Itt az ősz: három liter szilvaleves tüskével

Egy kis pálinkával dobtuk fel a gyümölcslevest, amit most nem friss gyümölcsből, hanem befőttből készítünk el, így még egyszerűbb, ráadásul minden szezonban élvezhető.

A szilvalevessel tüske nélkül sincs baj, de felnőtt változatban egy picit érdekesebb és különlegesebb lesz, ha egy kevés pálinkával meglocsolt aszaltszilvával kínáljuk. Így lehet egy egyszerű levesből akár menő és könnyű ünnepi fogás is. Kezdőként is simán nekivághatsz, nem lesz benne semmilyen nehézség. A levesbetét nélkül akár gyerekeknek is kínálhatod.

 

Gyermekek elől elzárva tartandó.
Gyermekek elől elzárva tartandó.Fotó: kgfoto

Hozzávalók 3 személyre:

  • 2 marék aszalt szilva felkockázva
  • 1 evőkanál szilvapálinka
  • 1 nagy üveg szilvabefőtt
  • 10 deka cukor
  • 2 deci tejszín
  • 2 evőkanál vaníliás pudingpor (liszttel is helyettesítheted)
  • ízlés szerint szegfűszeg, fahéj
  • fél mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el az aszalt szilvát a pálinkával, majd tedd félre. 

Tedd fel melegedni a szilvabefőttet a fűszerekkel, amikor már forró, add hozzá a tejszínt, utána botmixerrel sűrítsd a levest. Vedd le a tűzről, és egy merőkanálnyit keverj el a pudingporral, majd töltsd vissza a fazékba, ezzel sűrítsd be a levest. (A sűrűsége attól is függ, mennyi leve volt a befőttnek, ezért ha úgy érzed, hogy túl sűrű, egy kevés vízzel vagy tejjel tudsz hígítani rajta.)

Tálald a beáztatott szilvákkal és kekszmorzsával a tetején. Ha egy kicsit óvatosabb változatban készítenéd, 2 kanál vörösborban forgasd meg az aszalt szilvákat pálinka helyett. Hidegen és melegen is nagyon finom, ünnepi változatban egy pár szem cukrozott narancshéj és sós, pörkölt mandula is mehet a tetejére. 

(Nem lesz belőle 3 liter, de úgy 3 személyre elég egy-egy tartalmasabb fogás előtt.)

 

A legjobb szilvás receptjeink egyben
A legjobb szilvás receptjeink egyben

Összeszedtük a kedvenc szilvás sütijeinket rácsos lepénytől muffinig, brownie-tól gombócig. Süssön meg gyorsan párat, amíg még van szilva a piacon!

Tovább »

Még több recept

Vargányás, tejszínes sertésszűzcsíkok egyszerűen – házi tésztával tálald!

...De azért vajas pirítóssal is lecsúszik.

november19., 09:24

Izgalmas és vega: rizsleves mentával

Kicsit krémes, kicsit savanykás és nagyon fűszeres fogás, ami tökéletesen kiegészíti akár a nehezebb húsételeket is.

november8., 10:44

Ha imádjátok a különlegességeket: karácsonyi szarvasgombás brownie házi tejszínhabbal

A szarvasgomba semmihez sem hasonlítható aromája tökéletes fűszer egy ilyen csokis édességben.

november18., 12:04

Egészséges és egzotikus leves egyszerűen, shiitake gombából

A Távol-Keleten azt mondják: a meghűléstől a fejfájásig szinte mindenre jó a shiitake. Éhségre mindenképpen, ezért most egy könnyű levest készítettünk belőle.

október23., 09:20

Olaszul minestrone, magyarul „mindent bele”!

Egy egyszerű változatot mutatunk fehér babbal, olasz fűszerekkel és jó sok sajttal.

november12., 09:24

Egy klasszikus ünnepi öltözetben: Wellington bélszín gesztenyével és pármai sonkával

Ebben a változatban a klasszikus, fűszeres gombatöltelék mellé egy kis édeskés főtt gesztenye is kerül. Ezt borítja majd a húst a friss levelestészta-réteg alatt.

november18., 09:24

Mustra