A szilvalevessel tüske nélkül sincs baj, de felnőtt változatban egy picit érdekesebb és különlegesebb lesz, ha egy kevés pálinkával meglocsolt aszaltszilvával kínáljuk. Így lehet egy egyszerű levesből akár menő és könnyű ünnepi fogás is. Kezdőként is simán nekivághatsz, nem lesz benne semmilyen nehézség. A levesbetét nélkül akár gyerekeknek is kínálhatod.
Hozzávalók 3 személyre
- 2 marék aszalt szilva felkockázva
- 1 evőkanál szilvapálinka
- 1 nagy üveg szilvabefőtt
- 10 deka cukor
- 2 deci tejszín
- 2 evőkanál vaníliás pudingpor (liszttel is helyettesítheted)
- ízlés szerint szegfűszeg, fahéj
- fél mokkáskanál só
Elkészítés:
Keverd el az aszalt szilvát a pálinkával, majd tedd félre.
Tedd fel melegedni a szilvabefőttet a fűszerekkel, amikor már forró, add hozzá a tejszínt, utána botmixerrel sűrítsd a levest. Vedd le a tűzről, és egy merőkanálnyit keverj el a pudingporral, majd töltsd vissza a fazékba, ezzel sűrítsd be a levest. (A sűrűsége attól is függ, mennyi leve volt a befőttnek, ezért ha úgy érzed, hogy túl sűrű, egy kevés vízzel vagy tejjel tudsz hígítani rajta.)
Tálald a beáztatott szilvákkal és kekszmorzsával a tetején. Ha egy kicsit óvatosabb változatban készítenéd, 2 kanál vörösborban forgasd meg az aszalt szilvákat pálinka helyett. Hidegen és melegen is nagyon finom, ünnepi változatban egy pár szem cukrozott narancshéj és sós, pörkölt mandula is mehet a tetejére.
(Nem lesz belőle 3 liter, de úgy 3 személyre elég egy-egy tartalmasabb fogás előtt.)