Ilyet még nem kóstoltál: mézeskalácsfűszeres fehérrépa-krémleves mézeskalácsmorzsával

Persze hogy furcsa, de ha nem ennénk néha furcsa dolgokat, sosem szerettük volna meg az olívabogyót, a kéksajtot, a velős pirítóst vagy a marhanyelvet tormával.

Kezdőként is összedobhatsz olyan levest karácsonykor (vagy máskor), amire mindig emlékezni fog a család. Fogadjunk, hogy nem ettek még mézeskalácsfűszerekkel feldobott fehérrépa-krémlevest, és fogadjunk abban is, hogy akkor is simán elkészíted, ha eddig csak a mikrót használtad a konyhában!

Bacon vagy zöldségcsipsz is mehet a tetejére.
Bacon vagy zöldségcsipsz is mehet a tetejére.Fotó: va103

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kis kanál mézeskalácsfűszer-keverék
  • 4 közepes darab fehérrépa (vagy pasztinák)
  • 2 darab burgonya
  • 8 deci zöldségalaplé
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • só és bors
  • 1 csapott evőkanál barna cukor
  • 2 deci tejszín
  • 4 darab mézeskalács összetörve
  • 1 nagy evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Vágd kockákra a zöldségeket, majd forgasd át a kanál vajban. Add hozzá az alaplevet, ebben főzd puhára a zöldségeket. A kockák méretétől függ a főzési idő, de fél óra alatt biztosan elkészül.

Ezek után pürésítsd a zöldségeket botmixerrel, majd add hozzá a tejszínben elkevert keményítőt és fűszereket. Keverj rajta néhányat. Ha besűrűsödött, már tálalhatod is az édes mézeskalácsmorzsákkal. Karácsonyi hangulatú, nagyon érdekes leves lesz belőle, amit húsevőknek néhány szem sült baconnel is feldobhatsz. Ha tovább fokoznád az izgalmakat, egy-egy marék vegyes zöldségcsipsz is mehet a tetejére.  

Ne köss kompromisszumot: itt a tökéletes mézeskalács receptje
Ne köss kompromisszumot: itt a tökéletes mézeskalács receptje

A torták Oscar-díját elnyerő Vargáné Orbán Anikó hosszas kutatómunkával kísérletezte ki receptet, amit most közkinccsé teszünk.

Tovább »

Még több recept

Készíts gazdag levest cukkinivel és kecskesajttal!

Sűrű levest készítettünk egészséges cukkinivel, fokhagymával és egy kis adag kecskesajttal. Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is könnyen el tudod majd készíteni.

február3., 06:04

Ez a quinoával készült lencseleves tökéletes lesz az új év első napjára

Egy gyors, marokkói hangulatú leves, és máris letudtad a kötelező újévi lencsét, ráadásul egy kevés bacont is tettünk bele, hogy a malac se maradjon ki ebből a pofonegyszerű fogásból.

2020. december29., 06:24

Fűszeres, tonhalas tészta – friss paradicsommal lesz az igazi

Mediterrán hangulatban, jó sok rozmaringgal és oregánóval készítettük el ezt a fogást, amihez negyedóra sem kellett. Durumtésztával tálalva és sós lében eltett tonhallal készítve még egészségesebb változatát dobhatod össze.

március7., 10:44

Gombaleves bulgurral – vajas pirítóssal szeretjük a legjobban

Ez a leves bulgurral még gazdagabb lesz, hát még akkor, ha a mellé kínált pirítósra egy nagy adag frissen tört rózsaborsot is szórsz. Percek alatt elkészül és remek vega fogás, amit ebédre és vacsorára is tálalhatsz.

február3., 06:04

Ezt az olaszos tésztalevest jó sok aszalt paradicsommal dobtuk fel

Ha csak egy kevés tészta maradt otthon, főzd bele ebbe a vörös pestóval készült levesbe, ami segít így év elején egy kicsit kevesebb kalóriát fogyasztanod. Ha szereted a pizzát, ennek a klassz, gazdag levesnek az ízeit is imádni fogod.

január6., 06:04

Ez a gombás-tonhalas quiche tökéletes hétvégi reggeli lesz

Végre egy olyan fogás, amiben nemcsak az olajos tonhal finom, hanem kalóriaszegény változata is. Kapros szósszal lelocsolt, friss zöldségek mellett tálald.

március7., 12:52

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.