Olaszul minestrone, magyarul „mindent bele”!

A minestrone neve valójában a leves szóból ered, ám a gyakorlatban valóban egy olyan fogást takar, amibe mindenféle zöldséget beledobálhatsz. Most egy egyszerű változatot mutatunk fehér babbal, olasz fűszerekkel és jó sok sajttal.

Ez a leves egy kicsit olyan, mint a mi lecsónk: az elkészítése viszonylag egyszerű, teljesen kezdők is megbirkóznak vele, de ahány ház, annyi verzió. A római változat szerint például vörös, a toszkán változatban fehér bab kerül bele. Egy kanál pestóval, kinoával teheted még gazdagabbá, de ismert a tortellinis, garnélás, tökös és kelkáposztás változata is.

Már csak egy kis sajt hiányzik a tetejéről. Vagy inkább sok.
Már csak egy kis sajt hiányzik a tetejéről. Vagy inkább sok.Fotó: alle12

Hozzávalók 4 személyre:

  • mozzarella, parmezán és friss bazsalikom a tálaláshoz
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • 1-1 darab vöröshagyma, zellerszár, burgonya, répa, fehérrépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre főtt fehér bab
  • 1 evőkanál vaj
  • 6 deci víz vagy zöldségalaplé
  • ízlés szerint só, olasz fűszerkeverék és bors
Recept idők

Elkészítés:

Kockázz fel a bab kivételével minden zöldséget, majd futtasd meg őket egy kanál vajon. Néhány perc után öntsd fel az alaplével (vagy a vízzel) a keveréket, fűszerezd, aztán mehet bele a paradicsompüré is. Főzd 10 percig kis lángon, add hozzá a babot, azzal is kapjon még 10 percet. 

Ha elkészült, tálald mozzarellával, friss bazsalikommal, parmezánnal, és akár vajban, olasz fűszerekkel sült pirítóssal is feldobhatod. Egészséges étel ritkán ennyire finom, mint ez az olasz fűszeres teli, olvadt sajttal tálalt leves. Ha egy kicsit gazdagabb változatban készítenéd, tálald főtt tortellinik tetejére. 

10 találmány, amit olaszoknak köszönhetünk
10 találmány, amit olaszoknak köszönhetünk

Olaszországnak és szülötteinek nagy szerepe volt többek között a zongora, az újság és a zsírleszívás feltalálásában is.

Tovább »

Még több recept

Ropogós tonhalfasírt citrommal és parmezánnal

Szeretjük saláták mellett, munkahelyi szendvicsek közepén, de akár egy klassz, tejszínes-rozmaringos répafőzelék mellett is finomak ezek a gyors fasírtok.

március7., 10:20

Ezt az olaszos tésztalevest jó sok aszalt paradicsommal dobtuk fel

Ha csak egy kevés tészta maradt otthon, főzd bele ebbe a vörös pestóval készült levesbe, ami segít így év elején egy kicsit kevesebb kalóriát fogyasztanod. Ha szereted a pizzát, ennek a klassz, gazdag levesnek az ízeit is imádni fogod.

január6., 06:04

Görög lencseleves – kedvencünk mediterrán ruhában

Mi úgy vagyunk vele, hogy a levesekből bármikor jöhet egy-egy új változat. Ezt egy szelet pirított, vajas kaláccsal tálaltuk, és remek volt a sós-fűszeres falatok mellett az édeskés, kicsit ropogós kísérő.

február27., 06:00

Mézes-narancsos szilva – köretként és desszertalapnak is remek

A legjobb, ami a szilvákkal történhet, vitán felül a szilvás gombóc, de a nagyáruházakban ilyenkor is akad belőlük, így nem érdemes kihagynod ezt a klassz ragut, ami egy kanál vaníliafagyival remek nyári desszert, egy szelet csirkemell vagy grillezett mozzarella mellett izgalmas vacsora lesz.

március8., 10:24

Meleg saláta lencsével, burgonyával és savanykás kapribogyóval

Mediterrán hangulatú fogás, amiből nem hiányzik a hús, főleg, ha pirított vajas bagettszeletekkel és egy kevés fetával a tetején tálalod.

március6., 10:20

Fűszeres, tonhalas tészta – friss paradicsommal lesz az igazi

Mediterrán hangulatban, jó sok rozmaringgal és oregánóval készítettük el ezt a fogást, amihez negyedóra sem kellett. Durumtésztával tálalva és sós lében eltett tonhallal készítve még egészségesebb változatát dobhatod össze.

március7., 10:44

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.