Luxus egészséges változatban: Lazacwellington

A hagyományos Wellington-bélszínt is szeretjük, ám eben a lazacos változatban talán még egyszerűbb elkészíteni. Nem kell a hagyományos gombás tölteléknél maradnod, mutatunk néhány variációt arra, miket választhatsz mellé a mustáros-gombás változaton kívül!

Többféle hallal és töltelékkel kipróbálhatod, a gombás-lazacos mellett akár egy spenótos-fokhagymás, kéksajtos-céklás vagy mozzarellás-fehérrépás változatot is készíthetsz egy kis tárkonnyal, a lényeg, hogy amivel beburkolod a halat, azt mindig törd apró darabokra és puhítsd meg egy kevés zsiradékon előtte. Nyugodtan készíts többet, úgyis lesz, aki eltüntetni a ropogós bundában sült finom, szaftos és fűszeres halfalatokat.

Egy nagy, vagy két kisebb batyu lesz belőle.
Egy nagy, vagy két kisebb batyu lesz belőle.Fotó: istetiana

Hozzávalók 2 személyre:

  • 40 deka lazacfilé
  • 2 bögre gombakeverék
  • 1 nagy evőkanál vaj
  • 1 nagy evőkanál mustár
  • ízlés szerint só és fehér bors
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 fokhagyma szeletekre vágva
  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

Pirítsd 3-3 percig a lazacot a fokhagymás vajon, majd tedd félre.

A gombát aprítógépben törd apró darabokra, vágd nagyon apróra a hagymát, majd sózd és borsozd, és mehet a keverék a meleg vajra. Hagyd puhulni úgy öt percig. Ha van otthon egy kevés sajtkrém vagy reszelt mozzarella, abból is keverhetsz a gombás zöldségraguba. Olaszosan egy kis oregánó illik hozzá, de a kakukkfű és a tárkony sem rossz bele, a lényeg, hogy egyféle fűszernél több ne kerüljön a gombás keverékhez.

Amikor kihűlt, tedd a gombás pürét a hideg tésztára, úgy, hogy jusson belőle mindenhová, majd mehet rá a kissé besózott és borsozott, mustárral vékonyan megkent halfilé. Csomagold be a tésztába, tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, kend le a tojással, és süsd úgy 20 percen át 170 fokon, amíg a tészta aranybarna lesz. Ha úgy jobban tetszik, akár adagonként külön batyukat is készíthetsz.

Egy klasszikus ünnepi öltözetben: Wellington bélszín gesztenyével és pármai sonkával
Egy klasszikus ünnepi öltözetben: Wellington bélszín gesztenyével és pármai sonkával

Ebben a változatban a klasszikus, fűszeres gombatöltelék mellé egy kis édeskés főtt gesztenye is kerül. Ezt borítja majd a húst a friss levelestészta-réteg alatt.

Tovább »

Még több recept

Whiskys-étcsokis trüffel – ajándékba és vendégvárónak is elkészítheted

A felnőttek nagyon fognak örülni egy-egy ilyen finomságnak, ha pedig gyerekek is lesznek, csináld duplán, és alkohol helyett egy kis Nutellával üsd fel.

december12., 10:40

A legtutibb lakásdísz télen, ami ajándékba is tökéletes: mézeskalács ház

Nagy konyhai tapasztalat nem kell hozzá, inkább csak idő és kreativitás. Legalább kétemberes móka, pont ettől alkalmas arra, hogy elhívd a tesód, a barátaid vagy a szerelmed, és közösen bénázzatok/menőzzetek egyet a készítésével.

december11., 09:24

Bevállalósaknak keresel gasztromeglepetést? Ez a karamellizálthagyma- és bacondzsem csilivel tökéletes lesz!

Valódi macsóknak, csípőset kedvelő nőknek, bevállalósaknak és tulajdonképpen bárkinek príma ajándék, aki imádja a finomságokat és szerinted lesz kedve ezt az izgalmas triót kipróbálni.

december11., 11:24

Különleges ajándék, akár magadnak is: vaníliás sós karamell

Nyammogni rajta is csodálatos, remekül feldobja a latyakos-stresszes napokat, de morzsolható pohárkrémekbe, olvasztható tejbe, és ezerféleképpen felhasználható.

december10., 10:40

Ezzel elkerül a kajakóma: ciderrel sült pulyka, gyömbéres, mézes gyümölcskörettel

Csak egy cidert vettél pluszban és talán egy zacskó gyömbért, és készítettél valami nagyon különlegeset akár az ünnepekre, akár egy hétvégi vacsorára.

december6., 11:00

Egy tuti gasztroajándéktipp: borsos-mézes limoncello

Egyrészt nem túl erős kontyalávaló, másrészt nem csak inni jó: teheted pohárkrémekbe, citromos tiramisuba, gyümölcsköretek mellé, de egy hétvégi reggeli, friss gyümölcssmoothie-t is feldobhatsz vele.

december9., 12:41

Mustra