Itt az ősz: három liter szilvaleves tüskével

Egy kis pálinkával dobtuk fel a gyümölcslevest, amit most nem friss gyümölcsből, hanem befőttből készítünk el, így még egyszerűbb, ráadásul minden szezonban élvezhető.

A szilvalevessel tüske nélkül sincs baj, de felnőtt változatban egy picit érdekesebb és különlegesebb lesz, ha egy kevés pálinkával meglocsolt aszaltszilvával kínáljuk. Így lehet egy egyszerű levesből akár menő és könnyű ünnepi fogás is. Kezdőként is simán nekivághatsz, nem lesz benne semmilyen nehézség. A levesbetét nélkül akár gyerekeknek is kínálhatod.

 

Gyermekek elől elzárva tartandó.
Gyermekek elől elzárva tartandó.kgfoto

Hozzávalók 3 személyre

  • 2 marék aszalt szilva felkockázva
  • 1 evőkanál szilvapálinka
  • 1 nagy üveg szilvabefőtt
  • 10 deka cukor
  • 2 deci tejszín
  • 2 evőkanál vaníliás pudingpor (liszttel is helyettesítheted)
  • ízlés szerint szegfűszeg, fahéj
  • fél mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el az aszalt szilvát a pálinkával, majd tedd félre. 

Tedd fel melegedni a szilvabefőttet a fűszerekkel, amikor már forró, add hozzá a tejszínt, utána botmixerrel sűrítsd a levest. Vedd le a tűzről, és egy merőkanálnyit keverj el a pudingporral, majd töltsd vissza a fazékba, ezzel sűrítsd be a levest. (A sűrűsége attól is függ, mennyi leve volt a befőttnek, ezért ha úgy érzed, hogy túl sűrű, egy kevés vízzel vagy tejjel tudsz hígítani rajta.)

Tálald a beáztatott szilvákkal és kekszmorzsával a tetején. Ha egy kicsit óvatosabb változatban készítenéd, 2 kanál vörösborban forgasd meg az aszalt szilvákat pálinka helyett. Hidegen és melegen is nagyon finom, ünnepi változatban egy pár szem cukrozott narancshéj és sós, pörkölt mandula is mehet a tetejére. 

(Nem lesz belőle 3 liter, de úgy 3 személyre elég egy-egy tartalmasabb fogás előtt.)

 

A legjobb szilvás receptjeink egyben A legjobb szilvás receptjeink egyben

Összeszedtük a kedvenc szilvás sütijeinket rácsos lepénytől muffinig, brownie-tól gombócig. Süssön meg gyorsan párat, amíg még van szilva a piacon!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti beledobálós: kacsamell szilvával és édesburgonyával

Szeretjük azokat az ételeket, amik igyekeznek a kezünkre játszani és nem várják el a az embertől, hogy munka után még órákon át varázsoljon, majd millió tálat mosogasson a konyhában. Íme, itt is van az egyik közülük, ami úgy egyszerű, hogy közben nem melegszendvics, de még csak nem is leves, hanem egy remek, izgalmas kacsasült, amivel együtt a körete is elkészül egyetlen serpenyőben.

2021. október30., 11:24

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Ez a szilvás-forralt boros desszert garantáltan feldobja az őszi napokat

Tudtad, hogy a forralt bor aromái akár szószokban és süteményekben is nagyon finomak tudnak lenni? Ha nem tudtad, fogadj el tőlünk egy tippet egy gyors sütire, amibe akár a házibuliból maradt forralt bor maradékát is felhasználhatod.

2021. október20., 15:52

Egyszerű és elegáns fogás: szarvasgombás burgonyakrémleves

A krumplileves egészen addig egy remek menzás és hó végi recept, amíg nem kerül bele egy kevés szarvasgombaolaj és tejszín. Utána már az ünnepi asztalon is gond nélkül megállja a helyét.

2021. november17., 07:04

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek