Ilyet még nem kóstoltál: mézeskalácsfűszeres fehérrépa-krémleves mézeskalácsmorzsával

Persze hogy furcsa, de ha nem ennénk néha furcsa dolgokat, sosem szerettük volna meg az olívabogyót, a kéksajtot, a velős pirítóst vagy a marhanyelvet tormával.

Kezdőként is összedobhatsz olyan levest karácsonykor (vagy máskor), amire mindig emlékezni fog a család. Fogadjunk, hogy nem ettek még mézeskalácsfűszerekkel feldobott fehérrépa-krémlevest, és fogadjunk abban is, hogy akkor is simán elkészíted, ha eddig csak a mikrót használtad a konyhában!

Bacon vagy zöldségcsipsz is mehet a tetejére.
Bacon vagy zöldségcsipsz is mehet a tetejére.va103

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kis kanál mézeskalácsfűszer-keverék
  • 4 közepes darab fehérrépa (vagy pasztinák)
  • 2 darab burgonya
  • 8 deci zöldségalaplé
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • só és bors
  • 1 csapott evőkanál barna cukor
  • 2 deci tejszín
  • 4 darab mézeskalács összetörve
  • 1 nagy evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Vágd kockákra a zöldségeket, majd forgasd át a kanál vajban. Add hozzá az alaplevet, ebben főzd puhára a zöldségeket. A kockák méretétől függ a főzési idő, de fél óra alatt biztosan elkészül.

Ezek után pürésítsd a zöldségeket botmixerrel, majd add hozzá a tejszínben elkevert keményítőt és fűszereket. Keverj rajta néhányat. Ha besűrűsödött, már tálalhatod is az édes mézeskalácsmorzsákkal. Karácsonyi hangulatú, nagyon érdekes leves lesz belőle, amit húsevőknek néhány szem sült baconnel is feldobhatsz. Ha tovább fokoznád az izgalmakat, egy-egy marék vegyes zöldségcsipsz is mehet a tetejére.  

kapcsolódó Ne köss kompromisszumot: itt a tökéletes mézeskalács receptje
Ne köss kompromisszumot: itt a tökéletes mézeskalács receptje

A torták Oscar-díját elnyerő Vargáné Orbán Anikó hosszas kutatómunkával kísérletezte ki receptet, amit most közkinccsé teszünk.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez a mexikói csirkeleves avokádóval a tetején és nagyon csípősen a legfinomabb

Mexikói hangulatban is készülhet leves egyik kedvenc alapanyagunkból, már mutatjuk is, hogyan. Ha szereted a csípőset, vedd elő csiliszószt vagy a jalapeñót, bármelyik finom lesz a tetejére kanalazott tejföl tetején.

május22., 11:24

Te is imádod az olasz konyhát? Készíts tortellinilevest friss bazsalikommal a tetején

Egy nagy adag reszelt parmezán sem hiányozhat ennek a levesnek a tetejéről, és ha még egészségesebbre készítenéd, a legvégén apróra vágott, hámozott paradicsomot és egy kevés felkockázott zellerszárat is adj hozzá.

május23., 10:24

Íme egy remek salátarecept, ha szereted a fetát, de valami újat készítenél belőle

Finom vele a töltött gomba, nem hiányozhat a görögsalátából, de a fetának azért ennél jóval több arca van. Már mutatjuk is az egyik legegyszerűbben összeállítható fetás fogást.

szeptember15., 12:52

Eperleves mentával és kecskesajttal – imádni fogod a szokatlan kombinációt

Egy gyors fogás, ha éppen vendégeket vársz, vagy csak valami újat próbálnál ki a megszokott gyümölcsleves után. Készíts mellé grillezett csirkét rukkola-eper salátával és citromos-joghurtos öntettel, így lesz tökéletes ebéd vagy vacsora belőle.

július10., 11:24

Nyári, kukoricás raguleves vegán módra

Egy kissé édeskés leves lesz az alig negyedórás főzés végeredménye, ami mexikói fűszerekkel, csípősen a legfinomabb. Ha nem szeretnéd túl fűszeresre, akkor tárkonyt vagy bazsalikomot adj hozzá.

június13., 10:52

Kacsa stir-fry gyömbérrel és rengeteg zöldséggel

Még egy olyan fogás, ami egyrészt finom, másrészt teljesen testreszabható a kedvenc zöldségeiddel, amiktől ráadásul egészségesebb is lesz. Nálunk mazsolás-fűszeres rizzsel került az asztalra, nem bántuk meg.

szeptember15., 10:24

Mustra