Itt az ősz: három liter szilvaleves tüskével

Egy kis pálinkával dobtuk fel a gyümölcslevest, amit most nem friss gyümölcsből, hanem befőttből készítünk el, így még egyszerűbb, ráadásul minden szezonban élvezhető.

A szilvalevessel tüske nélkül sincs baj, de felnőtt változatban egy picit érdekesebb és különlegesebb lesz, ha egy kevés pálinkával meglocsolt aszaltszilvával kínáljuk. Így lehet egy egyszerű levesből akár menő és könnyű ünnepi fogás is. Kezdőként is simán nekivághatsz, nem lesz benne semmilyen nehézség. A levesbetét nélkül akár gyerekeknek is kínálhatod.

 

Gyermekek elől elzárva tartandó.
Gyermekek elől elzárva tartandó.Fotó: kgfoto

Hozzávalók 3 személyre:

  • 2 marék aszalt szilva felkockázva
  • 1 evőkanál szilvapálinka
  • 1 nagy üveg szilvabefőtt
  • 10 deka cukor
  • 2 deci tejszín
  • 2 evőkanál vaníliás pudingpor (liszttel is helyettesítheted)
  • ízlés szerint szegfűszeg, fahéj
  • fél mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el az aszalt szilvát a pálinkával, majd tedd félre. 

Tedd fel melegedni a szilvabefőttet a fűszerekkel, amikor már forró, add hozzá a tejszínt, utána botmixerrel sűrítsd a levest. Vedd le a tűzről, és egy merőkanálnyit keverj el a pudingporral, majd töltsd vissza a fazékba, ezzel sűrítsd be a levest. (A sűrűsége attól is függ, mennyi leve volt a befőttnek, ezért ha úgy érzed, hogy túl sűrű, egy kevés vízzel vagy tejjel tudsz hígítani rajta.)

Tálald a beáztatott szilvákkal és kekszmorzsával a tetején. Ha egy kicsit óvatosabb változatban készítenéd, 2 kanál vörösborban forgasd meg az aszalt szilvákat pálinka helyett. Hidegen és melegen is nagyon finom, ünnepi változatban egy pár szem cukrozott narancshéj és sós, pörkölt mandula is mehet a tetejére. 

(Nem lesz belőle 3 liter, de úgy 3 személyre elég egy-egy tartalmasabb fogás előtt.)

 

A legjobb szilvás receptjeink egyben
A legjobb szilvás receptjeink egyben

Összeszedtük a kedvenc szilvás sütijeinket rácsos lepénytől muffinig, brownie-tól gombócig. Süssön meg gyorsan párat, amíg még van szilva a piacon!

Tovább »

Még több recept

Hal elegánsan: narancsszószos sült lazac, kapros hercegnőburgonyával

A narancsos lazac ismert fogás, ám nálunk krémes, fűszeres narancsszósszal készül majd, és a hercegnőburgonyát is feldobtuk egy kis kaporral, hogy még különlegesebb legyen.

november14., 12:04

Erdélyi zöldbableves

Egészséges és könnyű, pont elég vacsorára is.

október8., 11:22

Télen még jól jöhet: tejszínes csirkeleves, tárkonyos, citromos kenyérkockákkal

A barna kenyérre olvasztott sajt, a sült, ropogós vöröshagymakockák, és a zöldségcsipsz is szuper a tetején.

november13., 09:24

Ez a kenyérrel sűrített, fűszeres fokhagymakrémleves éppen elég, ha egy könnyű vacsorát szeretnél

Néhány szelet olvasztott sajtos bagettel az igazi.

október24., 11:24

Same in english: shepherd’s pie

Egyszerű skót fogás, ami a krumplipüré-hús párosra ad szokatlan, de annál finomabb alternatívát.

november14., 10:44

Olaszul minestrone, magyarul „mindent bele”!

Egy egyszerű változatot mutatunk fehér babbal, olasz fűszerekkel és jó sok sajttal.

november12., 09:24

Mustra