Ilyet még nem kóstoltál: mézeskalácsfűszeres fehérrépa-krémleves mézeskalácsmorzsával

Persze hogy furcsa, de ha nem ennénk néha furcsa dolgokat, sosem szerettük volna meg az olívabogyót, a kéksajtot, a velős pirítóst vagy a marhanyelvet tormával.

Kezdőként is összedobhatsz olyan levest karácsonykor (vagy máskor), amire mindig emlékezni fog a család. Fogadjunk, hogy nem ettek még mézeskalácsfűszerekkel feldobott fehérrépa-krémlevest, és fogadjunk abban is, hogy akkor is simán elkészíted, ha eddig csak a mikrót használtad a konyhában!

Bacon vagy zöldségcsipsz is mehet a tetejére.
Bacon vagy zöldségcsipsz is mehet a tetejére.Fotó: va103

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kis kanál mézeskalácsfűszer-keverék
  • 4 közepes darab fehérrépa (vagy pasztinák)
  • 2 darab burgonya
  • 8 deci zöldségalaplé
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • só és bors
  • 1 csapott evőkanál barna cukor
  • 2 deci tejszín
  • 4 darab mézeskalács összetörve
  • 1 nagy evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Vágd kockákra a zöldségeket, majd forgasd át a kanál vajban. Add hozzá az alaplevet, ebben főzd puhára a zöldségeket. A kockák méretétől függ a főzési idő, de fél óra alatt biztosan elkészül.

Ezek után pürésítsd a zöldségeket botmixerrel, majd add hozzá a tejszínben elkevert keményítőt és fűszereket. Keverj rajta néhányat. Ha besűrűsödött, már tálalhatod is az édes mézeskalácsmorzsákkal. Karácsonyi hangulatú, nagyon érdekes leves lesz belőle, amit húsevőknek néhány szem sült baconnel is feldobhatsz. Ha tovább fokoznád az izgalmakat, egy-egy marék vegyes zöldségcsipsz is mehet a tetejére.  

Ne köss kompromisszumot: itt a tökéletes mézeskalács receptje
Ne köss kompromisszumot: itt a tökéletes mézeskalács receptje

A torták Oscar-díját elnyerő Vargáné Orbán Anikó hosszas kutatómunkával kísérletezte ki receptet, amit most közkinccsé teszünk.

Tovább »

Még több recept

Ez a toszkán virslis-kolbászos leves nyaralás nélkül is nyári hangulatba hoz

Csak dobj bele minden maradék zöldséget, amit otthon találsz, adj hozzá olasz fűszereket, és tálald néhány sajttal összeolvasztott bagettszelettel. Tökéletesen kivált egy vacsorát.

január1., 06:04

Egy gazdag leves a hideg estékre: burgonyaleves póréhagymával és baconnel

Ha szeretnéd egy gazdag és nagyon finom burgonyalevessel kiváltani a vacsorát, ezt a póréhagymásat próbáld ki. Ha a baconnel (és a kalóriákkal) spórolnál, napon szárított sonkával a tetején érdemes tálalnod.

február4., 06:28

Töltsd meg a paradicsomokat fűszeres kuszkusszal – köretként és vega fogásként is szeretni fogod

Gyors, mediterrán hangulatú, ami vegaként klasszul laktat, ha pedig húsevőknek tálalod, izgalmas köret lesz belőle. Egy adag oregánóval, olívával és friss kecskesajttal a legfinomabb.

február26., 06:04

Görög sült cukkini burgonyával – az egyik legfinomabb mediterrán köret

A briam egy hagyományos görög sült zöldségétel burgonyával, cukkinivel, paradicsommal és lila hagymával, sok olívaolajjal. A remek görög konyha tipikus fogása, ahol néhány egyszerű alapanyagból mindig finom étel készül, kevés erőfeszítéssel.

február26., 06:04

Görög lencseleves – kedvencünk mediterrán ruhában

Mi úgy vagyunk vele, hogy a levesekből bármikor jöhet egy-egy új változat. Ezt egy szelet pirított, vajas kaláccsal tálaltuk, és remek volt a sós-fűszeres falatok mellett az édeskés, kicsit ropogós kísérő.

február27., 06:00

Újévi életmódváltás? Ezt a gyors vegán levest próbáld ki!

A kukoricától édes, a Cayenne-csilitől kissé csípős lesz ez a finomság, ami szuper lesz minden mexikói hangulatú főétel előtt, de egy fáradtabb napon akár helyette is. Tortillacsipszekkel és jalapeñokarikákkal érdemes tálalnod.

január6., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.