Itt az ősz: három liter szilvaleves tüskével

Egy kis pálinkával dobtuk fel a gyümölcslevest, amit most nem friss gyümölcsből, hanem befőttből készítünk el, így még egyszerűbb, ráadásul minden szezonban élvezhető.

A szilvalevessel tüske nélkül sincs baj, de felnőtt változatban egy picit érdekesebb és különlegesebb lesz, ha egy kevés pálinkával meglocsolt aszaltszilvával kínáljuk. Így lehet egy egyszerű levesből akár menő és könnyű ünnepi fogás is. Kezdőként is simán nekivághatsz, nem lesz benne semmilyen nehézség. A levesbetét nélkül akár gyerekeknek is kínálhatod.

 

Gyermekek elől elzárva tartandó.
Gyermekek elől elzárva tartandó.Fotó: kgfoto

Hozzávalók 3 személyre:

  • 2 marék aszalt szilva felkockázva
  • 1 evőkanál szilvapálinka
  • 1 nagy üveg szilvabefőtt
  • 10 deka cukor
  • 2 deci tejszín
  • 2 evőkanál vaníliás pudingpor (liszttel is helyettesítheted)
  • ízlés szerint szegfűszeg, fahéj
  • fél mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el az aszalt szilvát a pálinkával, majd tedd félre. 

Tedd fel melegedni a szilvabefőttet a fűszerekkel, amikor már forró, add hozzá a tejszínt, utána botmixerrel sűrítsd a levest. Vedd le a tűzről, és egy merőkanálnyit keverj el a pudingporral, majd töltsd vissza a fazékba, ezzel sűrítsd be a levest. (A sűrűsége attól is függ, mennyi leve volt a befőttnek, ezért ha úgy érzed, hogy túl sűrű, egy kevés vízzel vagy tejjel tudsz hígítani rajta.)

Tálald a beáztatott szilvákkal és kekszmorzsával a tetején. Ha egy kicsit óvatosabb változatban készítenéd, 2 kanál vörösborban forgasd meg az aszalt szilvákat pálinka helyett. Hidegen és melegen is nagyon finom, ünnepi változatban egy pár szem cukrozott narancshéj és sós, pörkölt mandula is mehet a tetejére. 

(Nem lesz belőle 3 liter, de úgy 3 személyre elég egy-egy tartalmasabb fogás előtt.)

 

A legjobb szilvás receptjeink egyben
A legjobb szilvás receptjeink egyben

Összeszedtük a kedvenc szilvás sütijeinket rácsos lepénytől muffinig, brownie-tól gombócig. Süssön meg gyorsan párat, amíg még van szilva a piacon!

Tovább »

Még több recept

Gyömbéres édesburgonya-leves – nyáron hidegen is finom

Nyáron egy kevés banáncsipsszel és grillezett ananásszal, télen mézeskalács-fűszerekkel és egy nagy adag almás raguval készítsd el. A meleg hónapokban hidegen tálalva is finom.

május20., 06:04

Csirkés-zöldbabos stir fry egyszerűen – ehhez az egzotikus fogáshoz nem kell speciális boltba menned

Akár más zöldségekkel is készítheted ezt a különlegességet, és ha már unod a sima csirke-burgonya kombinációt, ezzel a néhány ázsiai fűszerrel bolondítsd meg.

június7., 06:00

Szereted az édesburgonyát? Próbáld ki levesben egy kevés körtével és pirított tökmaggal!

Ha a tökmag nem jönne be, köményes csicseriborsóval is tálalhatod ezt a krémes levest, amit akkor is könnyen összedobsz majd, ha még nincs sok konyhai rutinod.

március12., 06:00

Tormakrémleves egyszerűen – egy kevés füstölt marhanyelvvel tálald

Érdemes minél gyakrabban enned tormát, a legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása órákon át tart. Rajtunk ne múljon, hogy egy igazán élvezhető formában kerülhessen az asztalra.

március22., 06:00

Egyszerű rakott spárga – ebben van a darált hús helye

Még egy klassz, rakott fogás, amit azért rajongunk, mert néhány perc alatt lesz belőle egy jó kis darált húsos étel, ami nem bolognai, és nem is a fasírt. Nem nagyon nehéz összerakni sem, ha kezdő vagy a konyhában, akkor is simán nekiállhatsz.

június7., 06:00

Gyors ananászleves kurkumával és csilis banáncsipsszel

Nincs is jobb azoknál az ízekben gazdag és még csak nem is unalmas leveseknél, amiket néhány perc alatt, akár főzés nélkül is összedobhatunk egy-egy fárasztó hétköznap végén. Ha nyitott vagy a különleges ízkombinációkra, vagy a gyors ételek a kedvenceid, figyeld e heti receptjeinket, mert öt különleges, gyors levessel készültünk.

június3., 06:00

Mustra