Olaszul minestrone, magyarul „mindent bele”!

A minestrone neve valójában a leves szóból ered, ám a gyakorlatban valóban egy olyan fogást takar, amibe mindenféle zöldséget beledobálhatsz. Most egy egyszerű változatot mutatunk fehér babbal, olasz fűszerekkel és jó sok sajttal.

Ez a leves egy kicsit olyan, mint a mi lecsónk: az elkészítése viszonylag egyszerű, teljesen kezdők is megbirkóznak vele, de ahány ház, annyi verzió. A római változat szerint például vörös, a toszkán változatban fehér bab kerül bele. Egy kanál pestóval, kinoával teheted még gazdagabbá, de ismert a tortellinis, garnélás, tökös és kelkáposztás változata is.

Már csak egy kis sajt hiányzik a tetejéről. Vagy inkább sok.
Már csak egy kis sajt hiányzik a tetejéről. Vagy inkább sok.alle12

Hozzávalók 4 személyre:

  • mozzarella, parmezán és friss bazsalikom a tálaláshoz
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • 1-1 darab vöröshagyma, zellerszár, burgonya, répa, fehérrépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre főtt fehér bab
  • 1 evőkanál vaj
  • 6 deci víz vagy zöldségalaplé
  • ízlés szerint só, olasz fűszerkeverék és bors
Recept idők

Elkészítés:

Kockázz fel a bab kivételével minden zöldséget, majd futtasd meg őket egy kanál vajon. Néhány perc után öntsd fel az alaplével (vagy a vízzel) a keveréket, fűszerezd, aztán mehet bele a paradicsompüré is. Főzd 10 percig kis lángon, add hozzá a babot, azzal is kapjon még 10 percet. 

Ha elkészült, tálald mozzarellával, friss bazsalikommal, parmezánnal, és akár vajban, olasz fűszerekkel sült pirítóssal is feldobhatod. Egészséges étel ritkán ennyire finom, mint ez az olasz fűszeres teli, olvadt sajttal tálalt leves. Ha egy kicsit gazdagabb változatban készítenéd, tálald főtt tortellinik tetejére. 

kapcsolódó 10 találmány, amit olaszoknak köszönhetünk
10 találmány, amit olaszoknak köszönhetünk

Olaszországnak és szülötteinek nagy szerepe volt többek között a zongora, az újság és a zsírleszívás feltalálásában is.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ezt a remek, vegán édesburgonya-levest kezdőként is könnyen összedobod

Ez a fogás remek pirított olajos magvakkal és egy kevés mazsolával a közepén, ha pedig nincs bajod a húsfélékkel, mozzarellagolyókkal és napon szárított sonkaszeletekkel dobd fel.

szeptember17., 11:24

Az epres francia pirítós töltött változata a legjobb reggeli, ha te is édesszájú vagy

Nem túl időigényes fogás, de éppen elég elegáns arra az esetre is, ha egy brunch kerekedik nálatok, ahol néhány szokatlan fogással dobnád fel a menüsort.

szeptember21., 10:24

Grillezett kenyér- és paradicsomsaláta – prosciuttoszeletekkel lesz mediterrán hangulatú

Gyors, olasz hangulatú fogás, amit mi hatalmas, töltött olívafalatokkal szeretünk a legjobban.

június24., 10:24

Perzsa joghurtleves – tökéletes nyári fogás, amit még főznöd sem kell

Egy joghurtba pácolt, grillezett csirkecombfilé elé például remek ez a leves. A desszerttel sem kell sokat foglalkoznod és a forró sütő mellett állnod, mert ezen a héten izgalmas, hidegen készülő desszertekkel készültünk.

június28., 10:24

Szicíliai halfilé: vajas édesburgonyával tálalva a legfinomabb

Annyira gyors, hogy szinte hihetetlen, hogy ilyen finom lesz a végeredmény. Az már csak hab a tortán, hogy kalóriaszegény, egészséges fogás, amit az olasz konyha rajongói biztosan szeretni fognak.

augusztus13., 12:52

Triplacsokis amerikai palacsinta – akár cukormentesen is készítheted

Ha zabpehelyliszttel készül és édesítővel készült hozzávalókat választasz, akár egy alacsony glikémiás indexű fogás is lehet ebből a remek palacsintából. Ha extrém elegánsan tálalnád, frissen felvert tejszínhabot kanalazz rá, és liofilizált gyümölcsökkel szórd meg.

szeptember23., 11:24

Mustra