Fiam, maga kifogta Dél-Amerikát: sült kukorica sajttal

Mindjárt két tippet is adunk arra, hogyan lesz a kukoricából finom és izgalmas köret. Az egyik egy magyaros, kapros változat, a másik egy dél-amerikai verzió sajttal és sült kukoricával, csípősen.

Több országnak is van kukoricás körete és vega főétele: az olaszoknak a polenta, nekünk a puliszka, a románoknak a tejjel és túróval fogyasztott mămăliga, a mexikóiaknak a tortilla és a taco, és így tovább. Ez a sajtos, kicsit csípős verzió is remek meleg köret, amihez bármilyen, akár füstölt sajtot is használhatsz. 

A kukorica fogyasztását különösen a B1-vitamin-tartalma miatt szokták ajánlani, amit más néven boldogságvitaminként is emlegetnek, mert hiányában az ember hajlamos lehet az idegességre és depresszióra. Ezzel a körettel nem lesz okunk idegeskedni, akár a gyerekekkel együtt is összeállíthatjuk, annyira egyszerű. 

 

Téli és nyári változatára is adunk tippeket.
Téli és nyári változatára is adunk tippeket.Fotó: minadezhda

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 doboz konzerv kukorica
  • 20 deka reszelt sajt
  • 1 deci tejszín
  • ízlés szerint só és bors
  • ízlés szerint cayenne-bors
Recept idők

Elkészítés:

Keverd össze a lecsöpögtetett kukoricát a tejszínnel, a sajttal, a sóval és borssal, majd tedd hőálló tálban a sütőbe. Akkor van kész, ha kezd pirulni a teteje. Ilyenkor mehet rá a csili, akár egy kis hideg tejföl és friss petrezselyem is. 

Ha így már meguntad, keverd el a kukoricát majonézzel, sóval és kaporral, majd hidegen mehet rá a Cayenne-bors. Így egy nyári változatát készítetted el, amihez, ha zöldségeket is adsz, salátaként tálalhatod. Füstölt hallal a legfinomabb, de rántott sajt és sült csirkecombok mellett is kiváló. 

 

Egyszerű és gyors kukorica-krémleves
Egyszerű és gyors kukorica-krémleves

15 perces leves, szinte semmi alapanyagból. Ízlés szerint variálható, lehet házias, egzotikus vagy éppen csípős is.

Tovább »

Még több recept

Pulykamell baconnel

A sovány hús mellett remek a bacon, és ha salátával megunod, főtt gesztenye és fehérrépa keverékével érdemes tálalnod.

június9., 10:24

Karfiolos fasírtgolyók

Akár egy különleges, vega gyrost is összedobhatsz vele jó sok fokhagymás joghurttal, Srirachával és kedvenc zöldségeiddel.

június12., 10:24

Mézes-narancsos szilva – köretként és desszertalapnak is remek

A legjobb, ami a szilvákkal történhet, vitán felül a szilvás gombóc, de a nagyáruházakban ilyenkor is akad belőlük, így nem érdemes kihagynod ezt a klassz ragut, ami egy kanál vaníliafagyival remek nyári desszert, egy szelet csirkemell vagy grillezett mozzarella mellett izgalmas vacsora lesz.

március8., 10:24

Mexikói vegán saláta

Ha ezt a gazdag salátát elkészíted, nem is kell sokat gondolkodnod azon, milyen húst tálalj mellette, mert egy natúr vagy fokhagymás csirkecomb is bőven elég lesz az ízkavalkád mellett.

június12., 10:24

Töltött gomba sajttal – két nagy kedvencünk egy fogásban

Ha egy gyors, vega vacsorát készítenél, és van is otthon néhány maradék sajtszelet, próbáld ki a töltött gombát. Akkor a legfinomabb, ha egy adag fűszervajas bagettet is készítesz mellé.

február13., 06:00

Ez a baconös dauphinoise tökéletes köret lesz minden sült hús mellett

A burgonyagratin, avagy a Gratin Dauphinoise egy remek, elegáns francia köret. Állítólag XI. Lajos tette népszerűvé a pofonegyszerű finomságot, amit valahol Lyon környékén, egy fogadóban sütöttek meg neki, akkor még zellerből. Akárhogy is volt, mára ezer változata született, amik közül az egyik legfinomabb ez a baconös-sajtos változat.

március23., 10:24

Mustra