Húsimádók ünnepi menüje: sörben sült csülök meleg tormamártással, baconos krokettel

Szeretjük mi a csülköt sokféle változatban, ráadásul ebben a meleg tormás szósszal készült verzióban egy kicsit érdekesebb, mint a hagyományos hagymás-burgonyásban.

A csülök elkészítése sem egy nagy dolog, idő kell neki és gondoskodás, végül is olyasmi, mint a bonszai. Eltekintve attól, hogy ahhoz nem illik ennyire szuperül a meleg és tejszínes tormaszósz és ez az izgalmas krokett. Ha vegák is jönnek, süss mellé egy fokhagymás szejtánszeletet, néhány krokettből hagyd ki a szalonnát, így ők is jóllaknak.

A háttérben rotyog a mártás.
A háttérben rotyog a mártás.Fotó: dashu83

Hozzávalók 4 személyre:

A húshoz és a mártáshoz

  • 1.5 kiló sertéscsülök
  • 1 üveg ecetes torma
  • 4 deci tejszín
  • 2 evőkanál liszt
  • só, fűszerkömény, bors és fehér bors ízlés szerint
  • 5 deci sör
  • 2 fej fokhagyma összevágva
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 nagy evőkanál vaj

A körethez

  • 70 deka főtt burgonya
  • 15 deka bacon
  • a panírozáshoz zsemlemorzsa, tojás és liszt
Recept idők

Elkészítés:

A húsokat megmossuk, egyforma darabokra vágjuk és agyagedénybe tesszük. A fokhagymát is meghámozzuk, a gerezdeket félbevágjuk, a húst megsózzuk, borsozzuk, leöntjük a sörrel és mehet hozzá egy kis őrölt kömény is. Süljön úgy két és fél órán át 170-180 fokon, majd még fedő nélkül is kapjon 30 percet. 

A tormamártáshoz a vajat megolvasztjuk, ekkor mehet bele a liszt. Kicsit átpirítjuk, felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, majd kézi habverővel kevergetve, kis lángon besűrítjük a szószt. Ezek után jöhet hozzá a torma, a cukor és egy kis fehér bors. 

A krokettekhez süsd meg a szalonnát, vágd a lehető legapróbb kockákra, majd pürésítsd a frissen főtt krumplit és keverd el vele. Formázz belőlük kroketteket és egyesével panírozva süsd meg őket bő, forró olajban. 

Izomkaják: csülökpörkölt
Izomkaják: csülökpörkölt

Na igen, ez nem egy tipikus női étel, hanem igazi férfias izomkaja. Nehéz, zsíros, laktató. Nagyon jó.

Tovább »

Még több recept

Lehet még finomabb a kedvenced: somlói karácsonyi változatban, gesztenyével és rummal

A somlói mondjuk jöhet akár reggeli előtt is, még a hagyományos változatban is. Tuningolni nem kell rajta semmit, ám ha mégis megtennéd, egy kis rumos gesztenyemasszával teheted ünnepivé.

2019. december19., 11:30

Reggeli egészségesebb változatban: zabkorpás gofri banánnal és mogyoróvajjal

Ugyanolyan klassz, reggeli gofri kerül az asztalra, de rosttartalma miatt hosszú távon azért több előnye is lehet. Ha mogyoróvajjal és banánnal készíted, egy szelet is garantáltan eltelít délig.

január22., 09:20

Dobj össze egy egyszerű angol desszertet az ünnepekre: málnás-mandulás trifle

Csak a Jóbarátok óta gondoljuk, hogy a trifle egy elrontható édesség, valójában nagyon kell koncentrálni, hogy az ember ne rétegezze jól egymásra a hozzávalókat.

2019. december18., 11:30

Senki nem veszi majd észre a trükköt: egészséges kókuszgolyó zabpehellyel és zabkorpával

Egy kis kókuszgolyó szuper, ha vendégek jönnek, és ha ráadásul egészséges változatban készül, akkor sem lesz lelkiismeret-furdalásod, ha időnként rájársz a buli utáni maradékra.

január22., 10:40

Piláf gombával és aszalt sárgabarackkal – így lesz izgalmas egy nagyon egyszerű fogás

Persze hogy nem más ez, mint egy adag rizses hús, ám annak egy klassz, egzotikus változata, ami ha barna rizzsel készül, még egy jó adag egészséges, lassan felszívódó szénhidrátot is juttat a szervezetedbe.

január24., 09:24

Egy szuper süti az ünnepekre: narancsos mézeskalácstorta gyömbéres-konyakos töltelékkel

Ha lenne a karácsonynak hivatalos desszertje, az egészen biztosan valami ehhez hasonló, mézeskalácsfűszeres, narancsos, habos édesség lenne, pedig még igazi mézeskalács sincs benne.

2019. december20., 12:04

Mustra