Olaszul minestrone, magyarul „mindent bele”!

A minestrone neve valójában a leves szóból ered, ám a gyakorlatban valóban egy olyan fogást takar, amibe mindenféle zöldséget beledobálhatsz. Most egy egyszerű változatot mutatunk fehér babbal, olasz fűszerekkel és jó sok sajttal.

Ez a leves egy kicsit olyan, mint a mi lecsónk: az elkészítése viszonylag egyszerű, teljesen kezdők is megbirkóznak vele, de ahány ház, annyi verzió. A római változat szerint például vörös, a toszkán változatban fehér bab kerül bele. Egy kanál pestóval, kinoával teheted még gazdagabbá, de ismert a tortellinis, garnélás, tökös és kelkáposztás változata is.

Már csak egy kis sajt hiányzik a tetejéről. Vagy inkább sok.
Már csak egy kis sajt hiányzik a tetejéről. Vagy inkább sok.Fotó: alle12

Hozzávalók 4 személyre:

  • mozzarella, parmezán és friss bazsalikom a tálaláshoz
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • 1-1 darab vöröshagyma, zellerszár, burgonya, répa, fehérrépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre főtt fehér bab
  • 1 evőkanál vaj
  • 6 deci víz vagy zöldségalaplé
  • ízlés szerint só, olasz fűszerkeverék és bors
Recept idők

Elkészítés:

Kockázz fel a bab kivételével minden zöldséget, majd futtasd meg őket egy kanál vajon. Néhány perc után öntsd fel az alaplével (vagy a vízzel) a keveréket, fűszerezd, aztán mehet bele a paradicsompüré is. Főzd 10 percig kis lángon, add hozzá a babot, azzal is kapjon még 10 percet. 

Ha elkészült, tálald mozzarellával, friss bazsalikommal, parmezánnal, és akár vajban, olasz fűszerekkel sült pirítóssal is feldobhatod. Egészséges étel ritkán ennyire finom, mint ez az olasz fűszeres teli, olvadt sajttal tálalt leves. Ha egy kicsit gazdagabb változatban készítenéd, tálald főtt tortellinik tetejére. 

10 találmány, amit olaszoknak köszönhetünk
10 találmány, amit olaszoknak köszönhetünk

Olaszországnak és szülötteinek nagy szerepe volt többek között a zongora, az újság és a zsírleszívás feltalálásában is.

Tovább »

Még több recept

Az olaszok tudnak valamit: spenótos ravioli házilag, füstöltsajt-szószos édesburgonyával

Ők a spenótos raviolit karácsonykor eszik egy jó adag tengeri herkentyű és egy szelet puha panettone társaságában. Mi pedig nagyon szívesen követjük őket.

november21., 09:20

Bevállalósaknak keresel gasztromeglepetést? Ez a karamellizálthagyma- és bacondzsem csilivel tökéletes lesz!

Valódi macsóknak, csípőset kedvelő nőknek, bevállalósaknak és tulajdonképpen bárkinek príma ajándék, aki imádja a finomságokat és szerinted lesz kedve ezt az izgalmas triót kipróbálni.

december11., 11:24

Céklaleves almával – ha valami nagyon egészségeset ennél ősszel

Kecskesajttal, almacsipsszel, vagy vajon párolt, fűszeres almaraguval tálald.

október21., 10:44

Sütiajándék, amiről később is eszébe jutsz: mandulás-fehér csokis muffin üvegben

A megajándékozottat megkíméled a piszkos munkától, és épp a süti legjobb részével ajándékozod meg: azzal, hogy ő készítheti el, ráadásul be is falhatja éppen akkor, amikor jólesik.

december9., 11:24

A legtutibb lakásdísz télen, ami ajándékba is tökéletes: mézeskalács ház

Nagy konyhai tapasztalat nem kell hozzá, inkább csak idő és kreativitás. Legalább kétemberes móka, pont ettől alkalmas arra, hogy elhívd a tesód, a barátaid vagy a szerelmed, és közösen bénázzatok/menőzzetek egyet a készítésével.

december11., 09:24

Egy ismert fogás új ruhában: gesztenyeleves céklacsipsszel és gesztenyemézzel

Nem kell az ünnepekig várnod azzal, hogy kipróbáld, egy sima hétköznapot is feldob ez a tartalmas és különleges leves.

november27., 09:20

Mustra