Miért ne ehetnénk ünnepi fogást hétköznap? Vörösboros pulykacomb egyszerűen

Ebben az esetben nem hiába köszönget „síma, udvarias arccal” az alkohol, ugyanis egy finom, vörösboros pulykát készítünk vele. A legjobb benne az, hogy míg elkészíteni tényleg semmiség, olyan különleges fogás lesz belőle, ami akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét, főleg, ha egy kis gesztenyés krumplipürével és fekete borsos gyümölcsraguval tálalod.

A pulykahús állítólag még szemvédő ételek listáján is szerepel, kiemelkedően magas cinktartalmának köszönhetően. Ráadásul a húsban található niacin (B3-vitamin) segít a szürkehályog megelőzésében. Rajongói azt mondják: mivel kétharmad részben fehér húsból áll, ezért egészségesebb, ám ízletesebb, mint a sokak számára túl száraz csirkehús.

És ez még nem minden: a pulyka szuper triptofánforrásnak számít, így még a hangulatot is javíthatja, a főzés után megmaradt borról nem is beszélve. A legfontosabb viszont azt, hogy csak olyan borral főzz, amit meg is innál. 

És a megmaradt borral mi legyen?
És a megmaradt borral mi legyen?Fotó: EasyBuy4u

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 darab pulykaalsócomb
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 pohár vörösbor
  • 1 deci tejszín
  • 1 teáskanál méz
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 1 csapott evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Dörzsöld be a pulykacombokat sóval és borssal, szórd meg rozmaringgal, ízesítsd az összetört fokhagymával. Melegítsd fel az olajat, majd süsd meg benne a combokat. Amikor már majdnem elkészült, öntsd alájuk a vörösbort, fedő alatt párold készre őket, összesen legalább fél óra alatt. Amikor elkészültek, keverd a szafthoz a tejszínt, adj hozzá egy kanál mézet, szegfűszeget, tejszínt, sót és borsot. Sűrítsd egy kanál liszttel, így különleges mártást kapsz a hús mellé.

Teszt: melyik pulykamell sonka a legkevésbé rossz?
Teszt: melyik pulykamell sonka a legkevésbé rossz?

Sok volt a gumiszerű, sós versenyző, és kiderült, hogy a foltosságra is sokan allergiások.

Tovább »

Még több recept

Reggeli egészségesebb változatban: zabkorpás gofri banánnal és mogyoróvajjal

Ugyanolyan klassz, reggeli gofri kerül az asztalra, de rosttartalma miatt hosszú távon azért több előnye is lehet. Ha mogyoróvajjal és banánnal készíted, egy szelet is garantáltan eltelít délig.

január22., 09:20

Még egy pulykás menőség: Pulykakebab vörösáfonyás rizzsel és citrusos-fokhagymás majonézzel

Ez a szuper fogás egy kis nyári hangulatot hoz a téli hétköznapokba, ráadásul ünnepi ételként is megállja a helyét.

2019. december3., 11:24

Ezzel elkerül a kajakóma: ciderrel sült pulyka, gyömbéres, mézes gyümölcskörettel

Csak egy cidert vettél pluszban és talán egy zacskó gyömbért, és készítettél valami nagyon különlegeset akár az ünnepekre, akár egy hétvégi vacsorára.

2019. december6., 11:00

Éleszd fel a tegnapi sültet! Pulykaszeletek fahéjas szilvacsatnival és zsályás gombaraguval

Ez a finomság akkor a legjobb, ha maradt tegnapról egy kis sült hús, amit új ruhában egy kis friss, fűszeres gyümölcsraguval és vajas-zsályás gombafejekkel tálalhatsz.

2019. november27., 11:20

Bűnözz okosan: vaníliás almás pite zabliszttel és zabkorpával

A zabkorpa az egyik féle rostot adja hozzá, az alma a másikat, nincs itt szó semmiféle bűnözésről.

január20., 12:00

Még egy ellenállhatatlan leves: kókusztejes paradicsomleves barna rizzsel

Ha szereted a paradicsomlevest, akkor itt egy egészséges változat egy kevés kókusztejjel és egy adag egészséges barna rizzsel! Jó sok frissen őrölt színes borssal és petrezselyemmel a tetején az igazi.

január23., 10:44

Mustra