Itt az ősz: három liter szilvaleves tüskével

Egy kis pálinkával dobtuk fel a gyümölcslevest, amit most nem friss gyümölcsből, hanem befőttből készítünk el, így még egyszerűbb, ráadásul minden szezonban élvezhető.

A szilvalevessel tüske nélkül sincs baj, de felnőtt változatban egy picit érdekesebb és különlegesebb lesz, ha egy kevés pálinkával meglocsolt aszaltszilvával kínáljuk. Így lehet egy egyszerű levesből akár menő és könnyű ünnepi fogás is. Kezdőként is simán nekivághatsz, nem lesz benne semmilyen nehézség. A levesbetét nélkül akár gyerekeknek is kínálhatod.

 

Gyermekek elől elzárva tartandó.
Gyermekek elől elzárva tartandó.Fotó: kgfoto

Hozzávalók 3 személyre:

  • 2 marék aszalt szilva felkockázva
  • 1 evőkanál szilvapálinka
  • 1 nagy üveg szilvabefőtt
  • 10 deka cukor
  • 2 deci tejszín
  • 2 evőkanál vaníliás pudingpor (liszttel is helyettesítheted)
  • ízlés szerint szegfűszeg, fahéj
  • fél mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el az aszalt szilvát a pálinkával, majd tedd félre. 

Tedd fel melegedni a szilvabefőttet a fűszerekkel, amikor már forró, add hozzá a tejszínt, utána botmixerrel sűrítsd a levest. Vedd le a tűzről, és egy merőkanálnyit keverj el a pudingporral, majd töltsd vissza a fazékba, ezzel sűrítsd be a levest. (A sűrűsége attól is függ, mennyi leve volt a befőttnek, ezért ha úgy érzed, hogy túl sűrű, egy kevés vízzel vagy tejjel tudsz hígítani rajta.)

Tálald a beáztatott szilvákkal és kekszmorzsával a tetején. Ha egy kicsit óvatosabb változatban készítenéd, 2 kanál vörösborban forgasd meg az aszalt szilvákat pálinka helyett. Hidegen és melegen is nagyon finom, ünnepi változatban egy pár szem cukrozott narancshéj és sós, pörkölt mandula is mehet a tetejére. 

(Nem lesz belőle 3 liter, de úgy 3 személyre elég egy-egy tartalmasabb fogás előtt.)

 

A legjobb szilvás receptjeink egyben
A legjobb szilvás receptjeink egyben

Összeszedtük a kedvenc szilvás sütijeinket rácsos lepénytől muffinig, brownie-tól gombócig. Süssön meg gyorsan párat, amíg még van szilva a piacon!

Tovább »
15%
4290 Ft
3647 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft

Még több recept

Vendégváróként is tökéletesen megállja a helyét ez a szilvás-mandulás kosárka

Itt a szilva szezonja, naná, hogy ezekbe a kosárkákba is jutott belőle. Ha te is összevásárolsz mindenféle likőrt, amik aztán egyre lassabban fogynak a kamrapolcról, vedd elő a mandulásat és locsolj a szilvákhoz egy adagot, mert ebből a sütiből remek ízeket hoz elő az amaretto.

szeptember19., 06:04

A karfiolleves szerintünk szerecsendiós-vajas kenyérkockákkal és mazsolával a legfinomabb

Talán furán hangzik, de a sós, markáns aromák közé egy-egy kanál gránátalmamag is nagyon jól illik. Ebben a változatban már simán jó lesz karácsonyi kímélő levesnek is az ünnep valahányadik napján. Addig is gyakorlásképp érdemes vacsorára összedobnod.

szeptember20., 06:04

Itt az ősz és vele ez az isteni füstös-gyömbéres tökleves

Ha egy nehezebb húsétel elé van szükséged egy könnyű levesre, kínáld ezt a változatot, ha pedig egy vacsorát váltanál ki vele, reszeld le a maradék sajtokat a hűtőből, tedd egy sütőlapra és készíts sajtcsipszet mellé.

szeptember18., 06:04

Szilvás tápiókapuding – fahéjas tejszínhabbal lesz az igazi

Ha felnőtteknek készül, akkor egy kevés szilvapálinka vagy mandulalikőr is feldobhatja a gyümölcsöket, minden más esetben inkább dupla adag tejszínhabbal kenyerezd le a desszert fogyasztóit.

szeptember12., 06:04

A kókuszos céklaleves – egyszerűen elkészíthető, finom és nagyon különleges

A kókusz és a cékla nem megszokott páros, mégis érdemes néha találkozniuk, mert abból lesznek az ilyen klassz levesek. Kókusz- és céklacsipsszel tálalva és egy kis olívaolajjal meglocsolva a legfinomabb.

október17., 06:08

Ha kevesebb húst ennél, itt egy egészséges tipp: céklás-kecskesajtos rizottó

Jó sok frissen őrölt borssal érdemes tálalnod ezt az olasz főételt, ami nálunk kivételesen fehérbor helyett rozéval, parmezán helyett egy kevés kecskesajttal készült. Ha van otthon rozmaring, abból is érdemes adnod hozzá.

október18., 06:08

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.