Olaszul minestrone, magyarul „mindent bele”!

A minestrone neve valójában a leves szóból ered, ám a gyakorlatban valóban egy olyan fogást takar, amibe mindenféle zöldséget beledobálhatsz. Most egy egyszerű változatot mutatunk fehér babbal, olasz fűszerekkel és jó sok sajttal.

Ez a leves egy kicsit olyan, mint a mi lecsónk: az elkészítése viszonylag egyszerű, teljesen kezdők is megbirkóznak vele, de ahány ház, annyi verzió. A római változat szerint például vörös, a toszkán változatban fehér bab kerül bele. Egy kanál pestóval, kinoával teheted még gazdagabbá, de ismert a tortellinis, garnélás, tökös és kelkáposztás változata is.

Már csak egy kis sajt hiányzik a tetejéről. Vagy inkább sok.
Már csak egy kis sajt hiányzik a tetejéről. Vagy inkább sok.Fotó: alle12

Hozzávalók 4 személyre:

  • mozzarella, parmezán és friss bazsalikom a tálaláshoz
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • 1-1 darab vöröshagyma, zellerszár, burgonya, répa, fehérrépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre főtt fehér bab
  • 1 evőkanál vaj
  • 6 deci víz vagy zöldségalaplé
  • ízlés szerint só, olasz fűszerkeverék és bors
Recept idők

Elkészítés:

Kockázz fel a bab kivételével minden zöldséget, majd futtasd meg őket egy kanál vajon. Néhány perc után öntsd fel az alaplével (vagy a vízzel) a keveréket, fűszerezd, aztán mehet bele a paradicsompüré is. Főzd 10 percig kis lángon, add hozzá a babot, azzal is kapjon még 10 percet. 

Ha elkészült, tálald mozzarellával, friss bazsalikommal, parmezánnal, és akár vajban, olasz fűszerekkel sült pirítóssal is feldobhatod. Egészséges étel ritkán ennyire finom, mint ez az olasz fűszeres teli, olvadt sajttal tálalt leves. Ha egy kicsit gazdagabb változatban készítenéd, tálald főtt tortellinik tetejére. 

10 találmány, amit olaszoknak köszönhetünk
10 találmány, amit olaszoknak köszönhetünk

Olaszországnak és szülötteinek nagy szerepe volt többek között a zongora, az újság és a zsírleszívás feltalálásában is.

Tovább »

Még több recept

Még egy pulykás menőség: Pulykakebab vörösáfonyás rizzsel és citrusos-fokhagymás majonézzel

Ez a szuper fogás egy kis nyári hangulatot hoz a téli hétköznapokba, ráadásul ünnepi ételként is megállja a helyét.

december3., 11:24

Gourmet-riadó: erdeigomba-krémleves aszalt vörös áfonyával

A finom, fanyar és édeskés áfonya nem kötelező elem, tálalhatod vajban megforgatott csicseriborsóval vagy fűszeres kenyérkockákkal is.

november11., 10:44

Könnyű és ünnepi: aszúleves parmezánnal

Imádjuk, mert úgy ünnepi, hogy percek alatt kész van, ráadásul nem leszünk tőle teljesen tele a dupla adag töltött káposzta előtt.

november25., 09:24

Télen még jól jöhet: tejszínes csirkeleves, tárkonyos, citromos kenyérkockákkal

A barna kenyérre olvasztott sajt, a sült, ropogós vöröshagymakockák, és a zöldségcsipsz is szuper a tetején.

november13., 09:24

Szuper leves alig fél óra alatt: brokklikrémleves füstölt hallal

Ebben a formában is kerülhet hal a karácsonyi asztalra, ha egy kicsit újítanátok a szokásos halászlén.

november26., 09:24

Mustra