Ilyet még nem kóstoltál: mézeskalácsfűszeres fehérrépa-krémleves mézeskalácsmorzsával

Persze hogy furcsa, de ha nem ennénk néha furcsa dolgokat, sosem szerettük volna meg az olívabogyót, a kéksajtot, a velős pirítóst vagy a marhanyelvet tormával.

Kezdőként is összedobhatsz olyan levest karácsonykor (vagy máskor), amire mindig emlékezni fog a család. Fogadjunk, hogy nem ettek még mézeskalácsfűszerekkel feldobott fehérrépa-krémlevest, és fogadjunk abban is, hogy akkor is simán elkészíted, ha eddig csak a mikrót használtad a konyhában!

Bacon vagy zöldségcsipsz is mehet a tetejére.
Bacon vagy zöldségcsipsz is mehet a tetejére.va103

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kis kanál mézeskalácsfűszer-keverék
  • 4 közepes darab fehérrépa (vagy pasztinák)
  • 2 darab burgonya
  • 8 deci zöldségalaplé
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • só és bors
  • 1 csapott evőkanál barna cukor
  • 2 deci tejszín
  • 4 darab mézeskalács összetörve
  • 1 nagy evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Vágd kockákra a zöldségeket, majd forgasd át a kanál vajban. Add hozzá az alaplevet, ebben főzd puhára a zöldségeket. A kockák méretétől függ a főzési idő, de fél óra alatt biztosan elkészül.

Ezek után pürésítsd a zöldségeket botmixerrel, majd add hozzá a tejszínben elkevert keményítőt és fűszereket. Keverj rajta néhányat. Ha besűrűsödött, már tálalhatod is az édes mézeskalácsmorzsákkal. Karácsonyi hangulatú, nagyon érdekes leves lesz belőle, amit húsevőknek néhány szem sült baconnel is feldobhatsz. Ha tovább fokoznád az izgalmakat, egy-egy marék vegyes zöldségcsipsz is mehet a tetejére.  

Ne köss kompromisszumot: itt a tökéletes mézeskalács receptje Ne köss kompromisszumot: itt a tökéletes mézeskalács receptje

A torták Oscar-díját elnyerő Vargáné Orbán Anikó hosszas kutatómunkával kísérletezte ki receptet, amit most közkinccsé teszünk.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gazdag leves hétvégére babbal, csülökkel és savanyú káposztával

Csak tedd fel ezt a levest, olvass el néhány izgalmas cikket félóra alatt, és már tálalhatod is.

2021. november13., 06:04

Hétvégére tökéletes: karalábés, tejszínes csirkeraguleves

Az sem baj, ha marad belőle másnapra, mert ez a leves akár másnaposan is tökéletes.

2021. november21., 07:32

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Hétvégi, húsos leves könnyű változatban: brokkolikrémleves napon szárított sonkával

Ha nem ennél túl sok húst, de azért nem spórolnád ki a fogásaidból, ezt a remek levest próbáld ki! Arra érdemes figyelned, hogy a levesbetétnek használt sonkát falatnyi darabokra vágd, mert evés közben a kanállal már nem tudod majd szétvágni a darabokat. Ha olasz vagy spanyol sonka nincs kéznél, használj füstölt halat, azzal is finom lesz.

2021. október31., 06:20

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Egyszerű és elegáns fogás: szarvasgombás burgonyakrémleves

A krumplileves egészen addig egy remek menzás és hó végi recept, amíg nem kerül bele egy kevés szarvasgombaolaj és tejszín. Utána már az ünnepi asztalon is gond nélkül megállja a helyét.

2021. november17., 07:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek