Több országnak is van kukoricás körete és vega főétele: az olaszoknak a polenta, nekünk a puliszka, a románoknak a tejjel és túróval fogyasztott mămăliga, a mexikóiaknak a tortilla és a taco, és így tovább. Ez a sajtos, kicsit csípős verzió is remek meleg köret, amihez bármilyen, akár füstölt sajtot is használhatsz.
A kukorica fogyasztását különösen a B1-vitamin-tartalma miatt szokták ajánlani, amit más néven boldogságvitaminként is emlegetnek, mert hiányában az ember hajlamos lehet az idegességre és depresszióra. Ezzel a körettel nem lesz okunk idegeskedni, akár a gyerekekkel együtt is összeállíthatjuk, annyira egyszerű.
Hozzávalók 2 személyre
- 1 doboz konzerv kukorica
- 20 deka reszelt sajt
- 1 deci tejszín
- ízlés szerint só és bors
- ízlés szerint cayenne-bors
Elkészítés:
Keverd össze a lecsöpögtetett kukoricát a tejszínnel, a sajttal, a sóval és borssal, majd tedd hőálló tálban a sütőbe. Akkor van kész, ha kezd pirulni a teteje. Ilyenkor mehet rá a csili, akár egy kis hideg tejföl és friss petrezselyem is.
Ha így már meguntad, keverd el a kukoricát majonézzel, sóval és kaporral, majd hidegen mehet rá a Cayenne-bors. Így egy nyári változatát készítetted el, amihez, ha zöldségeket is adsz, salátaként tálalhatod. Füstölt hallal a legfinomabb, de rántott sajt és sült csirkecombok mellett is kiváló.