Magyar pezsgőt díjaztak a világ legjelentősebb versenyén

Londonban kihirdették a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) nagydíjait, és a mindössze 14 nemzeti bajnok között a Kreinbacher Birtok is szerepel mint ’Best Hungarian Sparkling Wine’. A zsűri harmadik alkalommal választott Kreinbachert a legjobb hazai pezsgőnek, ezúttal a Brut Classic 2015 Magnum érdemelte ki a trófeát. A Carassia - Kárászteleki Pezsgőpincészet szintén National Champion díjjal térhet haza, az abszolút világbajnok a Dom Pérignon Vintage 2004 Magnum.

A legjelentősebb pezsgőverseny, a CSWWC szakértő zsűrije minden évben az aranyérmesek közül választja ki a legkiemelkedőbb italokat. A november 4-i díjátadó gálán, Londonban ezúttal rekordszámú nagydíjat adtak át a kategóriagyőztes címektől a világbajnoki trófeákig.

Újra a legjobbak között a Kreinbacher

A Kreinbacher Birtok képviselői a legjobb hazai pezsgőnek szóló National Champion – Best Hungarian Sparkling Wine díjjal térhetnek haza. A somlói birtok idén harmadik alkalommal érdemelte ki ezt a címet, amely értékes visszajelzés a csapat eddigi munkájáról. A CSWWC 2019 aranyérmes Brut Classic 2015 Magnum további két Best in Class címet is kiérdemelt, mint legjobb magyar évjáratos brut és legjobb hazai magnum pezsgő. A furmint és chardonnay házasításából készített, magnum palackban érlelt tradicionális pezsgő friss, 2016-os évjárata november közepétől lesz elérhető, újabb szép példaként arra, hogy a 1,5 literes palackban még szebben fejlődik és érlelődik az ital.

Nem mindegy, hogy mi kerül a poharunkba
Nem mindegy, hogy mi kerül a poharunkbaAzmanL / Getty Images Hungary

Világbajnokok Champagne-tól Olaszországig

A CSWWC 2019 világbajnoki trófeát a Dom Pérignon 2004-es Magnum kiadása kapta. A pezsgőkészítésben világhírű francia Champagne régió mellett Olaszország is kiemelkedő eredményekkel zárta a versenyt. A Kárászteleki Pezsgőpincészet egy National Champion díjat hozott el, a zsűri kedvencének járó Charman’s Trophyt a Champagne Palmer & Co vehette át, az Év Pezsgőpincészete pedig ismét a Ferrari lett az olaszországi TrentoDOC régióból. Az életműdíjasok között Régis Camus, a Rare Champagne pincemestere is szerepel kiemelkedő munkájáért, amellyel támogatta a pezsgőkészítés fejlődését, ezzel a pezsgők világszintű sikerét.

Emelkedő színvonal és új felfedezések

Az alapító, zsűrielnök Tom Stevenson elmondta, hogy a versenyre beküldött pezsgők minősége évről évre egyre magasabb, ezt mutatja a trófeák száma is. A CSWWC fontos küldetésének tekinti, hogy új, izgalmas pezsgőket fedezzenek fel és jutalmazzanak, mind a jól ismert, mind a pezsgőkészítésben feltörekvő régiókból. Erre példa a Rising Star különdíjas bulgáriai Midalidare pincészet. Emellett céljuk, hogy a nagy nevek újra és újra megmérettessék magukat a többfordulós vakkóstolás során, amikor az aranyérmekről és nagydíjakról döntenek.

A zsűritagok, a versenyt alapító Tom Stevenson, valamit Essi Avellan Master of Wine és Márkus György személyesen gratuláltak a győzteseknek. Az eseményen több mint 200 szakmabeli vett részt, köztük a legjobb nevű champagne-házak képviselői. A világ szinte minden pontjáról beküldött pezsgők között 9 világbajnokot, 14 nemzeti bajnokot és 11 regionális győztest hirdettek. A díjazottak teljes listája itt olvasható.

Oszd meg másokkal is!
Mustra