Ez a leves egy kicsit olyan, mint a mi lecsónk: az elkészítése viszonylag egyszerű, teljesen kezdők is megbirkóznak vele, de ahány ház, annyi verzió. A római változat szerint például vörös, a toszkán változatban fehér bab kerül bele. Egy kanál pestóval, kinoával teheted még gazdagabbá, de ismert a tortellinis, garnélás, tökös és kelkáposztás változata is.
Hozzávalók 4 személyre
- mozzarella, parmezán és friss bazsalikom a tálaláshoz
- 4 evőkanál paradicsompüré
- 1-1 darab vöröshagyma, zellerszár, burgonya, répa, fehérrépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 bögre főtt fehér bab
- 1 evőkanál vaj
- 6 deci víz vagy zöldségalaplé
- ízlés szerint só, olasz fűszerkeverék és bors
Elkészítés:
Kockázz fel a bab kivételével minden zöldséget, majd futtasd meg őket egy kanál vajon. Néhány perc után öntsd fel az alaplével (vagy a vízzel) a keveréket, fűszerezd, aztán mehet bele a paradicsompüré is. Főzd 10 percig kis lángon, add hozzá a babot, azzal is kapjon még 10 percet.
Ha elkészült, tálald mozzarellával, friss bazsalikommal, parmezánnal, és akár vajban, olasz fűszerekkel sült pirítóssal is feldobhatod. Egészséges étel ritkán ennyire finom, mint ez az olasz fűszeres teli, olvadt sajttal tálalt leves. Ha egy kicsit gazdagabb változatban készítenéd, tálald főtt tortellinik tetejére.