Keanu Reeves még mémként is lenyűgöző

Tudjuk, nagyon régen volt, de rémlik az a szívfájdító kép Keanu Reevesről, amikor egy padon egyedül eszi a szendvicsét egy zacskóból? Mindennek már majdnem 10 éve, és azóta szerencsére sok minden változott.

Létezik egy hiedelem, miszerint Keanu Reeves magányos és szomorú. És minekutána a színész az univerzum egyik legkedveltebb embere, ez a tény nem elhanyagolható. Persze mit csámcsogunk egy színész magánéletén, ha ő nem akarja kiteregetni? Elég, ha ő csámcsog azon a szendvicsen, amit 2010-ben egy New York-i padon szomorkodva majszolt.

Keanut szeretjük. Nagyon

Aki nem látta a Mátrixot, az nagy eséllyel kimaradt az elmúlt 20 év legnagyobb filmes durranásából. Ahogy abból is, ahogy Keanu Reeves halhatatlanná vált nemcsak Neóként, hanem magánemberként is. Furcsamód a Mátrix-filmek után úgy tűnt, nem ő lesz az évezred új szupersztárja, mert egyre kevesebb szerepet vállalt, és azok sem lettek kasszasikerek. Persze mindebben közrejátszott az is, hogy sosem volt az a rivaldafényben táncoló, kamerák előtt pózoló pasas, aki évente újabb barátnővel vonult fel a vörös szőnyegen.

Érdekes egyébként megvizsgálni, hogy valakiből hogyan lesz a magányosság zászlóvivője, hogyan alakul ki valakiről egy ilyen globális kép. Minden bizonnyal mindehhez az is hozzátett, hogy a Mátrixban Neo is effajta magányos hős – és természetesen kiválasztott –, aki tulajdonképpen egyedül tesz pontot a gépek és az ember közötti harc végére.

De mégis, a mindenséget eldöntő harc sem olyan erős, mint az internet népe, amely 2010-ben mémet gyártott a kanadai színész szomorú fotójából – ami persze pillanatok alatt elterjedt. A világháló népe zabálta a sztorit: a BuzzFeedtől kezdve a Redditen keresztül a Tumblrig mindenki Keanu Reeves látszólagos szomorúságáról csinált mémet.

A mémmennyország ugyanakkor nem tartott sokáig, mert a DMCA – a digitális szerzői jogok megsértése elleni fellépésre beiktatott amerikai törvény – közbelépett, így a legtöbb blog és a SadKeanu.com is eltűnt: a rajongók már nem tudták ily módon kifejezni szeretetüket. Mindenesetre azóta biztosan tudjuk, hogy Keanu Reeves a legkirályabb csávó evör, aki nem megköszöni, ha bekiáltják neki a nézőtérről, hogy lenyűgöző, hanem visszakiabálja: te vagy a lenyűgöző! Meg azért tudjuk, hogy azóta már a filmes karrierjét is sikerült újra berúgni, robog ezerrel, idén a harmadik John Wick-filmet vetítették már, ő pedig azt mondta, addig fog forgatni, amíg a rajongók szeretnék. Mi meg ugyebár örökké szeretnénk. Gond nincs.

A Mátrix előtt

Nem a fenti mém volt az egyetlen, ami készült Keanu Reevesről – jól is néznénk ki, ha korunk legnagyobb ikonja csak egyetlen mémnek lenne a főszereplője. 1989-ben a fiatal Keanu egy ifjúsági fantasyben szerepelt: a Bill és Ted zseniális kalandja két jó barátról szól, akik egy jövőből érkező időgéppel elkezdenek a múltba utazgatni és megismerni a történelem legnagyobb alakjait (megmenekülve ezzel a törivizsga kihívása elől). Parádés kis vígjáték, a 80-as évekre jellemző infantilizmussal, amiből aztán megszületett a jól ismert mém, persze csak 2010-ben, és csupán egy évvel később robbant fel tőle az internet.

A filmből kivett kockára vicces szövegeket kezdtek írni, az „összeesküvő Keanu” pedig globálisan népszerű lett, aki hasonlóan égetően fontos kérdéseket tett fel, mint a dinó, aki többet gondolkodik még nálad is. Annyi a különbség talán, hogy Keanut jobban szeretjük. Legyen ez a végszó.

Oszd meg másokkal is!
Mustra