Olaszul minestrone, magyarul „mindent bele”!

A minestrone neve valójában a leves szóból ered, ám a gyakorlatban valóban egy olyan fogást takar, amibe mindenféle zöldséget beledobálhatsz. Most egy egyszerű változatot mutatunk fehér babbal, olasz fűszerekkel és jó sok sajttal.

Ez a leves egy kicsit olyan, mint a mi lecsónk: az elkészítése viszonylag egyszerű, teljesen kezdők is megbirkóznak vele, de ahány ház, annyi verzió. A római változat szerint például vörös, a toszkán változatban fehér bab kerül bele. Egy kanál pestóval, kinoával teheted még gazdagabbá, de ismert a tortellinis, garnélás, tökös és kelkáposztás változata is.

Már csak egy kis sajt hiányzik a tetejéről. Vagy inkább sok.
Már csak egy kis sajt hiányzik a tetejéről. Vagy inkább sok.Fotó: alle12

Hozzávalók 4 személyre:

  • mozzarella, parmezán és friss bazsalikom a tálaláshoz
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • 1-1 darab vöröshagyma, zellerszár, burgonya, répa, fehérrépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre főtt fehér bab
  • 1 evőkanál vaj
  • 6 deci víz vagy zöldségalaplé
  • ízlés szerint só, olasz fűszerkeverék és bors
Recept idők

Elkészítés:

Kockázz fel a bab kivételével minden zöldséget, majd futtasd meg őket egy kanál vajon. Néhány perc után öntsd fel az alaplével (vagy a vízzel) a keveréket, fűszerezd, aztán mehet bele a paradicsompüré is. Főzd 10 percig kis lángon, add hozzá a babot, azzal is kapjon még 10 percet. 

Ha elkészült, tálald mozzarellával, friss bazsalikommal, parmezánnal, és akár vajban, olasz fűszerekkel sült pirítóssal is feldobhatod. Egészséges étel ritkán ennyire finom, mint ez az olasz fűszeres teli, olvadt sajttal tálalt leves. Ha egy kicsit gazdagabb változatban készítenéd, tálald főtt tortellinik tetejére. 

10 találmány, amit olaszoknak köszönhetünk
10 találmány, amit olaszoknak köszönhetünk

Olaszországnak és szülötteinek nagy szerepe volt többek között a zongora, az újság és a zsírleszívás feltalálásában is.

Tovább »

Még több recept

Leves cheddar sajttal és sonkával – ezt próbáld ki vacsorára!

Egy kevés barna sör is feldobhatja ezt a gyors levest, ami egy nagy adag cheddarral és érett, napon szárított sonkaszeletekkel lesz még izgalmasabb. Ha friss zöldséggel tálalnád, szárzellert apríts bele!

február20., 06:00

Gombaleves bulgurral – vajas pirítóssal szeretjük a legjobban

Ez a leves bulgurral még gazdagabb lesz, hát még akkor, ha a mellé kínált pirítósra egy nagy adag frissen tört rózsaborsot is szórsz. Percek alatt elkészül és remek vega fogás, amit ebédre és vacsorára is tálalhatsz.

február3., 06:04

Újévi életmódváltás? Ezt a gyors vegán levest próbáld ki!

A kukoricától édes, a Cayenne-csilitől kissé csípős lesz ez a finomság, ami szuper lesz minden mexikói hangulatú főétel előtt, de egy fáradtabb napon akár helyette is. Tortillacsipszekkel és jalapeñokarikákkal érdemes tálalnod.

január6., 06:04

Ez a toszkán virslis-kolbászos leves nyaralás nélkül is nyári hangulatba hoz

Csak dobj bele minden maradék zöldséget, amit otthon találsz, adj hozzá olasz fűszereket, és tálald néhány sajttal összeolvasztott bagettszelettel. Tökéletesen kivált egy vacsorát.

január1., 06:04

Pulyka-vadrizs leves – egészséges és laktató fogás, ami nem nehezít el

A gazdag leveseket azért szeretjük, mert jó kis munkahelyi fogás lehet belőlük úgy, hogy nem nehéz egészségessé varázsolni őket. Ebbe nálunk mindig olyan zöldség kerül, amiből éppen van a hűtőben – a borsótól a karalábéig mindennel működik.

február20., 06:00

Kóstoltad már a marokkói kuszkuszlevest?

Ha még nem próbáltad, év elején érdemes letesztelned ezt a marokkói hangulatú, kuszkuszos levest, ami akár nehezebb fogások előtt, akár önmagában, egy könnyű vacsoraként is tálalható.

január13., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.