Luxus egészséges változatban: Lazacwellington

A hagyományos Wellington-bélszínt is szeretjük, ám eben a lazacos változatban talán még egyszerűbb elkészíteni. Nem kell a hagyományos gombás tölteléknél maradnod, mutatunk néhány variációt arra, miket választhatsz mellé a mustáros-gombás változaton kívül!

Többféle hallal és töltelékkel kipróbálhatod, a gombás-lazacos mellett akár egy spenótos-fokhagymás, kéksajtos-céklás vagy mozzarellás-fehérrépás változatot is készíthetsz egy kis tárkonnyal, a lényeg, hogy amivel beburkolod a halat, azt mindig törd apró darabokra és puhítsd meg egy kevés zsiradékon előtte. Nyugodtan készíts többet, úgyis lesz, aki eltüntetni a ropogós bundában sült finom, szaftos és fűszeres halfalatokat.

Egy nagy, vagy két kisebb batyu lesz belőle.
Egy nagy, vagy két kisebb batyu lesz belőle.Fotó: istetiana

Hozzávalók 2 személyre:

  • 40 deka lazacfilé
  • 2 bögre gombakeverék
  • 1 nagy evőkanál vaj
  • 1 nagy evőkanál mustár
  • ízlés szerint só és fehér bors
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 fokhagyma szeletekre vágva
  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

Pirítsd 3-3 percig a lazacot a fokhagymás vajon, majd tedd félre.

A gombát aprítógépben törd apró darabokra, vágd nagyon apróra a hagymát, majd sózd és borsozd, és mehet a keverék a meleg vajra. Hagyd puhulni úgy öt percig. Ha van otthon egy kevés sajtkrém vagy reszelt mozzarella, abból is keverhetsz a gombás zöldségraguba. Olaszosan egy kis oregánó illik hozzá, de a kakukkfű és a tárkony sem rossz bele, a lényeg, hogy egyféle fűszernél több ne kerüljön a gombás keverékhez.

Amikor kihűlt, tedd a gombás pürét a hideg tésztára, úgy, hogy jusson belőle mindenhová, majd mehet rá a kissé besózott és borsozott, mustárral vékonyan megkent halfilé. Csomagold be a tésztába, tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, kend le a tojással, és süsd úgy 20 percen át 170 fokon, amíg a tészta aranybarna lesz. Ha úgy jobban tetszik, akár adagonként külön batyukat is készíthetsz.

Egy klasszikus ünnepi öltözetben: Wellington bélszín gesztenyével és pármai sonkával
Egy klasszikus ünnepi öltözetben: Wellington bélszín gesztenyével és pármai sonkával

Ebben a változatban a klasszikus, fűszeres gombatöltelék mellé egy kis édeskés főtt gesztenye is kerül. Ezt borítja majd a húst a friss levelestészta-réteg alatt.

Tovább »

Még több recept

Új karácsonyi desszertet próbálnál ki? Íme az angol christmas pudding!

Persze, hogy nem puding, hanem egy nagyon finom, sűrű és fűszeres desszert.

2019. december20., 09:20

Egy szuper süti az ünnepekre: narancsos mézeskalácstorta gyömbéres-konyakos töltelékkel

Ha lenne a karácsonynak hivatalos desszertje, az egészen biztosan valami ehhez hasonló, mézeskalácsfűszeres, narancsos, habos édesség lenne, pedig még igazi mézeskalács sincs benne.

2019. december20., 12:04

Zabpehelylisztből is finom: paprikás palacsinta fokhagymás-zöldfűszeres ricottával töltve

Akár a lassan felszívódó zabpehelylisztből is elkészítheted ezt a sós palacsintát, ami a tetejére szórt füstölt paprikával lesz a legfinomabb. Ha szereted a csípőset és a mexikói hangulatot, a ricottához csilit, köményt és egy kevés kukoricát is adj!

március29., 06:00

Gyömbérrel és mézzel grillezett lazac – néhány perc alatt elkészül ez az egészséges különlegesség

Egy nagy adag friss spenót, narancsszeletek és egy kis mézes-fehérborecetes öntet elég ahhoz, hogy egy tökéletes köretet kapjon ez a néhány perces fogás.

február5., 10:56

Húsos palacsinta gíroszfűszerekkel – egy adag fetás-zöldséges salátát dobj össze mellé

Ha szereted a gíroszt, de egy egy kicsit újabb változatban is kipróbálnád, itt az idő, hogy megkóstold ezt a jó kis darált húsos palacsintát. Vega változatban az áruházakban kapható kamuhússal is készítheted, azzal is ugyanolyan finom lesz. A tetejére egy kevés hideg, fokhagymás görög joghurtot kanalazz.

március28., 06:00

Így mentsd meg az ebédet: készíts a maradék húsos raguból háromsajtos sült tésztát

Süss néhány palacsintát és gazdagítsd a pörköltet egy kevés friss paradicsommal és bazsalikommal és süsd össze őket jó sok sajttal – így lesz izgalmasabb fogás a mélyhűtőből elővett bográcsosból. Ha úgy jobban tetszik, egyenként is megtöltheted és ki is ránthatod a palacsintákat.

március28., 06:00

Mustra