krokettekhez süsd meg a szalonnát, vágd a lehető legapróbb kockákra, majd pürésítsd a frissen főtt krumplit és keverd el vele. Formázz belőlük kroketteket és egyesével panírozva süsd meg őket bő, forró olajban. 

kapcsolódó Izomkaják: csülökpörkölt
Izomkaják: csülökpörkölt

Na igen, ez nem egy tipikus női étel, hanem igazi férfias izomkaja. Nehéz, zsíros, laktató. Nagyon jó.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Még egy klassz előétel az ünnepekre: gyors lazacos kosárkák

Akár karácsonyi vendégváró is lehet ez a finomság, de egy hosszabb menüsor előtt előételként is bevetheted. Ha téli hangulatúvá varázsolnád, egy kevés friss gyömbérrel és egy csipet szerecsendióval érdemes megtenned.

2020. december25., 06:28

Thai salátahajó darált hússal – szénhidrátszegény, egzotikus finomság

Ha épp spórolnál a szénhidrátokkal, jöjjön egy izgalmas darált húsos fogás, ami mellől sem a kenyér, sem a rizs nem hiányzik majd.

július28., 10:44

Készíts klassz fasírtot a karácsonyi maradékokból!

Ha maradt egy kevés darált hús a töltött káposztából és egy kevés aszalt gyümölcs a sütemények alapanyagai közül, ezt a finomságot dobd össze!!

2020. december24., 06:24

Nyári barackos zabkása, ami éjjel, a hűtőben készül el

A reggeli időnek valahogy nagyobb értéke van, mint annak, amit az ember nem rohanással tölt el, ezért szuper, ha van a hűtőben egy nagy adag barackos zabpehely, vagy akár kettő, hogy uzsonnára is maradjon egy adag egészséges fogás.

július30., 12:52

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Mustra