Egyszerűen elkészíthető különlegesség: pulyka konyakos gesztenyemártásban, almás tócsnival

A legjobb, amikor egy étel izgalmas, isteni, mégis hamar elkészül vele az ember. Ebben a pulykás fogásban aztán semmi nehézség nincs, és a vége mégis egy tök jó őszi-téli hangulatú fogás, amiben a sós és édes ízek klasszul kiegészítik egymást.

Keverni és összedobni ezt a gesztenyés pulykát jóval egyszerűbb, mint megtölteni a hússzeleteket, és ha már unod a gesztenyével töltött változatot, akkor remek alternatíva lehet. A frissen sült, fűszeres hús mellett szuper egy kis édes gesztenyés szósz és egy különleges tócsni – akár még a desszert is kimaradhat egy ilyen tartalmas fogás után.

Imádjuk a gesztenyét!
Imádjuk a gesztenyét!margouillatphotos

Hozzávalók 4 személyre:

A húshoz

  • 80 deka pulykamellfilé
  • 20 deka natúr gesztenyepüré
  • 20 deka főtt gesztenye
  • só és fehér bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál konyak
  • 2 deci tejszín
  • vaj
  • a pulyka előkészítéséhez olaj, paprika, fokhagymapor, só és bors
  • 1 deci zöldségalaplé
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

A tócsnihoz

  • 60 deka reszelt alma
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 mokkáskanál
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 kis kanál sütőpor
  • 3 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Vágd szeletekre a húst, tedd egy jénaiba, majd forgasd meg egy jó adag olajos, sós, borsos, fokhagymás és paprikás keverékben. Kanalazz rá néhány kocka vajat, majd mehet lefedve a sütőbe úgy 40-45 percre (a szeletek vastagságától függően). 

A szószhoz tedd az alaplevet és a tejszínt egy tumixba a gesztenyepürével, sóval, egy kanál mézzel és fehér borssal, majd ha elkeveredett, kezdd el melegíteni. Ha már forró, vegyél ki belőle néhány kanállal, keverd el a keményítővel, és ezzel sűrítsd be a keveréket. Amikor már sűrű, mehet bele egy kanál konyak és a főtt gesztenyedarabok is. Ha szeretnéd gazdagabbra, tartalmasabbra ezt a köretet, egy nagy bögre főtt csicseriborsót is a szószhoz adhatsz, de ha van kedved, aszalt meggyel és pirított mandulával is feldobhatod. 

A tócsnihoz csöpögtesd le a reszelt almát, keverd el a tojásokkal, sütőporral, cukorral és sóval és annyi liszttel, hogy könnyen formázható legyen. Süsd ki bő, forró olajban és már tálalhatod is. Ha karácsonyibb hangulatúra készítenéd, egy kis mézeskalács-fűszerkeverék is mehet hozzá. 

 

kapcsolódó Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével
Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével

Mi lehetne ünnepibb egy gesztenyés-vörösboros fogásnál? Talán egy olyan étel, ami hagy is ünnepelni, vagyis nem akarja, hogy a konyhában töltsd a karácsonyi szabadság értékes óráit.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Thai salátahajó darált hússal – szénhidrátszegény, egzotikus finomság

Ha épp spórolnál a szénhidrátokkal, jöjjön egy izgalmas darált húsos fogás, ami mellől sem a kenyér, sem a rizs nem hiányzik majd.

július28., 10:44

Süss pulykát édesburgonyaágyon egy kevés rozmaringgal, majoránnával és sok fokhagymával!

Ki ne szeretné az édesburgonyát, mi is imádjuk. Még jobb, ha úgy készül el, hogy nincs túl sok munkánk vele. Ez a recept is ilyen, amit mi rengeteg édesre sült fokhagymával szeretünk a legjobban.

január30., 06:04

Készíts klassz fasírtot a karácsonyi maradékokból!

Ha maradt egy kevés darált hús a töltött káposztából és egy kevés aszalt gyümölcs a sütemények alapanyagai közül, ezt a finomságot dobd össze!!

2020. december24., 06:24

Ez a garnélaleves sáfránnyal és sütőtökkel lesz tökéletes

Hallal és kagylóval is készítheted ezt a gyors levest, ami a sáfrány íze és gyönyörű színe miatt igazán elegáns fogás lesz. Ha valami könnyűt szeretnél az ünnepekre, érdemes adnod neki egy esélyt.

2020. december26., 06:04

Citromos pulykamell

Görög hangulatban készül nálunk leggyakrabban ez a könnyű, pulykás fogás. Ha te is szereted a sovány húsokat, érdemes kipróbálnod faszenes és kontaktgrillen készítve is!

június10., 10:24

Nyári lazacburger lime-os majonézzel és uborkával

Egy kicsit különlegesebb lesz a szendvics a lime-mal és sült fokhagymával ízesített majonéztől, így nem is nagyon lesz szükség más aromás ízesítőre ebben a szendvicsben.

július30., 10:44

Mustra