Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével

Mi lehetne ünnepibb egy gesztenyés-vörösboros fogásnál? Talán egy olyan étel, ami hagy is ünnepelni, vagyis nem akarja, hogy a konyhában töltsd a karácsonyi szabadság értékes óráit.

Mindent imádunk, ami finom, érdekes és szinte magától készül el. Ez a borban átgőzölt, gesztenyével tálalt fogás pont ilyen. Burgonya nélkül, sovány hússal készül, így talán a diétába is belefér. Az alatta, a borban sült körte (vagy akár birsalma) már csak ráadás.

Sült gyümölcsökkel az igazi.
Sült gyümölcsökkel az igazi.Liliboas

Hozzávalók 2 személyre:

A húshoz:

  • 2 pulykamell (combból is készítheted)
  • 1 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál a sütéshez növényi olaj
  • 1 teáskanál rozmaring
  • só és bors
  • 3 deci vörösbor
  • 4 körte

A körethez:

  • 40 deka pasztinák
  • 20 deka natúr gesztenyepüré
  • 1 evőkanál vaj
  • ízlés szerint só és fehér bors
Recept idők

Elkészítés:

Sózd és borsozd a pulykát, majd melegítsd fel a vajat és néhány kanál olajat, ebben forgasd meg a szeleteket. Ezek után mehet a húsra egy kevés rozmaring, és az egész a felkockázott körtékre egy jénaiba. A zsiradékot se dobd ki, mehet a gyümölcsös hús tetejére az is. Tedd a sütőbe, lefedve süsd 20 percen át, majd mehet alá a bor. Lefedve még adj neki legalább ugyanennyi időt, így a körte és a hús egy kicsit átveszi a bor aromáját. 

A zöldségpüréhez főzd meg a pasztinákot, pürésítsd, majd keverd össze a gesztenyepürével, egy evőkanál vajjal, sóval és borssal. 

kapcsolódó Ehhez az indonéz fogáshoz minden van a hűtőben: csilis pulykamell zöldségekkel
Ehhez az indonéz fogáshoz minden van a hűtőben: csilis pulykamell zöldségekkel

Ez az étel jó példa arra, hogy miért érdemes körülnézni a konyhában a ritkán használt fűszerek között.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Citromos pulykamell

Görög hangulatban készül nálunk leggyakrabban ez a könnyű, pulykás fogás. Ha te is szereted a sovány húsokat, érdemes kipróbálnod faszenes és kontaktgrillen készítve is!

június10., 10:24

Sült hal fetával és aszalt paradicsommal – remek nyári ebéd, ami gyorsan elkészül

Kicsit mediterrán és nagyon gyorsan összedobható finomság, ami akár egy gyors pirítóssal és néhány szem koktélparadicsom mellett is remek lesz.

július24., 10:24

Süss pulykát édesburgonyaágyon egy kevés rozmaringgal, majoránnával és sok fokhagymával!

Ki ne szeretné az édesburgonyát, mi is imádjuk. Még jobb, ha úgy készül el, hogy nincs túl sok munkánk vele. Ez a recept is ilyen, amit mi rengeteg édesre sült fokhagymával szeretünk a legjobban.

január30., 06:04

Narancsos-ricottás kevert süti nyárra – limoncellós tejszínhabbal dobd fel!

A vendégek előtt is vállalható, ráadásul szuper egyszerű, nyári gyümölcsös sütit hoztunk, amibe ha épp van otthon, egy adag őszibarack is kerülhet.

július23., 12:52

Pulykamell baconnel

A sovány hús mellett remek a bacon, és ha salátával megunod, főtt gesztenye és fehérrépa keverékével érdemes tálalnod.

június9., 10:24

Mustra