Fiam, maga kifogta Dél-Amerikát: sült kukorica sajttal

Mindjárt két tippet is adunk arra, hogyan lesz a kukoricából finom és izgalmas köret. Az egyik egy magyaros, kapros változat, a másik egy dél-amerikai verzió sajttal és sült kukoricával, csípősen.

Több országnak is van kukoricás körete és vega főétele: az olaszoknak a polenta, nekünk a puliszka, a románoknak a tejjel és túróval fogyasztott mămăliga, a mexikóiaknak a tortilla és a taco, és így tovább. Ez a sajtos, kicsit csípős verzió is remek meleg köret, amihez bármilyen, akár füstölt sajtot is használhatsz. 

A kukorica fogyasztását különösen a B1-vitamin-tartalma miatt szokták ajánlani, amit más néven boldogságvitaminként is emlegetnek, mert hiányában az ember hajlamos lehet az idegességre és depresszióra. Ezzel a körettel nem lesz okunk idegeskedni, akár a gyerekekkel együtt is összeállíthatjuk, annyira egyszerű. 

 

Téli és nyári változatára is adunk tippeket.
Téli és nyári változatára is adunk tippeket.Fotó: minadezhda

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 doboz konzerv kukorica
  • 20 deka reszelt sajt
  • 1 deci tejszín
  • ízlés szerint só és bors
  • ízlés szerint cayenne-bors
Recept idők

Elkészítés:

Keverd össze a lecsöpögtetett kukoricát a tejszínnel, a sajttal, a sóval és borssal, majd tedd hőálló tálban a sütőbe. Akkor van kész, ha kezd pirulni a teteje. Ilyenkor mehet rá a csili, akár egy kis hideg tejföl és friss petrezselyem is. 

Ha így már meguntad, keverd el a kukoricát majonézzel, sóval és kaporral, majd hidegen mehet rá a Cayenne-bors. Így egy nyári változatát készítetted el, amihez, ha zöldségeket is adsz, salátaként tálalhatod. Füstölt hallal a legfinomabb, de rántott sajt és sült csirkecombok mellett is kiváló. 

 

Egyszerű és gyors kukorica-krémleves
Egyszerű és gyors kukorica-krémleves

15 perces leves, szinte semmi alapanyagból. Ízlés szerint variálható, lehet házias, egzotikus vagy éppen csípős is.

Tovább »

Még több recept

Naná, hogy ezen a héten is hoztunk lecsót – bulgurral és virslivel még tartalmasabb

Ebben a bulguros változatban egy adag lassan felszívódó szénhidrát is kerül bele, ami mellett a virslikarikák teszik ismerőssé a fogást a család reformételekben nem gondolkodó tagjai számára is.

január23., 11:36

Lassan felszívódó változatban is finom: egyszerű rizskoch barna rizsből, vaníliás eperraguval

Nálunk vaníliás eper készült mellé, de készíthetsz akár csilis ananászt, fahéjas almát, barackot narancslikőrrel vagy karamellás körtét is a rizses desszert tetejére.

január24., 12:04

Egyszerű mogyorós csirke barna rizzsel – laktató és percek alatt elkészülő egzotikus vacsora

Az újhagyma friss zöldje és egy adag Cayenne-bors teszi még érdekesebbé ezt az egyszerű csirkés fogást, amiből alig fél óra lesz egy lassan felszívódó, tartalmas és egzotikus főétel.

január24., 10:44

Duplán egészséges: rakott savanyú káposzta barna rizzsel

Indokolatlan mennyiségű sajttal és tejföllel a legfinomabb a rakott káposzta mindegyik változata, amihez cserébe lassan felszívódó barna rizs, egészséges savanyú káposzta és egy adag sovány pulykahús került.

január23., 12:00

Sülttök-csíkok parmezánnal

Egy érdekes, őszi köret, ami önmagában is isteni.

2019. október3., 09:52

Extra sajtos tészta pirított mandulával és aszalt gyümölcsökkel – ebbe kerüljenek a maradék magvak!

A semleges tésztának és az aromás, sajtos szósznak nagyon jól áll egy kis ropogós mandula és néhány falat édes és fanyar vörös áfonya. Itt a mac and cheese téli változata!

2019. december25., 11:14

Mustra